Patzerlgugelhupf

Oryginalna nazwa tej babki to ”Patzerlgugelhupf”. Trudno mi powiedzieć, co ta nazwa oznacza. Szukałam, ale niestety się nie doszukałam ;) W każdym bądź razie jest to ciasto z różnymi nadzieniami. Znajdziemy w nim nadzienie makowe, serowe, orzechowe i powidła śliwkowe. Przepis mam już od jakiegoś czasu. Wiedziałam, że kiedyś zrobię tę babkę, bo fajnie wygląda, ale widząc liczbę nadzień odstraszał mnie czas jej przygotowania. W końcu ją zrobiłam. Nastawiłam się na długi pobyt w kuchni. Okazało się, że ciasto wcale nie jest aż tak pracochłonne. Jeśli użyjemy zmielonego maku i zmielonych orzechów to przygotowanie nadzienia sprowadza się tylko do wymieszania wszystkich składników.

Babka jest bardzo bogata, puszysta, ładnie wygląda. Jedynie troszkę zwiększyłabym ilość cukru w nadzieniach. Jak dla mnie są one trochę za mało słodkie, ale to już niech każdy zadecyduje sam.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • trochę startej skórki z cytryny

Nadzienie serowe:

  • 125g twarogu z wiaderka, twarogu dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Nadzienie makowe:

  • 100g mielonego maku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 125ml gorącego mleka

Nadzienie orzechowe:

  • 100g zmielonych orzechów
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125ml gorącego mleka

Nadzienie z powideł śliwkowych:

  • 150g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienia. W czterech miseczkach wymieszać z osobna składniki na wszystkie nadzienia. Miseczki przykryć, aby składniki napęczniały i przeszły smakiem.
  2. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło, skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części.

2

  1. Na posypanym mąką blacie rozwałkować je na placki w kształcie owalu.

3

  1. Każde nadzienie rozłożyć na sześciu plackach, tylko na jednej jego połówce. Placki złożyć i dobrze skleić brzegi. (Ważne, aby pamiętać, w którym jest jakie nadzienie ;)).

4

  1. Ciasto układać w formie na babkę (u mnie o średnicy 22cm) wysmarowanej margaryną, w taki sposób jak na poniższym rysunku. Układać nadzieniami na przemian. Gdy wypełnimy wkoło formę, resztę placków układać na górze.

56

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).
  2. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5- 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 18
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Patzerlgugelhupf

Patzerlgugelhupf

Patzerlgugelhupf