Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto jablkowo-marcepanowe

Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła lub margaryny
  • 350g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g masy marcepanowej
  • 6 jajek
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 80g czekolady gorzkiej
  • 200g masła lub margaryny
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100g płatków owsianych

Dodatkowo:

  • 1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
  • trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. (Jak na zdjęciu. Mocno nacinać. Można nawet pociąć całkiem na plasterki). Jabłka polać sokiem z cytryny.

02

  1. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
  4. Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. (u mnie 60min.) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.

Uwagi:

  1. Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
  2. Piekłam 60min. z termoobiegiem. Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.

Przepis pochodzi z magazynu: „Unsere gute Heimatküche”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Ciasto jablkowo-marcepanowe

Ciasto jablkowo-Marcepanowe

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Angie

    Ciasto przepysze.Trzeba uważać,żeby za długo nie trzymać w piekarniku.W smaku jest rewelacyjne.

  • Gość - Joanna

    Edyto masa marcepanowa. Można nią obłożyć tort lub zrobić z niej dekoracje. "Słodycz" masz na myśli marcepan w czekoladzie? To taki się nie nadaje.

  • Gość - Edyta

    Witam. Proszę mi powiedzieć o jaką formę masy marcepanowej chodzi czy to ma być taka jaką się używa do np. dekoracji tortów czy może taki zwykly slodycz marcepan?

  • Gość - Joanna

    Izabelo masz rację. W przepisie nie ma migdałów. Nie wiem o czym myślałam pisząc wstęp. Może o płatkach migdałowych zamioast owsianych?? Zaraz to poprawię, a składniki i przepis są jak najbardziej poprawne :-)

  • Gość - Izabela

    Mam pytanko odnośnie kruszonki. W opisie ciasta napisała Pani, że jest czekoladowo-migdałowa, jednak przy wykazie składników i wykonaniu nic nie ma o migdałach. Czy tak ma być, czy czegoś brakuje?
    Pozdrawiam

  • Gość - blueberry112

    Genialny przepis brzmi pysznie!!! :lol:

  • Gość - Iwona

    Ciasto przepyszne !!
    Nie wiem tylko czemu kruszonka wpadla do srodka a ciasto typlynelo ale i tak polecam!!

  • Gość - Weronika

    Witam.
    Dzisiaj upiekłam to ciasto i muszę stwierdzić ze jest PRZEPYSZNE :lol: Kruszonka chrupiąca i pachnąca czekoladą, wilgotne wnętrze pysznego upieczonego jabłuszka a na spodzie mięciutkie ciasto z delikatną nuta marcepanu. Mhh.... pycha !Polecam wypróbować przepis - jest łatwy do zrobienia. Nawet totalnemu laikowi na pewno sie uda - jak i mnie :P

  • Gość - Kuchenne fascynacje

    Zrobiłam jest wyśmienite :)

  • Gość - nikola

    eeee ja mam drosze ciasta od tych naprzykład cycki murzynki :D hehe

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony