Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort mis

Dziecięcy tort w kształcie głowy misia. Jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania. Miś ma zrobione futerko z pokruszonego, jasnego i ciemnego, czekoladowego ciasta. W środku jest również dwukolorowy. Jasne i ciemne ciasto czekoladowe przełożone jest lekką, czekoladową masą budyniową. Bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci dzieciaki.

Składniki:
Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
  3. W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. 

02

  1. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

03

  1. Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).

04

  1. Kółka ściąć z jednej strony.

05

  1. Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

06

  1. Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  3. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.
  4. Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej.
  5. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

08

  1. Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie.
  2. Nos posmarować masą budyniową.

09

  1. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem.
  2. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
  3. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne).
  4. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego.

Tort mis

Tort miś

Tort miś

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Joanno nie wiem jak to wygląda, ale jeśli da się złożyć to po przełożeniu masą nie powinno być nic widać. Ciasto jest delikatne i łatwo się kruszy, dlatego wybrałam je do tego przepisu, aby misiek miał ładną sierść :lol:

  • Gość - Joanna

    Witam,
    właśnie jestem w trakcie robienia torcika, niby ciasto sie udało, jest dobre w smaku, upieczone, ale czarne ciasto popękało i strasznie się kruszy. W kilku miejscach przerwało mi się. Nie wiem co dalej robić, czy wylać na to masę, czy piec jeszcze raz. Piekłam już Pani ciasta i udały mi się. Ratunku. Co robić?

  • Gość - Anna

    Zrobiłam "misia" na drugie urodziny synka. Niczego w przepisie nie zmieniłam, a jako że był to mój pierwszy tort w życiu to napracowałam się niesamowicie :) Za to efekt rewelacyjny, goście byli zachwyceni, a Synek krzyczał"misiuuu, misiuuuu!".

    [img]https://lh3.googleusercontent.com/KWIMAHWZ3jcXvHgPrKnzUVGwNioq5Nl8_PUVhSoNysjX0mUFLjIUImbaHMuteNskbpFzP4JQHwlcRN-WWbiDNq_4_FayYult8-rnj8oy7EtGg1cDQjkRxn2a2aus-iH8-DcvPu8pSgF8UtYsjvDEif8QyCb-hoOf5elho6ilT_skTtADrsxWiKr9ceZWvwr6iRVtxSKfVpWAoRGyoDgqlZqHQyzhUwEmFqUCdQZDWnhSbJgcL5K0BFXUbSBPvlRrk_KfFkWSElWUw3GCbNkcfjUYWf8SoG_U_Hi9TjOjTxWkgqmagjmQUYZG_qUj7_LTIInDRJTo8Gwx5dox2gwn9uqxm4_25LRQDHN8JyCgGJSrtIbCPvE3P09MwZ_EJ-R0xXtP3bYAL_hRCMNBzCTPwJltj5nO1_f0KjdWxjgB7axarYHCGh0RMzzoz75qHb73-KZKfjGb1Dwzv7sejMicuoP47L0FqhJC8vtU2pjRfLXk1l7HRy-Od8Ph2ftDn1ddpAYWoXiqzm1b4M8rNTymyT8DWlIwVg9TOD7HfflZTTsd5vwyCLxQkIR47h65_NaKk3YP=w1000-h681-no[/img]

  • Gość - Renata

    Zrobiłam na 2 urodziny synka :)Lekką masę budyniową zrobiłam śmietankową. Drugiej masy zostawiłam troszkę zanim dodałam kakao i zrobiłam z niej oczka i z rozpuszczonej czekolady. Z czekolady także zrobiłam buzię misia. Tort przepyszny :) Wszyscy zachwyceni a najbardziej synek :D Polecam :)

  • Gość - Monika

    Mój synuś jak zobaczył tort stwierdził " mamusiu to nie tort ty urwałaś głowę misiowi!" :D

  • Gość - Sylvia

    Zrobiłam synkowi tort na 2 urodziny ale wersję wegańską z innego przepisu. Jednak Pani tort był dla mnie inspiracją i udało mi się go odwzorować. Goście byli zachwyceni :-)

  • Gość - Joanna

    Moniko odsyłam do tego artykułu: Kliknij na ten link

  • Gość - monika

    'czekoladze rozpuścic w kąpieli wodnej ' ile trzeba wody ?

  • Gość - Agnieszka

    Zrobiłam i wyglada super. Uprościłam trochę, bo zrobiłam jedną masę budyniową do wszystkiego, ale myślę, że i tak będzie dobry. Efektowny już jest!

  • Gość - teresa

    zrobiłam wczoraj a zjedzony został na imprezce dzisiaj. Wyszedł super - zrobiłam tylko małą zmianę bo białe ciasto czekoladowe zastąpiłam biszkoptem a oczka zrobiłam z oreo i draży czekoladowych bo nie miałam masy marcepanowej. Śliczny i bardzo smaczny misiek :) polecam

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony