Gofry - Przepisy
Przekładane ciasto na herbatnikach, bez pieczenia. To wielosmakowe ciasto z malinami, galaretką malinową, kajmakiem i lekką masą serową. Lekkie, kremowe, nie przesłodzone i mimo wielu warstw nieskomplikowane w przygotowaniu.
To samo ciasto w wersji na biszkopcie znajdziesz tutaj: "Ciasto Balladyna".
Pyszne ciasto warstwowe na cienkim, kakaowym biszkopcie, przełożonym lekką masą serową, masą krówkową otoczoną herbatnikami i grubą warstwą galaretki z malinami. Bardzo smaczne ciasto, bogate smakowo, dość lekkie i nie przesłodzone. Polecam na święta i inne uroczystości.
To samo ciasto w wersji bez pieczenia znajdziesz tutaj: "Ciasto Balladyna bez pieczenia".
Tort w klimacie bożonarodzeniowym składający się z jasnego biszkoptu, przełożonego masą serową i żelką z owoców leśnych. Pokryty jest ganache z białej czekolady i polewą czekoladową, a do tego skromna dekoracja z jednego wafelka do lodów.
Pieczony sernik na kruchym cieście z serem ricotta. Bardzo oryginalny w smaku i smaczny sernik. Masa serowa zrobiona jest z samego sera ricotty. Jest wilgotna, ale lekko ziarnista w konsystencji. Wzbogacona jest smakowo o kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową oraz sok pomarańczowy, które nadają mu świątecznego akcentu. Spód ciasta kruchego pokryty jest warstwą dżemu z pomarańczy, który dodatkowo podkręca smak sernika.
Pyszny, oryginalny sernik na zimno z kremem pistacjowym w pastelowym zielonym kolorze. Sernik jest lekki, kremowy, delikatnie pistacjowy i z chrupiącym spodem. Ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje.
Czekoladowe ciasto na biszkopcie z kremem czekoladowym i mnóstwem suszonych śliwek moczonych w alkoholu. Ciasto jest mocno czekoladowe z dużą ilością alkoholu. Pyszne, warstwowe ciasto przeznaczone tylko dla dorosłych.
Dzień wcześniej należy namoczyć śliwki w alkoholu i przygotować ganache do kremu (śmietanka z czekoladą). Również biszkopt można upiec dzień wcześniej i po ostygnięciu przykryć ściereczką lub włożyć do worka.
Lekki torcik serowy na biszkopcie z dużą ilością serowo- śmietankowego nadzienia. Ten przepis to jeden z klasyków niemieckich: Käse-Sahne-Torte. Jest to sernik na zimno otulony biszkoptem z góry i dołu. Pyszne, lekkie ciasto. Można w nim pominąć brzoskwinie, jeśli chcemy czystą masę serową lub dodać np. morele, czy mandarynki z puszki.
Klasyczny sernik pieczony na ciemnym, kruchym cieście, z czekoladową posypką w masie serowej. Ładnie się prezentuje z czekoladowymi drobinkami w środku, a dla wzmocnienia czekoladowego smaku, pokryty jest polewą czekoladą.
Mocno czekoladowy tort na dziecięcą imprezę urodzinową. Tort jest nieskomplikowany, zbudowany z kwadratowych ciast: biszkoptów i brownie, a wieże to wafelki do lodów i przełożone masą karmelową ciastka owsiane. Tort jest dość uniwersalny. Może być to tort zarówno dla dziewczynki jak i chłopca. Tort udekorowany, jak u mnie, dodatkami kolorowymi i kwiatuszkami sprawdzi się jako tort - zamek księżniczki. Natomiast jeśli udekorujemy go tylko akcentami czekoladowymi, sprawdzi się doskonale jako tort - zamek rycerski.
Tort jest mocno czekoladowy i bardzo podzielny. Polecam kroić cienkie kawałki, bo jest mocno sycący.
Blondie, czyli brownie z białej czekolady. Blondie przygotowuje się jak klasyczne brownie. Po upieczeniu nie ma jednak tej gliniastej konsystencji jak brownie, ale też nie jest suche. Jest łatwe i szybkie do przygotowania, słodkie, coś dla wielbicieli białej czekolady. Dla wzbogacenia smaku warto dodać ulubione orzechy.
Orzechowy sernik bez spodu zgodny z dietą niskowęglowodanową oraz ketogeniczną. Jest kremowy i intensywnie pachnie i smakuje orzeszkami ziemnymi. Sernik jest bezglutenowy i bez dodatku żadnej mąki, czy budyniu.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka ok. 150 g): 385 kcal, B: 15,5 g, T: 33 g, W: 9 g.
Pieczony sernik z tartymi jabłkami bez spodu, dzięki czemu jest od razu bezglutenowy. To mój nowy eksperyment, który powstał na podstawie mojego dość częstego śniadania, czyli jogurty greckiego połączonego ze startym jabłkiem i cynamonem. Sernik wyszedł przepyszny, wilgotny dzięki jabłkom i nie za słodki. Do tego słodka polewa z serka kremowego i cynamon. Hmmmm… pycha. Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć.
Ciasto ze śliwkami, na kruchym cieście, z bezową pianką, przykryte kruszonką ze startego ciasta kruchego. Pyszne, lekkie ciasto koniecznie do upieczenia w sezonie śliwkowym.
Ciasto przygotowałam na podstawie przepisu: "Szarlotka z bezą i kruszonką", zamieniając jedynie jabłka na śliwki wymieszane ze skrobią, która ma zatrzymać sok z owoców, aby ciasto kruche nie namokło.
Pieczony sernik kawowy na kakaowym, kruchym cieście, z polewą czekoladową i kawałkami brzoskwiń z puszki. Sernik jest wyraziście kawowy w smaku, lekki i soczysty. Brzoskwinie dodają mu słodyczy, świeżości i owocowego smaku. Kompozycja kawy i brzoskwiń jest dość oryginalna, trafna i bardzo smaczna. Jeśli wolicie czysty sernik kawowy to oczywiście można pominąć brzoskwinie.
Szarlotka na kruchym cieście ze sporą ilością jabłek i galaretką cytrynową w proszku. Dodatek galaretki sprawie, że szarlotka ma orzeźwiający, cytrynowy posmak, jest stabilna i dobrze się ją kroi.
Można podawać ją na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną lub po ostudzeniu oprószoną cukrem pudrem. Szarlotka jest niska, ma ok. 3 cm wysokości (co jest uzależnione od użytych jabłek).
Tort z lekkim i orzeźwiającym musem malinowym, warstwą kokosową i delikatnym biszkoptem migdałowym. Obsypany aromatycznymi, podprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort jest bezglutenowy.
Prosta, miękka, wilgotna babka o smaku waniliowym. Pyszny dodatek do kawy, ale również do zabrania na piknik, do szkoły nawet w upały. Dobrze się przechowuje. Włożona w worek pozostaje wilgotna przez kilka dni. Można ją również zamrozić.
Bardzo czekoladowe ciasto orzechowe bez dodatku mąki. Ciasto jest mocno czekoladowe, ale nie ze względu na dodatek czekolady, a jedynie sporej ilości kakao. Ciasto jest bardzo smaczne, bezglutenowe, mocno orzechowe, soczyste, mało słodkie (powiedziałabym, że lekko wytrawne w smaku). Do tego nieskomplikowane i szybkie do przygotowania.
Zdrowsza wersja ciasta rabarbarowego. Smaczne, szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, bezglutenowe, bez laktozy, słodko- kwaskowate, z dodatkiem banana w cieście.
Ciasto rabarbarowe na kruchym cieście i biszkopcie, przełożone słodko-kwaśną warstwą rabarbarową i pokryte chrupiącą bezą. Pyszne, bogate ciasto, lekkie, puszyste i słodko- kwaskowate.
Wyjątkowe ciasto wiosenne, niestety ze względu na różnorodność warstw również pracochłonne. Pracę można podzielić na dwa dni. W jeden dzień można upiec blaty: biszkopt, ciasto kruche i bezę. (Ciasto kruche i biszkopt polecam od razu skleić dżemem, aby kruche mogło lekko zmięknąć od dżemu. Bezę zostawić na noc w zamkniętym piekarniku, aby nie zmiękła). Na drugi dzień można przygotować warstwę rabarbarową i bitą śmietanę. Oczywiście jeśli wolicie, to można ciasto przygotować jednego dnia. Zajmie wam to ok. 5 godzin.
Ucierane ciasto rabarbarowe z bezową pianką. Zwykłe, ucierane ciasto z zatopionymi kawałkami rabarbaru, które nadają ciastu wilgotności i świeżości pod bezową pierzynką, która osładza i dodaje lekkości.
Ciasto szpinakowe z malinami lub truskawkami, galaretką i lekkim kremem. Wilgotne, ucierane ciasto o intensywnie zielonym kolorze, orzeźwiającą galaretką z owocami i pysznym kremem z serka kremowego lub mascarpone. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny (według testujących), ale nawet gdyby (ja trochę czuję) to wszystkie smaki w cieście dobrze do siebie pasują. Ciasto jest wilgotne, orzeźwiające, owocowe i kolorowe.
Mazurek w zdrowszej wersji: bez cukru rafinowanego, może być wegański i bez glutenu. Jest smaczny, o smaku masła orzechowego i czekolady. Dodatkowo jest bez pieczenia. Spód można podpiec, jeśli chcecie, aby był twardszy (ok. 15 minut w temperaturze 180°C grzałka góra-dół), ale nie jest to konieczne. Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Jak postoi w temperaturze pokojowej to mięknie. Dlatego lepiej nie trzymać go długo na świątecznym stole.
Wilgotna babka kokosowa z białą czekoladą. Pyszna, aromatyczna, mocno kokosowa z wyczuwalną nutą białej czekolady, zwarta, ale miękka. Długo utrzymuje świeżość, nawet na trzeci dzień po upieczeniu.
Wilgotna babka marcepanowa z kawałkami brzoskwiń. Ciekawe połączenie smakowe. Marcepan jest w smaku wyczuwalny. Brzoskwinie również wpływają na smak babki, jej wygląd i dodają wilgotności. Babka zachowuje świeżość również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. (Oczywiście gdy jest przechowywana szczelnie zamknięta np. zawinięta w worku). Powiedziałabym nawet, że na drugi lub trzeci dzień jest jeszcze smaczniejsza.
Klasyczny biszkopt z czekoladową posypką cukrową. Takie ciemne kreseczki w cieście nadają mu nietypowego i ciekawego wyglądu, szczególnie w przekroju.
Tort o smaku ajerkoniakowo- czekoladowym. Składa się z biszkoptu wzbogaconego dla wyglądu o dodatek czekoladowej posypki, żelki ajerkoniakowej i kremu mascarpone z białą czekoladą. Pokryty jest ganache z ciemnej czekolady. Tort jest wyrazisty i ciekawy w smaku. Jest mocno czekoladowy i ajerkoniak w żelkach jest też intensywnie wyczuwalny.
Lekki tort składający się z biszkoptu migdałowego, przełożonego kremem mascarpone z masą krówkową z dodatkiem masła orzechowego. Dodatkowo wzbogacony jest kawałkami pralinek Toffifee. Obłożony jest kremem z białej czekolady, oblany polewą z mlecznej czekolady i udekorowany karmelem. Tort jest pyszny, lekki, delikatny, kremowy, słodki i rozpływający się w ustach.
Możecie przygotować go również w wersji bezglutenowej. Przepis na bezglutenowy biszkopt migdałowy znajduje się w uwagach.
Ucierane, wilgotne ciasto pokryte budyniem z ajerkoniakiem i ozdobione bitą śmietaną. Soczyste, smaczne, o wyrazistym smaku ajerkoniaku. Wielbicielom likieru jajecznego na pewno zasmakuje :).
Czytaj więcej: Ciasto z budyniem ajerkoniakowym i bitą śmietaną
Szybkie i proste ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Herbatniki przełożone są mleczną masą z mleka w proszku i polane polewą czekoladową. Herbatniki mogą być jasne lub kakaowe, a także bezglutenowe. Ciasto polecam osobom lubiącym desery słodkie oraz mleko w proszku.
Herbatniki w cieście nie miękną mocno. Pozostają chrupiące. (Może zależeć to od użytych herbatników). Jeśli chcecie, możecie je namoczyć dodatkowo w mleku tj. do głębokiego talerza wlać trochę mleka i zanurzać w nim na chwilę herbatniki, jeden po drugi.
Tort biszkoptowy z pysznym kremem krówkowym i bananami. Pokryty jest stabilnym kremem 3M (z masła, mascarpone i mleka skondensowanego). Udekorowany na brzegach dripem z mlecznej czekolady i wachlarzami z papieru ryżowego.
Ciasto bez pieczenia inspirowane znanym batonem Kinder Country. Jest to ciasto na herbatnikach, z dużą ilością czekolady białej i mlecznej oraz preparowanej pszenicy z miodem. Ciasto jest proste do przygotowania, kremowe, słodkie ze względu na użyte czekolady i miodowe płatki.
Dzieci je uwielbiają. Mnie niestety nie zachwyciło. Osobiście jest dla mnie za słodkie, a na samym ryżu preparowanym (w wersji bezglutenowej i mniej słodkiej) jest mniej wyraziste w smaku. Jednakże z pewnością znajdzie zwolenników lubiących słodkie wypieki ;)
Poniżej podaję dwa sposoby przygotowania do wyboru. Szybki, ale istnieje pewne niebezpieczeństwo zwarzenia się masy przy dodawaniu rozpuszczonej czekolady lub pewniejszy, ale wymaga rozpoczęcia przygotowania ciasta dzień wcześniej. Jeśli macie czas, to polecam metodę pewniejszą.
Przepyszny tort z masą krówkową, solonymi orzeszkami ziemnymi, delikatnym kremem z serka kremowego i puszystym, ciemnym biszkoptem. Pokryty jest ganache z czekolady mlecznej i posypany posiekanymi orzechami. Wspaniały, wciągający smak słodko- słony, czekoladowo- karmelowo- orzechowy. Pokochacie ten tort.
Możecie przygotować go również w wersji bezglutenowej. Przepis na bezglutenowy biszkopt znajduje się w uwagach.
Orzechowe ciasto składające się z dwóch blatów orzechowo- bezowych i ciemnego biszkoptu, przełożonych czekoladowo- kawową masą budyniową. Wspaniałe ciasto, delikatne, mocno orzechowe, idealne na święta. Można przygotować je również bez glutenu.
Ciasto drożdżowe w kształcie choinki przełożone nutellą to propozycja wypieku na świąteczny stół, jak również na Mikołajki. Zdecydowałam się na krem orzechowo- czekoladowy ze względu na dzieci, ponieważ nie wszystkie przepadają za masą makową, czy orzechową. Jeśli wolicie możecie zrobić choinką z makiem lub orzechowym nadzieniem jak np. w tych przepisach: "Drożdżowa gwiazda z makiem" lub "Wieniec orzechowy".
Ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest świeże w dzień pieczenia. Jeśli chcecie takie choinki zrobić na święta to polecam upiec je wcześniej, włożyć do dużych worków do mrożenia i zamrozić. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej np. przez noc, lukrujemy i ozdabiamy.
Z podanego przepisu wychodzi jedna duża choinka, druga nieco mniejsza, a z resztek ciasta zrobiłam dwie małe gwiazdy i dwie bułeczki z nutellą w środku.
Wilgotny, kleisty, miękki piernik łącznie ze skórką z wierzchu, która jest delikatna, miękka i lepka. Bardzo smaczny, szybki piernik, od razu gotowy do jedzenia, ale jak poleży 1- 2 dni to przejdzie aromatem i będzie jeszcze smaczniejszy. Pyszny sam w sobie. Nie potrzebuje żadnej polewy ani masy do przełożenia.
Strona 2 z 37