Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Likier przypadnie na pewno do gustu wszystkim, którzy lubią słodkie likiery typu Baileys. Mnie bardzo smakuje. Jest słodziutki, gęsty, o smaku czekoladowo- karmelowym. Z podanego przepisu wychodzi ok. 750ml likieru.

Składniki:

  • 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
  • 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200ml whisky
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki wsypać do niedużego garnka. (Najlepiej potłuc je uprzednio na mniejsze kawałki, im mniejsze tym lepiej. Wtedy szybciej się rozpuszczą). Dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Całość podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i cukierków. (Nie gotować).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Kolejno mieszając, wlewać powoli alkohol.
  3. Likier można przelać przez gazę, jeśli nie ma idealnie jednolitej konsystencji.
  4. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
  • 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g whisky
  • 50g likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki, cukier, cukier waniliowy i czekoladę (połamaną na kawałki) przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 20s./ obr. 10.
  2. Dodać śmietanę, whisky i amaretto i podgrzewać 8 min./ obr. 3 w temperaturze 70°C.

Smacznego.

Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.

Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Polecam przeczytać artykuł "Jak upiec makaroniki" i obejrzeć film podany na dole...
Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole maka...
Możesz dać nutellę.
Witam. Czy ciasto mogę posmarować nutellą, zamiast masą budyniową i na to przykl...
Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony