Gofry - Przepisy
Ciasto jajko sadzone tym razem w wersji bez pieczenia. To sernik na zimno na biszkoptach z morelami i przezroczystą galaretką na wierzchu. Kawałek ciasta przypomina jajko sadzone. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające, kremowe i oczywiście smaczne. Do tego łatwe i w miarę szybkie do przygotowania.
Wersję pieczoną znajdziecie tutaj: "Ciasto jajko sadzone". Na którą się zdecydujecie? ;)
Mocno czekoladowe, soczyste, sycące i wilgotne ciasto brownie, ozdobione czekoladowymi gniazdkami z paluszków. To brownie zostało upieczone z dodatkiem majonezu, który prawie całkowicie zastępuje tłuszcz i jajka. W przypadku innych rodzai ciast, majonez wpływa również korzystnie na konsystencję wypieku.
Jako że u mnie w domu, odkąd byłam mała, mama używała majonezu Kieleckiego, kontynuując tę tradycję używam go chętnie nie tylko do bardzo wielu potraw, ale i do niektórych wypieków.
Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.
Lekka, słodka beza chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pokryta jest lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Dekorujemy ją świeżymi owocami sezonowymi.
Zdrowe ciasto czekoladowe, o sprężystym i wilgotnym miąższu. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Ciasto jest bezglutenowe, osłodzone miodem. Zachowuje długo świeżość. Myślę, że zamiast miodu można również użyć syropu klonowego. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, jak muffinki mieszając suche składniki z mokrymi. Dodatkowo polane jest zdrową polewą czekoladową z banana i kakao. Super duet. Koniecznie zróbcie polewę. Ciasto nie jest słodkie, a polewa dodaje mu wyrazistości i słodyczy. Jest jej więcej niż na pokrycie ciasta, więc można ją podać w formie kleksa do kawałka ciasta.
Czytaj więcej: Czekoladowy chlebek bananowy bez glutenu i cukru
Kolejna propozycja na nieskomplikowany tort na dziecięce urodziny. Składa się z dwóch ciast upieczonych w formie keksowej, najlepiej o długości 30 cm. Możecie upiec ulubioną babkę lub korzystając z podanego przeze mnie przepisu, upiec ciasto czekoladowe.
Ciasto pokryłam ulubioną przez moje dzieci masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej, a następnie polałam polewą czekoladową. Część dzieci nie przepada za masami i w takim przypadku można z niej w ogóle zrezygnować, pokrywając ciasto samą polewą. Polewa również nie musi być taka jak w przepisie. To tylko moja propozycja. Można np. zrobić polewę z czekolad, ale w takim przypadku trzeba przygotować się z pewnością na zużycie kilku tabliczek.
Jak zrobić tort w wersji bezglutenowej proszę przeczytać w uwagach pod przepisem.
Prosty blok czekoladowy zwany po niemiecku Kalter Hund to przekładane herbatniki kremem czekoladowym. (Wybaczcie, ale zostanę przy niemieckiej nazwie, ponieważ dosłowne tłumaczenie "zimny pies" nie brzmi w ogóle apetycznie). Blok jest bardzo prosty do przygotowania. Herbatniki nie miękną i pozostają chrupiące w środku.
Czytaj więcej: Kalter Hund- blok czekoladowy na styl niemiecki
Bardzo smaczny, wilgotny sernik z domową masą makową. Pieczony jest na podłużnych biszkoptach, które podczas pieczenia miękną od wilgotnej masy serowo- makowej.
Seromakowiec możecie udekorować według własnego gustu jak klasyczny sernik, czy makowiec. Można zrobić polewę czekoladową, lukier, czy po prostu oprószyć go cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na masę serowo- makową powinny mieć temperaturę pokojową.
Wspaniały makowiec zawijany na bezglutenowym cieście drożdżowym, bez jajek i z domową masą makową. Smaczny, miękki i pachnący cytryną.
Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Gwiazdę możecie ozdobić lukrem.
Ciasto jest bardzo smaczne, ze sporą ilością masy makowej, ładnie się prezentuje i nie jest tak skomplikowane, na jakie może wygląda.
Piernik jest bardzo smaczny, gotowy do spożycia od razu po ostygnięciu, a zawinięty w folię utrzymuje się przez co najmniej 2 tygodnie. Jest słodzony samym miodem, bez dodatku cukru. Nie przeraźcie się ilością składników. Piernik wychodzi wysoki i duży. Naprawdę warty wypróbowania.
Piernik biblijny, a właściwie Bibelkuchen (ciasto biblijne), ale piernik jest tutaj dokładniejszą nazwą, to pyszne ciasto stworzone ze składników, które znajdują się w Biblii. Proporcje zostały odpowiednio dobrane, aby powstało smaczne ciasto, natomiast wszystkie wymienione składniki (poza proszkiem do pieczenia) można odnaleźć w Biblii. W nawiasach podaję dla ciekawości, w których miejscach w Biblii one się znajdują.
Przepis przyniósł mi syn z lekcji religii i oznajmił, że zgłosił się do upieczenia tego ciasta na kolejną lekcję. Powiem Wam, że przepis mile mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Mój 11- letni syn zrobił je sam, oczywiście z nadzorem ;).
Wilgotny, miękki, gąbczasty murzynek z nutą piernikową, dzięki dodatkowi przyprawy korzennej do ciasta. Pokryty jest pyszną warstwą czekośliwki i czekoladą. Zamiast masła do ciasta dodajemy niedużą ilość majonezu, który idealnie je zastępuje i nadaje ciastu wilgotności. Zapewniam, że smak majonezu nie jest wyczuwalny, nawet gdy jest to mój ulubiony Majonez Kielecki, który jest dość ostry w smaku.
Czytaj więcej: Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu
Najdelikatniejsza i najlżejsza szarlotka. Szarlotka królewska to biszkopt z musem jabłkowym usztywnionym galaretką i bitą śmietaną, którą również usztywniłam pozostałą galaretką. Lekkie, orzeźwiające i nie za słodkie ciasto.
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa.
Do ciasta kruchego nie dodaję cukru. Całość jest wystarczająco słodka od powideł i bezy. Ciasto jest wspaniałe, słodko- kwaskowe. Kto mi nie ufa na słowo, może dodać troszkę cukru, według własnego gustu ;), ale obiecuję, że nie trzeba.
Brownie bez pieczenia z daktyli i wiórków kokosowych. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru, nabiału, jajek, a mimo to bardzo smaczne. To ciasto, choć bardziej przychylam się do nazwania ich pralinkami to pyszne, klejąco -ciągnące kosteczki daktylowo- kokosowe z plasterkami bananów i polewą czekoladową.
Czytaj więcej: Brownie daktylowo- kokosowe z bananami bez pieczenia
Pieczony sernik udekorowany kostkami galaretek. Pięknie kolorowy, niemalże bajkowy. Coś dla oka dziecka, ale i nie tylko ;). Bardzo łatwy do przygotowania. To zwykły sernik pokryty warstwą bitej śmietany i dużą ilością różnokolorowych galaretek, tworzących kopiec. Ilość kostek jest spora. Możecie użyć jedną lub dwie galaretki, jeśli chcecie. Mnie zależało, aby było ich dużo i kolorowo.
Sernik dobrze się kroi, bo galaretki są miękkie. Jednakże część kostek przy serwowaniu spadnie, co jest oczywiste. Proszę się tym nie denerwować lub użyć mniej galaretek ;).
Szybkie ciasto piernikowe z dżemem, maślanką i olejem. Ciasto jest wilgotne, miękkie i nie za słodkie. Dla wzbogacenia smaku dodałam rodzynki i orzechy do ciasta, ale można je pominąć. Do ciasta bardzo dobrze pasuje słodka, lekko kwaskowata polewa śliwkowa, przygotowana z powideł śliwkowych i czekolady.
Sernik bez pieczenia z niebieską galaretką i białymi plamkami/ chmurkami w środku. Sernik jest lekki, piankowy, a kleksy z bitej śmietany wzbogacają jego smak i wygląd.
Taki sernik można przygotować z galaretką o dowolnym kolorze. Nie będzie wtedy niebiański, ale na pewno tak samo smaczny ;).
Lekki sernik bez pieczenia z nutą kokosową. To lekka, serowa pianka usztywniona galaretką na kokosowym spodzie i z kokosową kruszonką.
Jest to popularne ciasto zwane jako "Śnieżny Puch" lub "Biały Puch". Nazwa pochodzi z pewnością od lekkości ciasta i wiórków kokosowych, którymi posypane jest ciasto. U mnie ciasto nie jest ani śnieżne, ani białe ;). Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podprażyć wiórków kokosowych. Uwielbiam zapach i smak prażonych wiórków i dlatego zdecydowałam się postawić na smak, kosztem jasnego koloru ciasta ;).
Dwupiętrowy tort urodzinowy przypominający zamek z piasku. Składa się z dwóch całkowicie różnych smakowo tortów, coś dla każdego ;). Dolny tort to "Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym", a górny to lekki tort biszkoptowy z piankowym kremem z mango i truskawek. Całość obsypana jest zmiksowanymi na piasek herbatnikami, udekorowana wieżami z wafelków do lodów i czekoladkami w kształcie muszelek.
Tort jest nieskomplikowany. Przyjemnie się go przygotowuje. Możecie skorzystać z podanego przepisu lub tylko z inspiracji na dekorację, a upiec swoje ulubione torty. Pamiętajcie tylko, aby dolny tort był stabilny i utrzymał ciężar górnego tortu.
Mocno czekoladowe, wilgotne, przepyszne brownie bez glutenu. Piekłam je na mące gryczanej i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto ma wspaniałą konsystencję, a smak gryki nie jest ani trochę wyczuwalny. Nikt nie domyśli się nawet, że jest bezglutenowe. Innym razem użyłam mąki jaglanej i też było pyszne. Myślę, że inne mąki bezglutenowe też się tutaj sprawdzą. Napiszcie, jak przetestujecie przepis na innych rodzajach mąk.
Kremowy, pieczony sernik z polewą czekoladową i czekoladowym kremem ganache, udekorowany ulubionymi czekoladkami. Rozkosz dla oczu i podniebienia szczególnie dzieci (choć nie tylko ;)). Taki sernik wygląda elegancko i spokojnie może zastąpić tort urodzinowy, jeśli nie jest się zwolennikiem kremów i mas do tortów.
Jeśli wolicie tort z taką dekoracją to polecam: "Tort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowym".
Bezglutenowy tort urodzinowy dla dziecka. Może to być tort urodzinowy zarówno dla dziewczynki, jak i dla chłopca. Motyw morza jest neutralny, a o kolorze napisu i muszelek może zadecydować solenizant.
Tort składa się z gryczano- orzechowego ciasta, przełożonego masą truflową z malinami. Oczywiście, jeśli nie potrzebujecie tortu bezglutenowego, możecie upiec biszkopt lub inne ciasto ucierane.
Tort posmarowany jest masą maślaną i udekorowany elementami z masy cukrowej. Jest stabilny i trwały. (Połowę tortu zamroziłam i po rozmrożeniu był jak świeży).
Pyszna szarlotka z kruchego ciasta i sporej ilości pokrojonych na plasterki surowych jabłek. Do szarlotki nadają się najlepiej takie jabłka jak szara reneta, złota reneta, antonówka, czy papierówka. (W Niemczech wybierzcie Boskoop). Unikajcie jabłek, które puszczają dużo soku, żeby ciasto za mocno nie namokło.
Ciasto jest nie za słodkie. Takie w sam raz. Do ciasta dodałam małą ilość cukru, a do jabłek tylko trochę cukru waniliowego dla aromatu. Szarlotka ładnie się prezentuje i smakuje jak jest oprószona cukrem pudrem, więc uważam, że w cieście nie musi być go za dużo ;).
Lekki tort kawowy składający się z biszkoptu kawowego przełożonego kawowym kremem z serka mascarpone. Całość lekka, wilgotna i mocno kawowa.
Sernik bez pieczenia na twarogu z dodatkiem galaretek, które usztywniają masę, nadają jej koloru i smaku. Jest to dość zwyczajny, prosty sernik na biszkoptach z galaretką i owocami.
Kolory galaretek i owoce do dekoracji możecie wybrać według własnego gustu.
Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.
Włoski, pieczony sernik z serem ricotta i mascarpone na kruchym cieście. Sernik jest delikatny, aksamitny, mocno kremowy, a w smaku słodki, śmietankowy. Smakuje wyśmienicie. Kwaśne owoce sezonowe wspaniale do niego pasują.
Lekki tort biszkoptowy przełożony warstwą truskawkową i serową. Udekorowany jest lizakami bezowymi. Bezowe lizaki są łatwe do przygotowania, a stanowią świetną dekorację. Tort jest dla dziewczynki, bo w kolorze różowo- fioletowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych kolorów.
Wegańskie, zdrowe, pyszne brownie bez pieczenia. Brownie składa się tylko z 4 składników: daktyli, kakao, zmielonych migdałów i posiekanych orzechów. Jest bardzo łatwe do przygotowania,czekoladowe, mięsiste, soczyste, słodkie i bardzo smaczne. Do tego jest bez cukru, glutenu, jajek i nabiału. Dodatkowo zrobiłam czekoladową polewę, która wzbogaca smak ciasta.
Proste, szybkie do przygotowania, kruche ciasto z malinami w środku i delikatnie kokosową kruszonką. Kwaskowate, malinowe nadzienie w połączeniu z kruchym, słodkim ciastem idealnie się komponuje.
Truskawkowy sernik na zimno z pyszną truskawkową masą twarogową i biszkoptami na spodzie. Sernik jest lekki, piankowy, mocno truskawkowy w smaku i łatwy do przygotowania.
Lekki, kremowy, sernik na zimno z truskawkami i galaretką na biszkoptach. Sernik jest łatwy i szybki do przygotowania. Idealny na upały. Sernik można przygotować z innymi, wybranymi owocami sezonowymi.
Nietypowy tort kokosowo- sernikowy z malinami. Składa się z dwóch blatów kokosowych i sernika w środku. Przełożony jest orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem malinowym. Ozdobiony jest kremem z zaparzonych białek i świeżymi malinami. Jest w nim duża różnorodność smaków, które wspaniale ze sobą współgrają.
Myślę, że zadowoli również osoby nieprzepadające za tortami.
Prosta babka bezglutenowa z dodatkiem jogurtu naturalnego i oleju, które nadają jej wilgotności. Babka jest szybka do przygotowania, miękka, prosta w smaku i delikatnie cytrynowa.
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
Piętrowy tort komunijny w bardziej nowoczesnej odsłonie. Składa się z dwóch lekkich tortów biszkoptowych, przełożonych lekkimi kremami owocowo- jogurtowymi. Pokryty został ganache z białej czekolady, według życzeń (osobiście nie przepadam, bo masa jest mocno słodka i potrzebna jest spora ilość białej czekolady). Całość udekorowana została, jak widać na zdjęciach, masą cukrową.
Do dekoracji dodałam trochę odcienia różowego, aby tort był ciekawszy, a jednocześnie chciałam, aby ilość bieli pozostała dominująca. W wersji dla chłopaka możecie użyć np. koloru jasnoniebieskiego lub jasnozielonego. Lubię torty piętrowe na takie szczególne okazje. Po pierwsze gości może być sporo i jeden tort może okazać się za mały, a po drugie nawet gdy nie jest ich za dużo, to składając dwa różne torty, oferujemy gościom wybór smakowy.
Strona 6 z 37