Tort bezowy z creme patissiere i owocami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Tort bezowy z creme patissiere i owocami

Smaczna, słodka beza z francuskim, budyniowym kremem i owocami. Creme patissiere połączyłam z bitą śmietaną, nadając mu lekkości. Tort jest delikatny i pyszny. Zdecydowałam się na dodatek kiwi, ale można zamienić je na inne, sezonowe owoce według uznania.

Rolada bezowa dacquoise
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Rolada bezowa dacquoise

Lekka, bezowa rolada wypełniona lekkim kremem z serka mascarpone, masy krówkowej, orzechów i daktyli. Pyszne, słodkie, lecz nie przesłodzone i rozpływające się w ustach.

Szarlotka bezglutenowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
27 Komentarzy
Szarlotka bezglutenowa

Pyszna i prosta szarlotka bez glutenu i bez jajek. Chrupiące ciasto i chrupiąca kruszonka, a pośrodku soczyste jabłka. Bardzo smaczne ciasto nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.

Tarta dyniowa (Pumpkin pie)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
10 Komentarzy
Pumpkin pie

Jesienne ciasto dyniowe na kruchym cieście. Tarta ma mocno dyniowe nadzienie oraz słodki, chrupiący spód i boki. Jest wiele przepisów na ten amerykański i/ lub angielski przysmak. Próbowałam już różnych wersji. Wszystkie są dość proste, niewyszukane w smaku. Wybrałam wersję, która najbardziej mi opowiada, czyli z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Tartę wzbogaciłam o dodatek bitej śmietany. Serwowałam ją również polaną syropem klonowym. Taka wersja na bogato.

Tort bezowy z kremem malinowo- jagodowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy
Tort bezowy z kremem malinowo- jagodowym

Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, delikatne w środku, przełożone lekkimi kremami owocowymi. Niebo w gębie. Delikatne, rozpływające się w ustach i wciągające.

Tort „Czerwony Kapturek”
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
16 Komentarzy
Tort Czerwony Kapturek

Tort składa się z ciasta dwukolorowego, jasnego i czekoladowego z zatopionymi w nim wiśniami. Ciasto pokrywa lekka masa serowa i polewa wiśniowa. Bardzo przypomina ciasto „Fale Dunaju”, ale jest od niego bogatsze i z delikatniejszą masą. Tort jest bardzo smaczny i orzeźwiający.

Szarlotka sypana (kukurydziana)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy
Szarlotka sypana (kukurydziana)

Szarlotka bez glutenu, jajek i laktozy. To ta sama szarlotka co klasyczna szarlotka sypana, z tą różnicą, że tutaj kasza manna została zastąpiona polentą, a mąka pszenna kukurydzianą.

Szarlotka jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy wymieszać tylko wszystkie sypkie składniki i przełożyć je startymi jabłkami. Ciasto jest smaczne, a górna warstwa jest w pierwszy dzień chrupiąca. Ta chrupiąca część ciasta jest dla mnie najsmaczniejsza, dlatego polecam skosztować szarlotkę w dzień pieczenia. Na drugi dzień robi się już miękka, ale całość nadal smakuje dobrze.

Brownie z awokado
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy
Brownie z awokado

Soczyste, mocno wilgotne brownie przygotowane z … awokado. Tak, to niskie, nieduże czekoladowe ciasto zawiera miąższ z ok. 1,5 awokado. Wpływa ono na wilgotność i konsystencję ciasta, natomiast w smaku jest w ogóle niewyczuwalne. Smakuje dorosłym jak i dzieciom. Dzieci rzucają się na nie ze względu na czekoladę, nie domyślając się co kryje w środku.

Ciasto jest dość niskie, delikatne, nie za słodkie, a do tego bezglutenowe i bez laktozy. Można podawać je od razu po przygotowaniu lub schłodzone. Po schłodzeniu w lodówce robi się stabilniejsze.

Tort ambasador
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
17 Komentarzy
Tort ambasador

Tort ambasador to tort składający się z dwóch wilgotnych blatów czekoladowo- migdałowych przełożonych budyniem brzoskwiniowym oraz dwukolorową masą budyniową zawierającą kawałki brzoskwiń, czekolady oraz rodzynki. Na górze pokryty jest galaretką.

Zebra jogurtowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
21 Komentarzy
Zebra jogurtowa

Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietanki i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.

To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.

Tort Barbie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
38 Komentarzy
Tort Barbie

Lalka Barbie i jej smakowita suknia balowa ucieszy z pewnością każdą małą księżniczkę. Tort jest duży. Składa się bowiem z klasycznego tortu i babki piaskowej. Dekoracja przygotowana jest z masy cukrowej. Poniżej przedstawiam sposób, w jaki ja wykonałam ten tort. Wy możecie upiec dowolny, ulubiony tort oraz dowolną babkę. Ważne jest, aby tort dolny był stabilny, tzn. przełożony masą, a jeśli zdecydujecie się na lekki krem to powinien on być usztywniony żelatyną tak, aby utrzymał ciężar babki. Najlepiej, aby masa pokrywająca tort i babkę z zewnątrz była budyniowa lub maślana, ponieważ te masy nadają się pod masę cukrową.

Tort jest pracowity, ale uśmiech i szczęście dziecka wynagradza włożony trud.

Tort z arbuza
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
5 Komentarzy
Tort z arbuza

Szybki, efektowny, letni, orzeźwiający, a do tego zdrowy "tort" arbuzowy. Pyszny deser na upały. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo prosty do przygotowania. Do tego jest bez dodatku mąki, jajek i tylko z odrobiną cukru.

Ten a'la tort zrobiłam dla najmłodszej córki na urodziny. Tak się akurat ułożyło, że w nocy przed jej urodzinami wróciliśmy z urlopu i rano czekało mnie rozpakowywanie i sterta prania ;). Nie było czasu na pieczenie. Tort arbuzowy był idealnym rozwiązaniem. Przygotowuje się go szybko, a po chwili schłodzenia w lodówce można go już podawać.

W najszybszej wersji można zrobić tort jednopiętrowy. Wystarczy tylko obrać arbuza ze skóry i i wyrównać nożem, aby powstała bryła owal. Następnie należy obłożyć go kremem i udekorować owocami. Ja zdecydowałam się na tort dwupiętrowy, aby wyglądał atrakcyjniej.

Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy
Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy

Wilgotne, zwarte ciasto czekoladowe bez glutenu i laktozy, osłodzone daktylami. Udekorowane jest polewą czekoladowo- bananową i prażonymi orzechami.

Wieniec frankfurcki z jagodami i lekkim kremem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
2 Komentarzy
Wieniec frankfurcki z jagodami i lekkim kremem

Lżejsza wersja frankfurckiego wieńca, który w klasycznej wersji przełożony jest dżemem i masą maślano- budyniową. Tutaj użyłam cytrynowego ciasta ucieranego z przepisu na: „Babkę cytrynową” i przełożyłam je kisielem przygotowanym z jagód oraz kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest dość lekkie, smaczne i eleganckie. Można je podać na dowolną uroczystość zamiast klasycznego tortu.

Malinowy tort lodowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
19 Komentarzy
Malinowy tort lodowy

Lodowy tort z malinami. Kremowy, słodki tort lodowy na chrupiącym, czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Warstwa lodowa przygotowana jest ze słodzonego mleka skondensowanego i bitej śmietany z dodatkiem puree z malin. Warstwa malinowa i śmietankowa wymieszane są ze sobą, tworząc marmurkowy wzór.

Malinowe ciasto z polenty
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Malinowe ciasto z polenty

Bezglutenowe, delikatne ciasto, do którego zamiast mąki dodajemy polentę. Ciasto jest wilgotne, ziarniste od polenty, nie za słodkie, z nutą malinową i cytrynową. Szybkie do przygotowania. Zamiast malin można użyć również jagód lub borówki amerykańskiej.

Truskawkowy tort lodowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Truskawkowy tort lodowy

Lodowy tort z truskawkami. Kawałek takiego tortu to ochłoda w upalne dni. Przygotowany jest z serka mascarpone, bitej śmietany, ubitych jajek i oczywiście świeżych truskawek. Jest kremowy i bardzo smaczny.

Tort truskawkowy bez laktozy i glutenu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy
Tort truskawkowy bez laktozy i glutenu

Tort z truskawkami bez masła, mleka i glutenu. Przełożony jest warstwą truskawkową przygotowaną na mleku kokosowym, pokryty galaretką i udekorowany bitą śmietaną kokosową. Tort jest lekki, wilgotny i orzeźwiający. Bardzo smaczny.

Ciasto kruche z owocami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
46 Komentarzy
Ciasto kruche z owocami

Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ja piekłam je kilkakrotnie używając: rabarbaru, truskawek, wiśni i śliwek. Wszystkie kombinacje są pyszne.

Sernik chałwowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
22 Komentarzy
Sernik chałwowy

Pyszny, mocno kremowy, delikatny, mazisty sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Jest słodki, ale nie przesłodzony i idealnie chałwowy.

Tort komunijny książka
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
5 Komentarzy
Tort komunijny książka

Tort na komunię w kształcie otwartej księgi. Udekorowany jest masą cukrową. W środku to tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym, który już znajduje się na stronie. Tort jest bardzo smaczny. Dekoracja jest pracochłonna, ale na taką okazję warto się poświęcić ;)

Według uznania możecie upiec tort o innym smaku, a skorzystać z pomysłu na dekorację. Pamiętajcie, aby pod masę cukrową pokryć tort masą maślaną, budyniową lub ganache.

Tort ma wymiary 29 x 24 cm. Wysokość książki wynosi 8 cm (bez ozdób). Przygotowanie tortu można rozłożyć na dwa dni (piątek i sobota). Kielich należy przygotować najlepiej tydzień przed komunią (lub wcześniej).

Tort trasa rajdowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy
Tort trasa rajdowa

Tort w kształcie trasy rajdowej, a jednocześnie cyfry 8. Będzie doskonałym tortem urodzinowym zarówno dla miłośnika aut i wyścigów samochodowych, jak i dla ośmiolatka.

Jego kształt jest bardzo prosty. Są to złączone dwa okrągłe torty, lekko ścięte w miejscu złączenia. Torty mogą być dowolne. Możesz skorzystać z poniższego przepisu lub upiec dwa swoje ulubione torty (mogą być różne), na dowolnym cieście i z dowolną masą lub kremem w środku. Z wierzchu proponuję pokryć je masą maślano-budyniową, bo na takiej masie dekoracja utrzyma się przez kilka dni. Sama dekoracja również nie wymaga umiejętności cukierniczych. Tor zrobiony jest ze zmielonych czarnych markiz i drażetek Tic Tac. Autka to cukierki krówki z kołami zrobionymi z minipianek. Możesz stworzyć także inne autka według własnej fantazji lub ułożyć na torcie zabawkowe samochodziki.

Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy
Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej

Biszkopt bezglutenowy przygotowany na uniwersalnej mące bezglutenowej. Biszkoptem tym można zastąpić klasyczny biszkopt na mące pszennej z dowolnego przepisu podanego na stronie i przygotować wypiek bezglutenowy.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.

Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu lekko opada w środku. W związku z tym, gdyby ktoś miał problem z przekrojeniem biszkoptu z sześciu jaj na trzy blaty, proponuję następnym razem upiec dwa biszkopty z czterech jaj. Wówczas bez problemu wyjdą cztery blaty, z których trzy można wykorzystać do tortu, a pozostały, czwarty jako podstawę do innego ciasta.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia.

Sernik zebra
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
5 Komentarzy
Sernik zebra

Dwukolorowy sernik kakaowo- waniliowy z wyglądu przypominający znaną babkę „Zebra”. Sposób przygotowania obu ciast jest taki sam. Polega on na naprzemiennym wykładaniu do formy raz jasnego, raz ciemnego ciasta, tworząc paski, jak u zebry.

Murzynek z wiśniami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
2 Komentarzy
Murzynek z wiśniami

Kakaowe ciasto Murzynek przełożone kwaskową warstwą wiśniową, udekorowany polewą czekoladową. Smaczne, czekoladowe połączenia słodkiego z kwaśnym.

Bezglutenowy biszkopt na mące kukurydzianej
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
22 Komentarzy
Bezglutenowy biszkopt na mące kukurydzianej

Uniwersalny biszkopt bezglutenowy przygotowany na mące kukurydzianej. Biszkopt przygotowuję w ten sam sposób co klasyczny biszkopt. Pomijam jedynie dodatek wody, ponieważ biszkopt bezglutenowy jest delikatniejszy.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.

Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu lekko opada w środku. W związku z tym, gdyby ktoś miał problem z przekrojeniem biszkoptu z sześciu jaj na trzy blaty, proponuję następnym razem upiec dwa biszkopty z czterech jaj. Wówczas bez problemu wyjdą cztery blaty, z których trzy można wykorzystać do tortu, a pozostały, czwarty jako podstawę do innego ciasta.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia.

Baranek wielkanocny na budyniach
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy
Baranek wielkanocny na budyniach

Baranek wielkanocny do koszyczka i na stół wielkanocny. Ciasto na baranka przygotowane jest na budyniach waniliowych w proszku. Dzięki temu baranek jest bezglutenowy i ma piękną, żółtą barwę. Jest smaczny, miękki i puszysty.

Sernik z oreo na zimno
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
19 Komentarzy
Sernik z oreo na zimno

Sernik bez pieczenia z ciasteczkami oreo. Piankowy, lekki sernik na ciasteczkowym spodzie, z kawałkami ciasteczek oreo w środku oraz na wierzchu. Ma piękny, czarno- biały kolor. Dzieciom na pewno się spodoba.

Osobom lubiącym słodkie wypieki polecam zwiększenie ilości cukru pudru, ponieważ sernik nie jest mocno słodki. Wyczuwalny jest kontrast między słodkimi ciasteczkami, a mało słodką masą serową.

Sernik z oreo
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
20 Komentarzy
Sernik z oreo

Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie i z kawałkami oreo w środku. Zachwyci nie tylko dzieci.

Tort cygański z kremem malinowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
39 Komentarzy
Tort cygański z kremem malinowym

Wilgotny, lekki, orzeźwiający tort z bakaliami, kremem malinowym i bitą śmietaną. Blaty biszkoptowe są delikatne i wilgotne. W przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu pieczone są prawie, że bez mąki. Zawierają jedynie bakalie i bardzo małą ilość skrobi ziemniaczanej. Przez to też ciasto po upieczeniu opada, tworząc wgłębienie, które wypełnione jest lekkim kremem malinowym. Całość bardzo smaczna.

Tort jest bezglutenowy.

Mazurek cygański bez mąki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Mazurek cygański bez mąki

Mazurek cygański to lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem bakalii. Pieczony jest bez dodatku mąki. Zawiera tylko mały dodatek skrobi ziemniaczanej. Udekorowałam go bardzo prosto, tylko polewą czekoladową i krokantem orzechowym, ale na Wielkanoc możecie zrobić bardziej wyszukane dekoracje według gustu.

Ciasto Marysieńka
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
12 Komentarzy
Ciasto Marysieńka

Słynne ciasto Marysieńka siostry Anastazji. To przekładaniec z kakaowego ciasta biszkoptowego i orzechowej bezy, przełożony masą budyniową. Bardzo lubię ciasta siostry. Są to w większości ciasta tortowe nadające się szczególnie na imprezy. Takie też jest ciasto Marysieńka. Jest podzielne i konkretne. Najsmaczniejsza dla mnie jest beza orzechowa. To ona nadaje mu niepowtarzalny charakter. Oryginalny przepis pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji”. Poniżej podaję wersję przeze mnie zmodyfikowaną.

Babka jogurtowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
44 Komentarzy
Babka jogurtowa

Prosta babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Jest szybka do przygotowania. Babka jest zwyczajna w smaku, nie za słodka, wilgotna i lekko cytrynowa.

Babka majonezowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy
Babka majonezowa

Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu. Babka jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne.

Polecam wybrać majonez o łagodnym smaku, a zapewniam, że nikt nie zorientuje się, że jest składnikiem ciasta. Nie polecam ostrego, mocno doprawionego majonezu np. kieleckiego, bo taki majonez może jednak wpłynąć niekorzystnie na smak babki.

Tort plaża
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
44 Komentarzy
Tort plaża

Tort urodzinowy o nastroju wakacyjnym. Plaża, morze, słońce może się zamarzyć o każdej porze roku. Tort składa się z wilgotnego ciasta ucieranego, przełożonego lekką pianką w kolorze niebieskim. Obłożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i udekorowany galaretką, herbatnikami i żelkami. Całość lekka, orzeźwiająca, pasująca na upały ;).

Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
60 Komentarzy
Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami

Lekki tort biszkoptowy z grubą warstwą lekkiej, nie za słodkiej pianki jogurtowo- śmietankowej z kawałkami różnokolorowych galaretek. Tort udekorowany jest kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz kawałkami galaretek. Doskonale nada się na dziecięcą imprezę lub przyjęcie urodzinowe dla dorosłych.

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.