Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

piernik litewski

Przepis na piernik litewski z bakaliami. Smaczny, miękki, wilgotny piernik z dużą ilością bakalii. Piernik jest miękki zaraz po upieczeniu, ale zawinięty w ściereczką i włożony do worka zachowa świeżość spokojnie przez tydzień. Bardzo smaczny. Polecam upiec go na święta lub przed ;)
Przepis znalazłam w kalendarzu wyrywanym na rok 2011. Sposób przygotowania według  oryginału wydawał mi się trochę dziwny, dlatego też zmieniłam go całkowicie, robiąc go po mojemu ;).

Składniki:

  • 220g mąki pszennej (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 220g mąki żytniej (oryginał: 1,5 szklanki) *
  • 150g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki cukru (oryginał: 1 szklanka)
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 250g miodu
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 150g bakalii (np. po 50g orzechów laskowych, migdałów* i rodzynek)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bakalie. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5min., następnie odlać wodę i rodzynki dokładnie osuszyć. Orzechy laskowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Prażyć w nagrzanym piekarniku 20min. w temperaturze 160°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Migdały obrać ze skórki i osuszyć. Wszystkie bakalie posiekać, przełożyć do miski i odstawić na bok.
  2. Miód roztopić z masłem. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąki wsypać do miski. Jedną łyżkę odłożyć i wymieszać ją z bakaliami. Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.
  4. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać ostudzony miód z masłem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki na przemian z kefirem. Mieszać tylko do połączenia składników.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą bakalie.
  6. Ciasto przełożyć na formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 160°C. Po 15min. pieczenia zwiększyć temperaturę do 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).

Smacznego.

Uwaga:
* Typ mąki żytniej nie ma tutaj specjalnego znaczenia. Możecie wybrać dowolną mąkę żytnią. Piekłam ten piernik na mące żytniej typu 997 oraz mące żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000). Oba pierniki wyszły prawie identyczne. Jeśli użyjecie mąki żytniej o wyższym typie to piernik będzie lekko ciemniejszy i ewentualnie troszkę bardziej zwarty.
* Polecam kupić gotowe migdały siekane lub w słupach (i te trochę posiekać). Skrócimy w ten sposób trochę czas przygotowania piernika.

1 szklanka = 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

piernik litewski

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ania

    Słuchajcie piernik piekłam już 3 razy..wychodzi wspaniale smakuje wyśmienicie..udaje się za każdym razem.Mąkę stosuję pszenną i same rodzynki,wychodzi super pieczcie i próbujcie :)

  • Lida

    Zrobiłam na święta. Bardzo dobry. Ładnie wyrósł, długo zachowywał świeżość, tylko był ciut za mało słodki. Następnym razem dam cała szklankę cukru. Teraz dałam 2/3

  • Joanna

    Alu w 160st. pieczesz przez pierwsze 15min, a później w 180st.

  • Ala

    Wlasnie piernik zostal wyciagniety z piekarnika i wyglada mi to na zakalec. 160st.?

  • Wiktoria

    Wiktorio użyj trzepaczki.

    dziekuje, uzylam i upieklam... keks. glownie z powodu braku przyprawy piernikowej, ta krora kupilam okazala sie byc z kakalem, a kakao w prawdziwym pierniku jest dla mnie nie do pomyslenia. a keks tez z pani strony, wyszedl calkiem smaczny, mozetroche za ciezki, nastepnym razem sprobuje uzyc mniej jajek.
    pozdrawiam serdecznie

  • sylwia

    Zrobiłam!!! UDAŁ SIĘ WSPANIALE!!!, mimo tego, że zmieniłam skład i proporcje- nie mogłam kupić m.żytniej to wsypałam 2szkl.pszennej 450, zapomniałam kupić kefir więc wlałam mleko i jeszcze dodałam cukier waniliowy i 1 i 1/2 łyżki kakao. Piernik jest, tzn. był!!! fajny wilgotny i taki jak u Mamy... :-P
    Pozdrawiam. Polecam i smacznego. S.

  • Joanna

    Wiktorio użyj trzepaczki.

  • Wiktoria

    Witam, przymierzam sie właśnie do zrobienia pierniki litewskiego i mam w związku z tym pytanie, pewnie bardzo śmieszne, ale jestem kompletną dyletantką w kuchni. Zaczęłam piec ze względu na dzieci i ciagle coś mi nie wychodzi. W przepisie pisze Pani o użyciu miksera. Mam taki duży robot kuchenny Kenwood Chef. Czy zeby był z ńiego mikser mogę użyć mieszadla, które nazywa sie " K"?
    Bardzo przepraszam, za to żenujące pytanie.

  • Joanna

    Zufiku możesz zrobić polewę czekoladową lub lukier. Ja zrobiłam lukier kawowy. Robiłam go na oko. Mniej więcej tak: łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuścić w łyżce wody. Dodać tyle cukru pudru, aby wyszła odpowiednia konsystencja.

  • zufik

    Może coś nie doczytałam, jaka polewa tu się sprawdzi?

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony