Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej kupnej lub przygotowanej z tego przepisu: Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 2 minut), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
  2. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok.  50min. (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony