Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczenej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Nicole

    Przepis wydaje się spoko, tylko czytając punkt 4. Nie za bardzo wiem co zrobić z tymi białkami. Wytlumaczy ktoś? Chciałabym zrobić tą babkę na urodziny mamy, mam 13 lat ?

  • Nicole, białka przełóż do czystej miski i ubij mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie sztywna piana (po odwróceniu miski, piana powinna się w niej utrzymać). Tak ubitą pianę należy delikatnie wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta (ubitego masła z cukrem, żółtkami i mąką). Należy zrobić to łyżką drewnianą lub szpatułką, aby piana nie opadła. Nie należy mieszać za długo, tylko tyle, aby piana połączyła się z ciastem.

  • Gość - Jagoda

    Dziękuję pięknie za skuteczny przepis..już mam w piecyki..pozdrawiam

  • Gość - Edyta

    Super przepis. Babka ładnie wyrosla i jest pyszna :)

  • Gość - Krzysiek

    Przepis jest genialny, babka nie wyszła ani za tłusta ani za słodka po prostu ideał :D przede-wszystkim trzeba bardzo dobrze rozrobić masło z cukrem a później to już nie może się nie udać :D zrobiłem od razu na dwie babki jednej już nie ma :D Polecam nie może się nie udać, nie czytajcie komentarzy o zakalcu jestem totalnym amatorem ale tak prostego przepisu nie da się schrzanić. Pozdrawiam panią Joannę i bardzo dziękuję za przepis :D:D:D:D:D:D:D:D

  • Gość - Ewa

    Hej.babke zrobiłam dwa razy i polecam każdej poczatkujacej.dlugo nie mogłam znaleźć przepisu z którego by mi wyszła.Ten przepis jest rewelacyjny.

  • Gość - Patrycja

    Babka przepyszna !!! Wreszcie przepis na tradycyjną, pyszną babkę bez tego okropnego proszku do pieczenia!!! Nie jest to żaden zakalec. Ludzie nie ma nic gorszego od
    - słodziku zamiast cukru (pewnie lepszy jest ksylitol)
    -margaryny od masła
    -proszku do pieczenia(którego najmniejszą ilość osoba z dobrym smakiem wyczuje, poza tym nie jeden się po nim źle czuje i domniema dlaczego)

  • Gość - rob

    Robię ciasta wiele lat i z ciekawosci chciałem sprawdzić ten przepis. Wyszło tak jak myślałem czyli zakalec. Nie marnujcie czasu i składników na ten przepis.

  • Gość - Wiolka

    Zakalec......jednym słowem.

  • Gość - Mila

    Zakalec ociekajacy tluszczem. Na mala foremke kostka masla?

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Bardzo lubię ciasto francuskie i cynamon, więc to jest ciasto idealne . Na pewno...
Małgosiu, myślę, że spokojnie.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony