Gofry - Przepisy
Czekoladowe smarowidło do chleba, przygotowane z awokado i kakao. Posłodzone jest suszonymi daktylami i syropem z agawy (lub inną substancją słodzącą według uznania). Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. W wersji wegańskiej lub light należy przygotować krem tylko z tych składników. Chcąc otrzymać krem bardziej kremowy i czekoladowy można dodać jeszcze czekoladę gorzką. (W wersji wegańskiej można dodać czekoladę wegańską). Krem stanie się smaczniejszy, a smak awokado nie będzie w ogóle wyczuwalny. Dzieciaki go uwielbiają.
Masło migdałowe zwane również musem migdałowym to zmiksowane na mus migdały. Jego zastępnikiem jest masło orzechowe. Konsystencja podobna, ale smak jednak inny. Wiadomo jedno jest z migdałów, a drugie z orzechów ;).
Można zrobić tzw. biały mus, miksując obrane ze skórki migdały lub zmiksować je ze skórką, wówczas mus będzie ciemny.
Słodko- kwaśny krem z porzeczek. Można wykorzystać go jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart, bez lub makaroników. Można użyć go zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów.
Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.
Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).
Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)
Uwaga! Bardzo uzależnia. Jeśli ktoś lubi np. Nutellę, to wie o czym mówię :). Krem jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Można przechowywać go dość długo w lodówce, jeśli oczywiście będzie taka potrzeba.
Zostałam obdarowana przez koleżankę paroma kilogramami aronii. Owoce odszypułkowałam, opłukałam i zamroziłam. Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni, aby po przetworzeniu nie była cierpka. Jest to duży plus, ponieważ jej przetworzenie możemy sobie spokojnie rozplanować.
Dalgona Coffee to kawa składająca się z ciepłego lub zimnego mleka i kremowej, kawowej pianki na górze. Tak podana kawa wygląda bardzo atrakcyjnie. Jest obecnie hitem na różnych kanałach społecznościowych. Do przygotowania kawowej pianki potrzebne są tylko 3 składniki: kawa rozpuszczalna, cukier i woda.
Ilość składników możecie dobrać indywidualnie według własnego gustu. Ważne jest tylko, aby stosunek objętościowy składników na piankę, czyli kawy, cukru i wody był 1:1:1. Nie polecam użycia mniejszej ilości niż 2 łyżki, ponieważ mniejsza ilość jest bardzo trudna do ubicia. Ja przygotowałam piankę z 2 łyżek kawy, cukru i wody. Pianki wystarczyło na 2 osoby. Mleka użyłam po ok. 200ml na jedną osobę. Pianka jest bardzo intensywna w smaku.
Kawa musi być koniecznie rozpuszczalna. Żadna inna tak się nie ubije.
Cukier musi być dodany i musi go być objętościowo tyle co kawy i wody, bo inaczej całość nie ubije się na taką kremową, sztywną piankę. Zamiast białego cukru można użyć trzcinowy.
Mleko może być zimne lub ciepłe. Do zimnego można wrzucić dodatkowo kilka kostek lodu. Z zimnym mlekiem kawa smakuje bardziej jak deser.
Piankę kawową otrzymamy poprzez zmiksowanie wszystkich składników, aż do otrzymania sztywnej piany. Najłatwiej to zrobić mikserem ręcznym, używając trzepaków do ubijania piany lub robotem kuchennym. Można użyć Thermomixu, ale polecam wtedy dać po 3 łyżki, bo lepiej się ubija. Można również ubijać trzepaczką ręcznie, ale trzeba się namachać ;). Blenderem ręcznym trudno uzyskać sztywną piankę, przynajmniej mój blender nie sprawdził się do końca. Pianka wyszła, ale była lekko lejąca. Blender ma malutki nożyk, który nie jest przeznaczony do ubijania ;)
Aromatyczna kawa na jesienną i zimową porę. Kawa espresso z dodatkiem dyni i przypraw korzennych oraz dużej ilości mleka. Kawa jest smaczna, rozgrzewająca, mleczna i aromatyczna.
Mrożona kawa serwowana z zamrożonymi kostkami mleka i słodzona masą krówkową. Bardzo łatwa do przygotowania, a efektowna i inna niż zwykła, codzienna kawa.
Czekolada połączona z kawą w proporcji pół na pół, schłodzona i połączona z likierem o smaku kawowym lub tiramisu. Do tego serwowana jest z gałką lodów waniliowych. Pyszna, słodka i kremowa. Taka kawa przyda się nie tylko w upalny dzień, ale również jest dobrą propozycją dla dwojga na Walentynki.
Orzeźwiająca, pobudzająca i dodająca energii, pyszna kawa mrożona. Idealnie sprawdzi się w ciepły, letni dzień.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 400ml mocnej kawy
- 2 gałki lodów np. waniliowych, orzechowych, waniliowo- czekoladowych, karmelowych itp. (mogą być polane sosem czekoladowym, karmelowym)
- 2 łyżki likieru amaretto
- 2 łyżki likieru kawowego
- ok. 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- czekolada mleczna lub gorzka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować mocną kawę (według uznania można posłodzić), ostudzić i schłodzić dobrze w lodówce.
- Śmietanę ubić na sztywno. Wsypać trochę kakao, ale nie mieszać. (Taką niewymieszaną śmietanę przełożymy później do szprycy. Dzięki temu otrzymamy dwukolorową śmietanę).
- Trochę czekolady zetrzeć na tarce. Odstawić na bok.
- W dwóch wysokich szklankach rozłożyć po gałce loda. Polać po łyżce amaretto i likieru kawowego. Kolejno wlać powoli kawę.
- Śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować kawę. Posypać startą czekoladą.
- Podawać od razu.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
|
Liczba porcji: |
2 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Café bombón to hiszpańska wersja serwowania kawy espresso. Espresso słodzone jest słodkim mlekiem skondensowanym, które wlewane jest na dno szklanki. Zaletą słodzonego mleka skondensowanego jest jego gęstość. Dzięki temu, po dolaniu espresso, warstwy się nie mieszają.
Kawa serwowana jest w przezroczystych szklaneczkach, aby obie warstwy były widoczne. Przed spożyciem, kawę należy wymieszać. Café bombón jest bardzo słodka, więc przepis polecam tylko osobom słodzącym kawę. Osobiście często robię tę kawę, ale po mojemu z dużą ilością kawy. Kawa jest bardzo prosta, szybka do zrobienie i smaczna. Polecam wypróbować ten przepis. Za kolejnym razem będziecie już indywidualnie wiedzieli, jaka ilość mleka jest dla Was odpowiednia.
Almkaffee to austriacki specjał. Jej przygotowanie zajmuje tylko trochę więcej czasu niż przygotowanie zwykłej czarnej. Kawa jest bardzo smaczna, ale polecam tylko jedną filiżankę, tak na deser, ponieważ kawa jest wysokoprocentowa.
Kawa ze sporą ilością procentów. Jest serwowana prawie na całym świecie: w Hiszpanii, Irlandii… również w Amsterdamie. Nawet, jeśli nie jesteście fanami likieru jajecznego, to kombinacja likieru, kawy i soku pomarańczowego powinna Wam smakować. Do tego dodatek z karmelu… po prostu super. Oczywiście w szybkiej wersji można z niego zrezygnować. Kawa jest bardzo sycąca i radzę serwować ją samą, bez kawałka ciasta.
Gęsta czekolada do picia w stylu hiszpańskim. Jest słodka, kremowa, a swoją gęstość zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej. Czekolady nie dosładzam, ale można według uznania. Czekoladę można udekorować piankami marshmallows, które również ją osłodzą.
Rozgrzewająca i aromatyczna czekolada na ciepło z cynamonem, kardamonem i likierem amaretto. Można podawać ją z kleksem bitej śmietany. Czekolada nie musi być koniecznie serwowana na gorąco. Jest pyszna również na zimno. Przygotowując czekoladę dla dzieci należy pominąć likier.
Domowy likier kokosowy. Bardzo smaczny, łagodny, kremowy, lekko kokosowy i nieprzesłodzony. Jego zaletą jest prostota w wykonaniu.
Taki sposób na wykorzystanie aronii mogę gorąco polecić. Aronia w rumie smakuje bardzo dobrze z lodami waniliowymi. Również można dodać ją razem z plasterkiem cytryny do czarnej herbaty. Może jeszcze znajdziecie inne jej zastosowanie.
Słodki, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Przepis skierowany jest do wielbicieli słodkich alkoholi. Likier jest bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu.
Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.
Znacie ten likier? Pewnie większość Was zna, ale może znajdą się osoby, które jeszcze go nie robiły i chętnie skorzystają z przepisu. Bardzo lubię ten likier i jest tak prosty do przygotowania, że robiąc go na przyjęcie, postanowiłam go sfotografować i przepis (chyba trudno to nazwać przepisem ;)) zamieścić na stronie.
Likier przypadnie na pewno do gustu wszystkim, którzy lubią słodkie likiery typu Baileys. Mnie bardzo smakuje. Jest słodziutki, gęsty, o smaku czekoladowo- karmelowym. Z podanego przepisu wychodzi ok. 750ml likieru.
Grzane wino szczególnie nada się na mroźne, zimowe wieczory. Dzisiaj przedstawiam Wam białą odmianę grzańca, wersję z białym winem. Tak jak klasyczny grzaniec wino jest słodkie, aromatyczne, rozgrzewające i mocne. Coś na poprawę humoru :)
Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię. Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., choć słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.
Smaczny i prosty do przygotowania domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go z żółtek, mleka, cukru i białego rumu. Likier jest słodki, rzadki i z delikatną nutą waniliową i pomarańczową.
Strona 37 z 37