Tort czekoladowy number cake z biszkoptu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy
Tort czekoladowy w stylu number cake z biszkoptu

Cyfrowy tort z biszkoptu kakaowego przełożonego czekoladowym kremem z serka mascarpone, wzbogaconego o kawałki banana. Udekorowany jest bezami, kupnymi słodyczami i malinami. Tort jest lekki, mocno czekoladowy, nie za słodki i może być również bezglutenowy. Urodzinowy tort, który smakuje małym i dużym gościom.

Przepis jest na tort składający się z liczby dwucyfrowej. Możecie skorzystać z podanego przeze mnie szablonu lub wydrukować swoje cyfry, według wybranej czcionki. Moje cyfry są wysokie na 20 cm i na szerokość mieszczą się po dwie na blasze. Z resztek ciasta, pozostałych po wycięciu liczby można zrobić pralinki lub cake pops na patyku.

>> Kliknij aby pobrać szablon <<

Ciasto Biskup
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy
Ciasto Biskup

Delikatny biszkopt z masą budyniową, orzeźwiającą żelką z owoców leśnych i bezą makowo- kokosową. Delikatne, kremowe, warstwowe i wielosmakowe ciasto na uroczystości.

Piernik bezglutenowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy
Piernik bezglutenowy

Szybki, prosty, świąteczny piernik bezglutenowy. Dobrze nasączony i przełożony powidłami, czy innymi masami zachowuje świeżość do kilku dni. Ja nasączyłam go sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, przełożyłam powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym na bazie serka Philadelphia. Jak i czym go nasączyć, pozostawiam do Waszej decyzji. Możecie go przekładać tak, jak klasyczne pierniki glutenowe. Naprawdę dobry piernik, dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Tort orzechowo- czekoladowy z kremem spekulatius
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy
Tort orzechowo- czekoladowy z kremem spekulatius

Świąteczny tort orzechowo- czekoladowy z kremem z ciasteczek spekulatius. Tort jest ciężki i stabilny. Składa się z ciężkich, mocno orzechowych lub migdałowych blatów, przełożonych zwartymi kremami z trzech rodzajów czekolad: białej, mlecznej i gorzkiej. Do tego przełożony jest również kremem z korzennych ciasteczek spekulatius, który nadaje ciastu dodatkowego aromatu. Tort obłożony jest stabilną masą na bazie bezy szwajcarskiej, polany polewą z białej czekolady i udekorowany skromnie choinkami z wafelków do lodów.

Tort czekoladowo- bananowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy
Tort czekoladowo- bananowy

Skromny tort, który upiekłam na bierzmowanie, z nieskomplikowaną dekoracją. Jest to tort czekoladowy, składający się z czekoladowych blatów biszkoptowych, przełożonych kremem czekoladowym z serka mascarpone i czekolady gorzkiej, wzbogacony o kawałki bananów. Obłożony jest również czekoladowym kremem, ale tym razem z białej czekolady. Dekoracja jest prosta, z samych różyczek z kremu i pokruszonych bez. Taki jasny tort może być tortem na chrzest, komunię, bierzmowanie, czy jako tort urodzinowy.

Tort z kremem czekoladowym i ciasteczkami spekulatius
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
3 Komentarzy
Tort z kremem czekoladowym i ciasteczkami spekulatius

Świąteczny tort biszkoptowy z czekoladowym kremem z białej i gorzkiej czekolady oraz z ozdobnym rantem z ciasteczek spekulatius. Biszkopt upiekłam na mące gryczanej (stąd ten ciemniejszy kolor), ale można również użyć mąki pszennej. Dla wzbogacenia smaku dodałam do kremu jagody.

Tort komunijny z dekoracją z izomaltu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Tort komunijny z dekoracją z izomaltu

Tort komunijny na biszkopcie przełożonym lekkim kremem z serka i bitej śmietany, malinami, żelką malinową i chrupką z nutelli. Obłożony jest kremem milky way z mleka w proszku i ozdobiony dekoracją z izomaltu i masy cukrowej.

Pieczenie tortu na niedzielną komunię zaczęłam od czwartku. W czwartek wieczorem upiekłam biszkopty, przygotowałam żelkę malinową, hostię i napis z masy cukrowej. Rano w piątek przełożyłam tort. Wieczorem obłożyłam go masą maślaną i na przodzie jeszcze do miękkiej masy przykleiłam napis z imieniem. W sobotę rano przygotowałam dekorację z izomaltu.

Tort Raffaello
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
63 Komentarzy
Tort Raffaello

Pyszny, puszysty tort Raffaello składający się z lekkiego biszkoptu przełożonego kremem raffaello z białej czekolady z dodatkiem płatków migdałowych. Dodatkowo dla wzbogacenia i przełamania smaku, w kremie znajdują się maliny, które dodatkowo dodają świeżości, kontrastu i większej wilgotności.

Krem raffaello należy zacząć przygotowywać dzień przed składaniem tortu. Również biszkopt można upiec wcześniej i po ostygnięciu przykryć go ściereczką.

Brownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajek
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
5 Komentarzy
Brownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajek

Zdrowsza wersja brownie na mleku kokosowym, bez glutenu, nabiału, jajek i dodatku białego cukru (poza tym w czekoladzie). Piekłam to ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów oraz z dodatkiem mąki kokosowej. Ze zmielonymi migdałami jest mocno wilgotne, natomiast z mąką kokosową jest bardziej suche. Trochę trudno je pokroić, bo ciasto się "strzępi" i przykleja do noża, ale nie ma tragedii ;) Schłodzone brownie ze zmielonymi migdałami robi się zwarte.

Na pierwszych trzech zdjęciach jest brownie ze zmielonymi migdałami, a dwa ostatnie (posypane wiórkami kokosowymi) to brownie na mące kokosowej.

Tort kakaowy z kremem krówkowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy
Tort kakaowy z kremem krówkowym

Mocno kakaowe blaty nasączone są kawą i przełożone lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem masy krówkowej. Tort można udekorować dowolnymi czekoladkami np. Malteserami lub orzechami laskowymi w czekoladzie. Całość jest wilgotna, sycąca i umiarkowanie słodka. Kawa w cieście nie jest wyczuwalna. Zwiększa ona wilgotność blatów. Jeśli nie chcecie używać kawy ze względu na dzieci, możecie ją spokojnie pominąć. Blaty same w sobie są wilgotne.

Ciasto czekoladowe jest nie za słodkie, dlatego jeśli ktoś lubi z reguły zmniejszać ilość podanego cukru w przepisie, niech tego lepiej tutaj nie robi ;). Blaty osładza krem krówkowy, a najbardziej czekoladki i masa krówkowa, którymi udekorowany jest tort.

Ciasto serowo- malinowe z nutellą i sucharkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
9 Komentarzy
Ciasto serowo- malinowe z nutellą i sucharkami

Lekkie ciasto na biszkopcie o smaku waniliowo- malinowym z chrupiącą warstwą czekoladową z pokruszonych sucharków i kremu orzechowo- czekoladowego, z warstwą sernikową pośrodku i galaretką malinową z musem malinowym na wierzchu. Lekkie, smaczne i orzeźwiające ciacho.

Ciasto można upiec również w wersji bezglutenowej, piekąc biszkopt bezglutenowy np. kukurydziany (zobacz uwagę pod przepisem).

Ciasto dyniowe z nutellą do odrywania
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Ciasto dyniowe z nutellą do odrywania

Miękkie, puszyste, delikatne, cienkie kromeczki drożdżowego ciasta dyniowego, przełożone kremem orzechowo- czekoladowym. Puree z dyni dodane do ciasta drożdżowego nadaje mu pięknego, żółto- pomarańczowego koloru i delikatności. Kromki ciasta są cienkie, więc i nadzienia sporo ;).

Na stronie znajdziecie podobne ciasto do odrywania, ale z cynamonem: "Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania". To dyniowe w porównaniu do cynamonowego uważam za dużo trudniejsze do przygotowania. Ciasto jest miększe i klejące. Należy dobrze podsypywać blat mąką, aby się do niego nie przykleiło. Dodatkowo krem orzechowo- czekoladowy mocno się klei i pracę z całym ciastem nie uważam za prostą. Tylko ostrzegam, żebyście to wiedzieli i zadecydowali, czy chcecie spróbować ;) Uważam, że warto, bo ciasto jest pyszne.

Keto brownies
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy
Keto brownies

Wilgotne, mocno czekoladowe, zdrowe brownie zgodne z dietą niskowęglowodanową, ketogeniczną i bezglutenową. Brownie zawiera czekoladę z dużą zawartością kakao (co najmniej 85%), zamiast mąki dodana jest mała ilość zmielonych migdałów lub orzechów, a zamiast cukru erytrytol.

Oczywiście może być również ksylitol lub zwykły cukier puder (jeśli ciasto nie musi być zgodne z dietą ketogeniczną. Dodaję wtedy 100 g cukru). Używam czekolady o 85% zawartości kakao i ciasto jest mało słodkie, lekko wytrawne w smaku, ale bardzo smaczne.

Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
27 Komentarzy
Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami

Strucla z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym, z którego zrobiłam wcześniej rogaliki: "Rogaliki krucho- drożdżowe". Z ciastem fajnie się pracuje i dlatego spróbowałam wykorzystać go do innego wypieku niż tylko rogaliki ;) Strucla ładnie trzyma kształt po upieczeniu, jest krucha, chrupiąca i słodka z zewnątrz, a w środku jest miękka. Ilość ciasta jest dość spora w stosunku do ilości jabłek, więc nie jest mocno jabłkowa. Bardziej dominuje tutaj ciasto, które jest bardzo smaczne, maślane, a jabłka dodają ciastu lekkości i świeżości.

Tort z białą masą marcepanową
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Tort z białą masą marcepanową

Tort biszkoptowy z jasnego i ciemnego biszkoptu, przełożonego lekkim kremem z serka twarogowego, śmietanki, banana i kawałków czekolady. Pokryty jest białym marcepanem, który powstał przez wybielenie masy marcepanowej białym barwnikiem spożywczym. Taki marcepan jest fajną alternatywą dla masy cukrowej. Można również pozostawić marcepan w naturalnym kolorze. Dekoracja z kółek marcepanowych pomimo, że pracochłonna jest łatwa do przygotowania i elegancko się prezentuje. Taki tort nada się na chrzest, komunię, bierzmowanie, czy urodziny.

Tort upiekłam w wersji bezglutenowej na biszkoptach budyniowych. Poniżej podam przepis na biszkopt klasyczny i na dole na biszkopt bezglutenowy. Do tortu nie robiłam ponczu. Blaty bezglutenowe są delikatniejsze od klasycznych, a masa do przełożenia jest wilgotna i tort wcale nie wyszedł suchy. Jeśli chcecie, to klasyczny biszkopt można trochę nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny.

Tort na chrzest z dekoracją z masy marcepanowej
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Tort na chrzest z dekoracją z masy marcepanowej

Lekki i wilgotny tort biszkoptowy z lekkim kremem z masy krówkowej i mascarpone, wzbogaconym o plasterki bananów. Pokryty jest masą maślaną z mlekiem w proszku i ozdobiony masą marcepanową.

Tort jest wysokości na 7,5cm (bez dekoracji), a z dekoracją na 11cm.

Tort koń
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Tort koń

Urodzinowy tort w kształcie głowy konia, który upiekłam na 6- te urodziny mojej najmłodszej córeczki Tosi. Jest to tort o klasycznym kształcie z prostą dekoracją z czekoladowej masy maślanej i niewielkiej ilości masy cukrowej. Tort zrobiłam w wersji bezglutenowej ze względu na moją bezglutenową, drugą córcię. Zdecydowałam się na blaty z ciasta brownie i ciasta babkowego na budyniach, przełożonych musem malinowym. Tort jest bardzo smaczny, nasze smaki ;) Jest wysoki i przez ciasto brownie bardzo sycące. Polecam kroić cienkie porcje.

Jeśli tort nie musi być bezglutenowy, to można skorzystać z przepisu na klasyczne brownie: "Brownie", piekąc go tak samo jak brownie bezglutenowe poniżej tj. dzieląc składniki na pół i piekąc dwa blaty.

Tort wyspa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy
Tort wyspa

Tort wyspa to ostatnio bardzo popularny w necie tort z dużą ilością galaretki. Powstaje poprzez zrobienie w torcie wgłębienia, a wycięte kawałki ułożone są na torcie w kształcie gór. Wgłębienie wypełniane jest galaretką, tworząc głębokie morze. W necie jest dużo pięknych zdjęć tego rodzaju tortu. W tym przepisie pokażę Wam, jak taki tort przygotować, a na pewno każdemu wyjdzie inny. Czekam na zdjęcia Waszych pieknych arcydzieł ;)

Czekoladowy tort z cukinią i karmelem daktylowym (bez glutenu i laktozy)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Czekoladowy tort z cukinią i karmelem daktylowym (bez glutenu i laktozy)

Zdrowy, czekoladowy tort składający się z kakaowych, dość wytrawnych blatów z cukinii i orzechów, przełożonych pysznym, słodkim, kremowym karmelem z daktyli i masła orzechowego. Obłożony jest kremem czekoladowym z puree z batata i czekolady gorzkiej i udekorowany świeżymi malinami i borówką amerykańską. Inny tort niż klasyczne, ale ciekawy i bardzo smaczny. Jest bezglutenowy i bezmleczny, a cukier zastąpiłam w cieście ksylitolem. Cukier zawiera go tylko gorzka czekolada dodana do kremu.

Tort dla absolwenta
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Tort dla absolwenta

Piętrowy tort, który upiekłam dla nauczycieli z okazji zakończenia roku szkolnego. Składa się z dwóch różnych tortów. Dolny to tort na wilgotnych, kakaowych blatach, przełożony kremem z białej czekolady z dodatkiem czerwonych porzeczek. Górny tort to tort biszkoptowy przełożony kremem z czekolady mlecznej i orzeźwiającym kisielem z owoców leśnych. Całość obłożona jest kremem milky way z mleka w proszku. Górny tort został dodatkowo pokryty czarnym fondantem i przy użyciu wafli, zrobiony na kształt biretu.

Bezglutenowy tort czekoladowo- orzechowy z kremem jagodowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy
Bezglutenowy tort czekoladowo- orzechowy z kremem jagodowym

Wilgotny, lekki, bezglutenowy tort z czekoladowo- orzechowych blatów, przełożonych jagodowym kremem z serka mascarpone oraz domowym kisielem jagodowym. Pokryty jest bitą śmietaną i udekorowany borówką amerykańską i listkami mięty.

Niskowęglowodanowe ciasto z truskawkami (bez glutenu)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Niskowęglowodanowe ciasto z truskawkami (bez glutenu)

Lekkie ciasto z truskawkami na mące kokosowej i zmielonych orzechach. Ciasto jest bez glutenu, a zamiast białego cukru użyty został ksylitol. Truskawki pokryte są polewą- kisielem, dzięki któremu ładnie się błyszczą i zachowują dłużej świeżość. Jeśli komuś przeszkadza cukier zawarty w dżemie, to może użyć specjalny dżem niskowęglowodanowy lub go pominąć.

Bezglutenowy chlebek bananowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
27 Komentarzy
Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy i bezjajeczny chlebek bananowy z kawałkami czekolady i orzechów. Bezglutenowa alternatywa dla klasycznego chlebka bananowego. Ciasto jest miękkie, soczyste, bezglutenowe i smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania, bez użycia miksera. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, jak w przypadku muffinów.

Sernik z białą czekoladą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
9 Komentarzy
Sernik z białą czekoladą

Mocno kremowy sernik z białą czekoladą i cytryną. Bardzo smaczny, cytrynowy w smaku, o konsystencji kremowej (aksamitnej). Biała czekolada sama w sobie nie jest intensywna w smaku. Dlatego jedząc sernik, myślę, że nie domyślicie się co jest w środku. Jednak ma ona wpływ na ostateczny smak sernika. Mój mąż stwierdził, że sernik jest pyszny dlatego, że nie czuć intensywnie sera. Jakby twaróg przez połączenie z białą czekoladą zrobił się delikatniejszy, bardziej śmietankowy niż serowy. Trudno to opisać, dlatego polecam, abyście spróbowali sami :)

Do sernika przygotowałam kisiel z czerwonej porzeczki. Kwaskowaty kisiel bardzo dobrze pasuje do słodkiego sernika. Porzeczki możecie zamienić na maliny. Również bardzo dobrze tutaj pasują.

Tort fasolowy z truskawkami i bitą śmietaną
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Tort fasolowy z truskawkami i bitą śmietaną

Nietypowy tort fasolowy bez mąki. Składa się z mocno kakaowych blatów z dodatkiem czerwonej fasoli. Przełożony jest żelką truskawkową i bitą śmietaną usztywnioną na żelatynie. Udekorowany jest świeżymi truskawkami. Tort jest smaczny, nie za słodki i bezglutenowy.

Tort z białą czekoladą i truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
7 Komentarzy
Tort z białą czekoladą i truskawkami

Kremowy tort biszkoptowy przełożony delikatnym kremem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone z kawałkami świeżych truskawek. Tort jest soczysty, lekki i słodki, ale nie przesłodzony.

Tort zrobiłam bezglutenowy, używając mąki gryczanej. Dlatego na zdjęciach biszkopt ma lekko szarawy kolor. Można oczywiście upiec klasyczny biszkopt na mące pszennej :)

Tort makowy z truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
2 Komentarzy
Tort makowy z truskawkami

Tort składający się z makowych blatów biszkoptowych przełożonych lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki, z żelką truskawkową i świeżymi truskawkami. Bardzo fajne, nieklasyczne połączenie maku z truskawkami. Tort obłożony jest klasyczną masą budyniową i udekorowany świeżymi różami prosto z ogródka. Boki tortu ozdobione są cienką warstwą białej i gorzkiej czekolady. Tort jest dość lekki, umiarkowanie słodki i bardzo smaczny.

Czekoladowe ciasto fasolowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
10 Komentarzy
Czekoladowe ciasto fasolowe

Mocno kakaowe ciasto z dodatkiem czerwonej fasoli z puszki, której w ogóle nie czuć w smaku ;). Ciasto ma fajną konsystencję. Przypomina brownie, ale jest jednak inne od niego. Nie zawiera w ogóle czekolady, ani mąki. Jest miękkie, wilgotne, gąbczaste, mało słodkie i mało się kruszy. Ze względu na brak dodatku jakiejkolwiek mąki do ciasta jest bezglutenowe i dodatkowo jeszcze jest bezmleczne.

Serce bezowe z bitą śmietaną
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Serce bezowe z bitą śmietaną

Beza w kształcie serca z bitą śmietaną, bezikami, świeżymi truskawkami i różami. Taka słodka beza to wspaniały prezent dla ukochanej osoby. Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a w środku jest ciągnąca, klejąca. Pokryta jest bitą śmietaną. Możecie ją udekorować dowolnie. Najlepiej pasują świeże owoce. Dodatkowo można na śmietanie ułożyć bezy lub makaroniki, świeże kwiaty lub czekoladki i inne słodycze.

Tort bezowy ombre z truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy
Tort bezowy ombre z truskawkami

Lekki tort bezowy w stylu ombre, złożony z trzech różowych blatów bezowych w różnych odcieniach, przełożony lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz świeżych truskawek. Zamiast truskawek będą również pasować np. maliny lub czerwona porzeczka.

Taki tort w różowych barwach jest idealnym wypiekiem na Dzień Matki, czy Walentynki. Nie jest trwały, dlatego powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania.

Brownie z kremem malinowym i ciasteczkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Brownie z kremem malinowym i ciasteczkami

Walentynkowe brownie, brownie na Dzień Matki i wszystkie inne okazje, w których chcemy wyrazić naszą miłość. Klasyczne brownie pokryte kremem z bitej śmietany i malin, ozdobione kruchymi ciasteczkami w kształcie serca. Ciasteczka pokryte są lukrem z malin i cukru pudru. To maliny nadają mu pięknego, czerwonego koloru. Nie ma tutaj żadnych sztucznych barwników.

Murzynek z powidłami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
30 Komentarzy
Murzynek z powidłami

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych i polewą czekoladową. Murzynek jest łatwy i szybki do przygotowania. To proste i niedrogie ciasto do kawy. Długo utrzymuje świeżość.

Szarlotka bezglutenowa z bezą i kruszonką
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy
Szarlotka bezglutenowa z bezą i kruszonką

Szarlotka na bezglutenowym cieście, z pyszną warstwą prażonych jabłek z cynamonem, piankową warstwą bezową i chrupiącą kruszonką na górze. Moja 11-letnia córcia piecze ją sama, z pomocą drugiej 5- cio letniej córci i tylko pod moim okiem ;). Polecam bezglutenowcom, bo jest mega smaczna. Zjadamy naraz połowę, jeszcze lekko ciepłą.

Sernik jaglany na zimno (wegański i bezglutenowy)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy
Sernik jaglany na zimno (wegański i bezglutenowy)

Sernik bez sera, a zamiast niego z kaszy jaglanej bez pieczenia. Jest to tak jakby gęsta, kremowa jaglanka w formie ciasta. Ciasto jest bardzo smaczne, kremowe, maziste, zdrowe, bez dodatku zwykłego cukru. Masa osłodzona jest tylko syropem klonowym. Wspaniale pasuje tutaj polewa truskawkowa, która dodaje orzeźwiającej nuty do ciasta. Również spód z suszonych moreli jest lekko orzeźwiający. Ciasto można jeść nie tylko na deser, ale również na śniadanie ;)

Sukces udanego sernika zależy od odpowiedniego ugotowania kaszy jaglanej. Należy gotować ją tak długo, aż wchłonie całe mleko i się rozklei. To bardzo ważne, bo inaczej masa będzie za rzadka i grudkowata. Należy gotować ją powoli, aby dobrze zmiękła i się rozgotowała. Ogólnie ciasto jest dość miękkie, ale dające się pokroić.

Czekoladowy sernik jaglany na zimno (wegański i bezglutenowy)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy
Czekoladowy sernik jaglany na zimno (wegański i bezglutenowy)

Prosty, wegański sernik z kaszy jaglanej z czekoladą bez pieczenia. To ciasto nazywa się sernikiem jaglanym lub jagielnikiem, ale sera w składzie nie zawiera. Zamiast sera używamy do jego przygotowania kaszy jaglanej. To taka gęsta, czekoladowa jaglanka w formie ciasta. Sernik jest mocno kremowy, mazisty, czekoladowy i przepyszny. Masę jaglaną osładza i usztywnia czekolada gorzka.

Masa jest według mnie umiarkowanie słodka. Poza czekoladą nie dodaję do niej żadnej dodatkowej substancji słodzącej, ponieważ spód ciasta i karmel na wierzchu są słodkie od daktyli i bardzo dobrze komponują się z całością. Użyłam czekolady o 50% zawartości kakao. Jeśli użyjecie czekolady z większą zawartością kakao, proszę dosłodzić masę do smaku.

Sukces udanego sernika zależy od odpowiedniego ugotowania kaszy jaglanej. Należy gotować ją tak długo, aż wchłonie całe mleko i się rozklei. To bardzo ważne, bo inaczej masa będzie za rzadka i grudkowata. Należy gotować ją powoli, aby dobrze zmiękła i się rozgotowała. Ogólnie ciasto jest dość miękkie, ale dające się pokroić.

Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy
Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym

Pyszna, drożdżowa babka pachnąca cynamonem. Obtoczona jest w słodkiej, chrupiącej posypce cukrowej.

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.