Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort mis

Dziecięcy tort w kształcie głowy misia. Jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania. Miś ma zrobione futerko z pokruszonego, jasnego i ciemnego, czekoladowego ciasta. W środku jest również dwukolorowy. Jasne i ciemne ciasto czekoladowe przełożone jest lekką, czekoladową masą budyniową. Bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci dzieciaki.

Składniki:
Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
  3. W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. 

02

  1. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

03

  1. Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).

04

  1. Kółka ściąć z jednej strony.

05

  1. Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

06

  1. Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  3. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.
  4. Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej.
  5. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

08

  1. Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie.
  2. Nos posmarować masą budyniową.

09

  1. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem.
  2. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
  3. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne).
  4. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego.

Tort mis

Tort miś

Tort miś

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ewa

    Tort prześliczny! Zastanawiam się tylko po co trzeba zaciskać obręcz tortownicy (pkt.9)przed nalożeniem masy budyniowej, przecież i tak będzie szpara po obcięciu brzegu 1,5 cm.Proszę o rozjaśnienie mi tej kwesti, bo chcę zrobić taki torcik dla córci na roczek.

  • Joanna

    Ewo należy użyć "obręczy do tortu" nie obręczy tortownicy. Obręcz do tortu można zacisnąć dokładnie wokół tortu tak, że nie będzie tej luki, jaka byłaby przy obręczy z tortownicy. Jeśli nie posiadasz takiej obręczy to najlepiej poczekaj, aż masa zacznie tężeć (nie będzie wtedy tak wypływać) i tort dokładnie obłóż np. kilkakrotnie złożoną folią aluminiową.

  • Ewa

    A to już wszystko jasne. No cóż będę musiala sobie poradzić bez takiej obręczy, zrobie tak jak radzisz. Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam.

  • Anna

    A zamiast ciasta podanego w przepisie gdyby upiec biszkopta jasnego i ciemnego, to calość jakby sie komponowala?

  • Joanna

    Anno myślę, że tutaj biszkopt będzie również pasował :-)

  • Natalia

    Dzisiaj zrobilam taki tort wedlug pani przepisu. Wszystko ok, tylko nie udalo mi sie zagniesc masy marcepanowej z kakao na koncu zeby udekorowac Misia, ale uzylam roztopionej czekolady do zafarbowania. Moj Mis wyglada bardzo podobnie tylko nie ma wasow;)
    Ciasto dosyc czasochlonne, ale jestem pewna ze dzieciaki beda zachwycone:)

  • Magdalena Szczypiór

    Ten tort dość że jest pyszny to jeszcze śliczny. Mam zamiar upiec taki przyjaciółce na imprezę niespodziankę, próbny tort wyszedł świetnie. Prosty w przygotowaniu, tego właśnie szukałam.
    Dziękuję, pani Joanno.
    :)

  • Beata

    wlasnie skonczylam robic misia,szkoda ze nie zrobilam najpierw na probe-ciasto jest nie za wysokie jedno i drugie w dodatku kruszy sie wiec mialam problem z ulozeniam krazkow a mis jest na jutro dla dwojki dzieciakow z przedszkola i martwie sie ze taki"niedopracowany" bedzie bo chociaz efekt koncowy jest ok to w srodku troche nieporzadek,przez to cienkie i kruszace sie ciasto:(

  • Marta

    tort wyszedł pyszny!!! masa budyniowa do środka jest megaśna! jest pyszna i lekka!! jednak musiałam wprowadzić kilka zmian :
    -ciasta ciemne i jasne piekłam podwójne, bo wyszły za cienkie, żeby móc je przekroić,
    - masy do środka też robiłam podwójnie, by było ją czuć i widać.. z pojedynczej ilości wychodzi jej nie wiele :)
    W każdym razie tort wszyscy chwalili szczególnie za to, ze nie jest za słodki i mdły! więc dziękuję za przepis! nie raz jeszcze skorzystam :)

  • Agnieszka

    Piekny tort, robie go na 1sze urodziny mojego synka. Tort probny wyszedl ladnie, ale chcialam zapytac, czy macie jakis dobry sposob na obsypywanie kruszonka bokow torta? Moje boki wyszly z 'przeswitami'.. I jeszcze pytanie odnosnie czekoladowego placka, moj wyszedl jakis suchawy. Zastanawiam sie, czy to przez czekolade (za wysoka zawartosc kakao)? czy moze, niewystarczajaca ilosc proszku do pieczenia :-S

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony