Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort plaża

Tort urodzinowy o nastroju wakacyjnym. Plaża, morze, słońce może się zamarzyć o każdej porze roku. Tort składa się z wilgotnego ciasta ucieranego, przełożonego lekką pianką w kolorze niebieskim. Obłożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i udekorowany galaretką, herbatnikami i żelkami. Całość lekka, orzeźwiająca, pasująca na upały ;).

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej lub jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 1 galaretka (dowolna, u mnie niebieska)
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%

Krem:

  • 200g serka mascarpone
  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 galaretka koloru niebieskiego
  • parę herbatników maślanych
  • żelki (np. ryby, muszelki)
  • inne dekoracje (np. parasolki papierowe do dekoracji drinków/ deserów)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując, dodawać stopniowo olej. Dodać startą skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C , grzałka góra- dół. ( Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Dolny blat ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu.
  7. Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Pianką przełożyć tort, wykładając po 1/3 pianki na każdy blat. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje (na co najmniej 1 godzinę).
  9. Oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz. Przepiąć ją wyżej, aby dobrze objęła górę tortu.

2

  1. Kawałek folii aluminiowej złożyć kilkakrotnie, aby była stabilna. Ułożyć na torcie, zaznaczając linię oddzielającą morze od plaży. Folię aluminiową wcisnąć lekko w piankę. (Uważać, żeby folia dobrze przylegała do obręczy, aby nie było szczelin, którymi może wypłynąć galaretka).
  2. Po stronie morza można ułożyć żelki ryby, gwiazdy itp. (Uważać, aby nie dać za dużo żelek, bo są one twarde i będzie problem przy krojeniu tortu. Użyłam żelek Haribo Süß- Sea, a rekiny z Haribo Phantasia Box).

3

  1. Niebieską galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na tort. Wstawić do lodówki do stężenia.
  2. Gdy galaretka stężeje, wyciągnąć folię.

4

  1. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Nie miksować za długo, tylko do zgęstnienia kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Kremem posmarować wierzch tortu (strona plaży) i boki. (Bok tortu zrobiłam 3- kolorowy. Zaczynając od dołu, posmarowałam boki białym kemem, następnie do reszty kremu dodałam trochę niebieskiego barwnika spożywczego i zrobiłam pośrodku niebieski pasek. Do reszty kremu dodałam jeszcze trochę barwnika i posmarowałam górę boków).
  3. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Posypać z góry krem, robiąc plażę. Wbić parasolki, palmy i ułożyć żelki.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort plaża Tort plaża Tort plaża

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony