Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g skrobi lub mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Asia

    Wszystko robione wedlug przepisu, a jednak wyszedl zakalec, szkoda ze nie przeczytalam wczesniej komentarzy, uwielbiam robic wypieki, natomiast dzieki tej babce mam juz dwa zakalce na swoim koncie:/

  • Patrycja

    Mam pytanie lepsza będzie margaryna czy masło?

  • W odpowiedzi na: Patrycja

    Zdecydowanie masło jest lepsze.

  • Iza

    Jest rewelacyjna. Wreszcie nie mam problemu z wyczuwaniem proszku do pieczenia

  • magdzior

    wyszło przepyszne

  • Michalina

    Witam. Zrobiłam babkę według Twojego przepisu. Wyszła tak jak powinna. Piaszczyscie. Tylko temperatura mnie zdziwiła, bo pieczac sie 60min w 160stopniach byla jeszcze mokra, wiec zwiekszylam temperature do 180 stopni. Ale przepis prosty i smaczny. pozdrawiam.

  • Łukasz

    Zrobilem z przepisu na raz dwa ciasta, kazde wyszlo idealnie. Przepis tak banalny ze nie da sie zepsuc, a jest masa mozliwosci na innowacjeto.

  • Martyna

    Babka pieczona w stu procentach według przepisu. Nie wyszła. Nie polecam przepisu.

  • tomasz

    Kiedyś z tego przepisu robiłem w wersji mąka ziemniaczana plus zwykła i wychodziła. Dziś rano robiłem w wersji tylko zwykła mąka. Nie wyszła. Piekłem na centralnej wysokości w piekarniku. Na 160 stopniach przez 90 minut a i to dół był blady a w środku ciasto niedopieczone (ale nie klapniete, to nie wyglądało jak zakalec). Więc o 21:00 ( też dzisiaj) podjąłem kolejną próbę. Ale ciasto dałem niżej w piekarniku. I piekłem 95 minut. Efekt? W środku nieznacznie lepiej niż rano, na zewnątrz od dołu nadal blade. Albo zatem za niska temperatura jest podana w przepisie, albo zbyt krótki czas pieczenia albo mi piekarni się psuje. Wygląda na to, że szybciej tworzy się "zewnętrzna skorupka" niż dopieka środek (to jeśli chodzi o górę ciasta) natomiast od dołu jakby temperatura była za mała. Podkreślam, że ciasto rośnie pod wpływem temperatury i nie tworzy się klasyczny zakalec. Ktoś ma pomysł co z tym począć? Co to nie tak? (wszelkie czynności robię skrupulatnie wg przepisu).

  • W odpowiedzi na: tomasz

    A dodalas proszek do pieczenia? w przepisie nie ma go.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony