Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej kupnej lub przygotowanej z tego przepisu: Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 2 minut), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
  2. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok.  50min. (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Olcia

    Można zastąpić margarynę olejem? W jakiej ilości?

  • Gość - Kasia

    Witam serdecznie. Niestety u mnie babka wyrosła bardzo mało. co z tego, że w smaku dobra skoro całościowo był to zakalec :( Czy dwie cytryny to nie za dużo? Moja Mama do babki daje tylko pół. twoja babka na zdjęciu wygląda wspaniale. Co u mnie mogło pójść nie tak? Piekłam w silikonowej foremce, ale mojej bratowej babka (co prawda piaskowa) wyrosła ponad formę, też silikonową). Liczę na podpowiedź.Życzę wszystkim radosnych i rodzinnych świąt.

  • Gość - Joanna

    Anno tak.

  • Gość - anna

    Witam czy mogę ta babkę kupiec juz dzisiaj na święta wielkanocne?

  • Gość - Joanna

    Anka tak, możesz.

  • Gość - Anka

    Czy zamiast margaryny mogę użyć masła?

  • Gość - Andrzej

    Ja nie dodawałem skórki z cytryny, ale na jak juz cale ciasto zmikswalem to dodalem jednego banana pokrojnego na małe kawałeczki i eszcze raz zmiksowałem :) ciasto było cudowne :)

  • Gość - Joanna

    Paulo możesz.

  • Gość - paula

    Witam,
    chciałam zapytać, czy z tego przepisu mogę upiec małe babeczki?
    Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań?

    Z góry dziękuję za odpowiedź!

  • Gość - milena

    z racji późnej godziny nie chciałam zbytnio hałasować mikserem i ubiłam całe jaja z cukrem, a potem mieszając`łopatką` dodawała na przemian sok z cytryny,mąkę z proszkiem i rozpuszczoną wcześniej margarynę.ciasto miało idealna konsystencję i nawet surowe było palce lizać. teraz się piecze :)
    Lubię tą stronę, dzięki Pani przepisom nie potrzebuję zbierać przypadkowych karteczek z przepisami.
    Ja swoją przygodę z pieczeniem rozpoczełam jakieś 11lat(wtedy 17) temu od strucli z makiem-o dziwo się udała :)
    POzdrawiam

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony