Płatki czekoladowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Płatki czekoladowe

Łatwa dekoracja z czekolady, która może posłużyć jako ozdoba boków i góry tortu lub innych deserów. Do przygotowania takich płatków można wykorzystać gorzką, mleczną lub białą czekoladę. Czekoladę należy roztopić, a następnie rozsmarować łyżeczką na papierze do pieczenia robiąc smugi i pozostawić do zastygnięcia. W ten łatwy sposób przygotujecie oryginalną dekorację waszego wypieku.

Taką dekorację polecam wykonywać w chłodniejsze dni. W upale płatki czekoladowe nie utrzymają się długo na cieście, bo będą się po prostu topić.

Czekoladowe choinki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Czekoladowe choinki

Choinki czekoladowe zrobione z białej czekolady zabawionej barwnikiem spożywczym na zielono i paluszka stanowiącego pień. Choinki udekorowane są czekoladową posypką. Takie choinki stanowią fajną dekorację świątecznych wypieków jak na przykład babeczek, czy tortów.

Buciki na tort z masy cukrowej
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
12 Komentarzy
Buciki na tort z masy cukrowej

Dziś pokażę Wam jak wykonać buciki z masy cukrowej, które ozdobią tort z okazji narodzin dziecka, roczku lub chrztu. Buciki są nietrudne do wykonania. Wymagają jednak trochę czasu. Można przygotować je dużo wcześniej przed imprezą, a gdy stwardnieją włożyć do kartonika lub przykryć ściereczką, aby się nie kurzyły i przechowywać w temperaturze pokojowej. Najpóźniej polecam wykonać je dzień przed imprezą, aby masa miała czas stwardnieć.

Pingwiny z pianek marshmallows
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Pingwiny z pianek marshmallows

Pianki marshmallows przypominające z wyglądu pingwiny. Na dziecięcą imprezę można serwować je same lub wykorzystać jako ozdobę do wypieków np. „Tortu igloo”.

Ilość pianek powinna być większa od ilości planowanych pingwinów. (Nie wszystkie pianki są równe. Trzeba wybrać te, które utrzymują się w pionie). Czekolady należy użyć co najmniej 100g. (Za mała ilość czekolady utrudni obtoczenie pianek).

Kolorowe wiórki kokosowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy

Kolorowe wiorki kokosowe

Wiórki kokosowe można przy użyciu barwników spożywczych zabarwić na dowolny kolor. Kolorowe wiórki przydadzą się do dekoracji ciast, tortów, babeczek i pralinek.

Pszczółki z marcepanu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy

Pszczółki z marcepanu

Poniższy wpis przedstawia krok po kroku jak zrobić pszczółki z masy marcepanowej. Do ich przygotowania potrzebna jest masa marcepanowa, kakao i migdały w płatkach. Pszczółki są proste do przygotowania, lecz trochę pracochłonne. Można wykorzystać je do dekoracji różnych wypieków jak na przykład babeczki pszczółki, czy tort ul.

Kolorowy cukier
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy

Kolorowy cukier

Kolorowy cukier przyda się do ozdobienia wypieków. Przygotowuje się go w łatwy sposób. Wystarczy zwykły, biały cukier wymieszać z barwnikiem spożywczym o dowolnej barwie. Kolory barwników można mieszać. Przykładowo chcąc uzyskać cukier o kolorze zielonym zamiast barwnika zielonego można dodać również barwnik żółty i niebieski.

Marcepanowe kurczaczki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy

Marcepanowe kurczaczki

W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić kurczaczki z marcepanu, które możecie wykorzystać do dekoracji różnych wypieków wielkanocnych. Kurczaczkami można udekorować np. torty, ciasta, jak i babeczki. Mnie kurczaczki posłużyły do udekorowania koszyczków bezowych. Przepis na koszyczki bezowe znajduje się tutaj.

Czekoladowe liście
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy

czekoladowe liście

Bardzo łatwy sposób na samodzielnie przygotowaną dekorację z czekolady. Do zrobienia listków z czekolady nie są potrzebne żadne umiejętności plastyczne ;) Należy właściwie przestrzegać tylko dwóch wskazówek. Po pierwsze należy wybrać liście w miarę sztywne, o wyraźnych żyłkach i nie trujące np. liście róży,  cytryny, wiśni. Najlepiej, aby liście miały ogonek. Ułatwi on później ściągnięcie liścia z czekolady.

Czekoladowe figurki z foremek
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
11 Komentarzy
Czekoladowe figurki z foremek

Czekoladowe figurki można przygotować z gorzkiej, mlecznej, białej czekolady lub kuwertury. W zależności od upodobań i potrzeb można zrobić jednokolorowe figurki lub użyć dwóch lub nawet trzech rodzajów czekolady i zrobić dowolne wzory. Takie czekoladowe figurki ozdobią wypieki. Polecam je szczególnie do dekoracji tortów, babeczek np. "Walentynkowe babeczki na Guinnessie", deserów i lodów.

Róże z masy maślanej
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
27 Komentarzy

Róże z masy maślanej

Róże z masy nadają się doskonale do dekoracji tortów, ciast, czy muffinek. Nie można uformować ich bezpośrednio na cieście (jeśli ktoś ma wprawę, to jest w stanie zrobić je bezpośrednio na muffinkach :). Róże muszą zostać przygotowane wcześniej. Schłodzone można dopiero przenieść na ciasto.

Róże z masy cukrowej
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
47 Komentarzy

Róże z masy cukrowej

Róża to najbardziej klasyczna dekoracja z masy cukrowej. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

Skórka pomarańczowa do dekoracji
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy

Skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis na skórka pomarańczowa do dekoracji. Kandyzowana skórka pomarańczowa, pocięta na paseczki przyda się do dekoracji tortów, ciast i innych wypieków.

Marcepanowe marchewki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
15 Komentarzy
Marcepanowe marchewki

Jak zrobić marchewki z marcepanu, instrukcja krok po kroku. Przygotowanie marcepanowych marchewek jest proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości ;). Można wykorzystać je do dekoracji ciasta marchewkowego lub babeczek.

Czekoladowe ozdoby ze szprycy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
3 Komentarzy
Czekoladowe ozdoby ze szprycy

Czekoladowe ozdoby do ciast, deserów lub babeczek. Są bardzo łatwe do przygotowania, a jakże upiększą nasze wypieki. Można przygotować wyszukane wzory lub zrobić po prostu esy- floresy. Wszystko w zależności od potrzeb i zdolności manualnych ;).

Nie musicie posiadać specjalnych przyrządów to przygotowania takich ozdób. Można użyć tylki z małym, okrągłym otworem, a w przypadku jej braku wystarczy wziąć woreczek do mrożenia.

Sos czekoladowy z daktyli
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Sos czekoladowy z daktyli

Zdrowy sos lub krem czekoladowy tylko z trzech składników: daktyli, mleka kokosowego i kakao. Jest wegański, bez cukru, glutenu i nabiału. Ma konsystencję lekko lejącą, kremową (z niewielkimi grudkami z daktyli), jest sycący i słodki. Do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można wykorzystać go do polania lodów, gofrów, deserów, czy ciast np. brownie. Po schłodzeniu w lodówce robi się gęstszy, ale nie twardnieje całkowicie. Staje się kremem, który nadaje się do rozsmarowania na pieczywie, naleśnikach itp. Schłodzony krem, aby stał się znowu rzadszy, bardziej jak sos, wystarczy podgrzać w rondelku na piecu, ciągle mieszając.

Lukier królewski
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
36 Komentarzy
Lukier królewski

Lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny zwany również jako Royal Icing. Wykorzystuje się go głównie do dekoracji ciasteczek, pierniczków i tortów. Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach, dzięki czemu nie sklejają się one ze sobą i dekoracje pozostają trwałe.

Przyjmuje się zasadę, że proporcja białka do cukru pudru wynosi 1: 5. Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.

Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje.

Lukier królewski można łatwo zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Należy nie przesadzać z ilością barwnika. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier. Należy wówczas dodać więcej cukru pudru, gdyby wyszedł za rzadki).

Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.

Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.

Lukier cytrynowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
9 Komentarzy
Lukier cytrynowy

Prosty, szybki, biały lukier o smaku cytrynowym. Jest lśniący i gładki, idealny do ciast, szczególnie babek, serników, drożdżówek, pączków, ciasteczek i pierniczków. Szybko zastyga, ale równocześnie po zastygnięciu nie jest bardzo twardy i ciasto nim polane dobrze się kroi. Taki lukier wzbogaca smak wypieków.

Polewa czekoladowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
189 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy""Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".

Sos waniliowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
6 Komentarzy

Sos waniliowy

Sos waniliowy (krem angielski) do lodów, deserów, ciast: szczególnie szarlotek, ciast z owocami i brownies, naleśników, gofrów, klusek na parze, budyni, galaretek oraz  świeżych owoców. Kremowy, aksamitny i pyszny sos z ziarenkami wanilii.

Sos karmelowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
14 Komentarzy

Sos karmelowy

Przygotowanie karmelu, bądź sosu karmelowego mogłoby wydawać się bardzo proste. Wystarczy tylko przecież wsypać cukier do garnka i poczekać, aż się skarmelizuje. Do sosu należy dodać jeszcze masło i śmietanę. Jednak dla osób niewprawionych na każdym etapie mogą pojawić się trudności. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu, bo będzie gorzki oraz nie zrobiły się niepotrzebne grudki.

Czarny ganache z masłem do tynkowania
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Czarny ganache z masłem do tynkowania

Tynk o głębokiej czerni na bazie czekolady, śmietanki i masła. Pokażę Wam, jak zrobić czarny krem do tynkowania tortu. Najłatwiej jest barwić ciemny krem, czyli z dodatkiem czekolady lub kakao, aniżeli jasny, ponieważ on jest już naturalnie przyciemniony. Z tego właśnie powodu, do barwienia na czarno, wybrałam ganache z ciemnej czekolady.

Dodając bezpośrednio czarny barwnik spożywczy do kremu, uzyskamy krem w odcieniu szarości lub ciemny, przybrudzony brąz (jeśli krem był czekoladowy). Jednak poprzez mieszanie, podgrzewanie, chłodzenie kremu w lodówce, miksowanie i blendowanie, wydobywamy pigment z barwnika i krem staje się coraz ciemniejszy. Dlatego stosując te metody, kombinując z temperaturą, podgrzewając i schładzając krem przyciemnimy go do pożądanego koloru. Również gotowy, otynkowany tort, gdy postoi przez kilka godzin lub noc w lodówce, zazwyczaj jeszcze bardziej ściemnieje/ kolor będzie wyraźniejszy.

Czarny tynk do tortu świetnie sprawdzi się na różne okazje, zwłaszcza gdy zostanie ozdobiony złotymi dodatkami (u mnie taki tort: "Tort słonecznikowy z kajmakiem"), kwiatami lub dostosowany do konkretnej tematyki, takiej jak tort opona, siłownia, kosmos, czy Star Wars. Ganache wystarcza na otynkowanie tortu o śr. 20 cm i ok. 15 cm wysokości. (Wychodzi ok. 460 g kremu).

Żelka wiśniowa z amaretto
Print Friendly, PDF & Email
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Żelka wiśniowa z amaretto

Żelka wiśniowa do tortu z dodatkiem likieru amaretto, który doskonale pasuje do smaku wiśni i wzbogaca żelkę o dodatkowy aromat. Żelkę możemy użyć do tortu, który będą spożywać tylko dorośli. Jeśli będą tort jadły również dzieci to polecam żelkę wiśniową bez alkoholu. Przepis tutaj: "Żelka wiśniowa". Żelka jest intensywnie wiśniowa w smaku z wyczuwalną nutą amaretto, ma głęboki, wiśniowy kolor, jest orzeźwiająca i mało słodka. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu lub wcześniej i ją zamrozić. Zamrożoną wykładamy na tort posmarowany kremem, bez wcześniejszego rozmrażania.

Poniżej podaję sposób przygotowania dla wiśni świeżych i mrożonych. Mrożone rozmrażam, podgrzewając je w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Natomiast świeże blenduję bez ogrzewania, aby zachować pełnię witamin.

Przykładowy tort z żelką wiśniową i wiśniową z amaretto znajduje się tutaj: "Tort na rocznicę ślubu".

Żelka wiśniowa
Print Friendly, PDF & Email
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Żelka wiśniowa

Żelka wiśniowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych lub mrożonych wiśni, żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie wiśniowa w smaku, ma głęboki, wiśniowy kolor, jest orzeźwiająca i mało słodka. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu lub wcześniej i ją zamrozić. Zamrożoną wykładamy na tort posmarowany kremem, bez wcześniejszego rozmrażania.

Poniżej podaję sposób przygotowania dla wiśni świeżych i mrożonych. Mrożone rozmrażam, podgrzewając je w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Natomiast świeże blenduję bez ogrzewania, aby zachować pełnię witamin.

Przykładowy tort z żelką wiśniową i wiśniową z amaretto znajduje się tutaj: "Tort na rocznicę ślubu".

Frużelina wiśniowa z amaretto
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Frużelina wiśniowa z amaretto

Frużelina wiśniowa z dodatkiem likieru amaretto, który dodaje fajnego, migdałowego aromatu. Frużelina wiśniowa jest słodko- kwaśna. Może być dodatkiem do tortów, ciast, gofrów, naleśników, lodów i innych deserów. Wspaniale wzbogaca ich smak. Przygotowuję ją na mrożonych wiśniach. (Niestety nie mam dostępu do świeżych nawet w sezonie, a szkoda).

Żelka z owoców leśnych
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Żelka z owoców leśnych

Żelka z owoców leśnych do tortów to warstwa galaretki przygotowana z mrożonej mieszanki owoców leśnych (jagód, jeżyn, malin, mogą być również truskawki, porzeczki, borówki i wiśnie), żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie owocowa w smaku, ma piękny bordowy kolor, jest orzeźwiająca i lekko kwaskowa. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Można ją również zamrozić. (Żelkę zamrożoną układamy na torcie bez jej rozmrażania, a gotowy tort powinien być przygotowany najlepiej dzień przed podaniem, aby zdążyła się w nim rozmrozić).

Przykładowy tort z żelką z owoców leśnych: "Tort z owocami leśnymi".

Żelka ajerkoniakowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
2 Komentarzy
Żelka ajerkoniakowa

Żelka ajerkoniakowa do tortów to warstwa likieru jajecznego usztywnionego żelatyną. Żelka ma piękny żółty kolor i jej smak jest intensywny, o mocnym aromacie ajerkoniaku i alkoholu. Od kiedy zaczęłam publikować żelki owocowe, dostawałam pytania, czy żelka na alkoholach typu likier jajeczny, Baileys wyjdzie. Otóż odpowiedź brzmi "Tak". W końcu sama taką zrobiłam. Najczęściej robię żelki owocowe, aby tort mogły jeść również dzieci, ale tym razem na weekend zrobiłam dwa torty jeden z confetti dla dzieci i drugi dla dorosłych ;). Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje mocno alkoholowej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.

Ganache z białej czekolady z masłem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
25 Komentarzy
Ganache z białej czekolady z masłem

Ganache do tynkowania tortu z białej czekolady i masła. To rozpuszczona biała czekolada w śmietance i połączona z utartym masłem. Taki tynk jest stabilny i nadaje się jako podkład pod masę cukrową.

Ganache wystarcza na otynkowanie tortu o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości.

Żelka pomarańczowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Żelka pomarańczowa

Żelka pomarańczowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych pomarańczy, żelatyny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie pomarańczowa w smaku, ma piękny żółty kolor, jest orzeźwiająca i mało słodka. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Można ją również zamrozić i później zamrożoną ułożyć na kremie. Przez noc żelka rozmrozi się w torcie.

Żelkę można zrobić z kawałkami pomarańczy lub bez. (Na zdjęciu 1 jest z kawałkami, a na ostatnim bez kawałków). Tort kroi się lepiej, jeśli żelka nie ma kawałków. Do monoporcji można użyć np. z kawałkami. Wybór należy do was ;)

Masa maślana z mlekiem w proszku (Milky Way)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
13 Komentarzy
Masa maślana z mlekiem w proszku (Milky Way)

Masa maślana z dodatkiem mleka w proszku, zwana popularnie tynkiem Milky Way. Twardnieje na torcie jak inne masy maślane, dzięki czemu jest stabilna i nadaje się nie tylko do tynkowania tortów, ale również do dekoracji tortów i babeczek. Dzięki dodatkowi mleka w proszku jest smaczna, mleczna, choć słodka. Mimo, że jest masą dość ciężką to moim zdaniem pod względem smakowym jest jedną ze smaczniejszych mas tego typu.

Masa Milky Way nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Można zrobić z niej różnego rodzaju ozdoby, ponieważ jest stabilna i utrzymuje swój kształt. W lodówce twardnieje i ozdoby z niej przygotowane utrzymują się długo. Torty obłożone i udekorowane tą masą nadają się do transportu.

Masy wystarcza na niegrube otynkowanie tortu o średnicy 26 cm i ok. 7 cm wysokości (tutaj przykład: "Tort na chrzest z dekoracją z masy marcepanowej" lub tortu o średnicy 20 cm i ok. 13 cm wysokości (np. "Tort na chrzest dla dziewczynki", "Tort cytrynowy z lemon curd").

Krem miętowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
6 Komentarzy
Krem miętowy

Miętowy krem ze świeżej mięty ze śmietaną i serkiem mascarpone lub po prostu miętowa bita śmietana. Wystarczy połączyć śmietankę z miętą, chwilę pogotować i odczekać kilka godzin, aby śmietana przeszła zapachem mięty. Dla koloru polecam dodać troszkę zielonego barwnika spożywczego, bo sama śmietanka po odciśnięciu mięty wygląda jak lekko przybrudzona śmietana. Krem można użyć do przełożenia i dekoracji tortu, babeczek. Super pasuje również do bez.

Ilość śmietany i serka mascarpone można zmieniać. Jeśli zwiększam ilość śmietanki, dodaję też więcej mięty, aby krem był wyrazisty w smaku.

Przykładowe przepisy z kremem miętowym: "Pavlova z kremem miętowym", "Mini Pavlova z miętową bitą śmietaną" i "Tort czekoladowo- miętowy".

Żelka truskawkowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
6 Komentarzy
Żelka truskawkowa

Żelka truskawkowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych lub mrożonych truskawek, żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie truskawkowa w smaku, ma piękny czerwony kolor, jest orzeźwiająca i mało słodka. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę przełożyłam na talerz TYLKO na potrzeby zdjęć. Proszę tego nie robić, tylko umieścić żelkę od razu na blacie tortu posmarowanym kremem, ponieważ żelka przyklei się do talerza.

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.

Poniżej podaję sposób przygotowania dla truskawek świeżych i mrożonych.

Przykładowe torty z żelką truskawkową: "Tort makowy z truskawkami", "Tort fasolowy z truskawkami i bitą śmietaną".

Żelka mango
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
9 Komentarzy
Żelka mango

Żelka z mango do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżego mango, żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Ma piękny słoneczny kolor. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę przełożyłam na talerz TYLKO na potrzeby zdjęć. Proszę tego nie robić, tylko umieścić żelkę od razu na blacie tortu posmarowanym kremem, ponieważ żelka przyklei się do talerza.

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Można ją również zamrozić i później zamrożoną ułożyć na kremie. Przez noc żelka rozmrozi się w torcie.

Przykładowe torty z żelką mango: "Tort na chrzest dla dziewczynki".

Żelka jagodowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy
Żelka jagodowa

Żelka jagodowa lub borówkowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych lub mrożonych jagód (borówek), żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie jagodowa w smaku i ma ciemnofioletowy kolor. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę najlepiej zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.

Przykładowe torty z żelką jagodową: "Tort Oreo", "Tort na roczek z misiem".

Krem 3M
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
5 Komentarzy
Krem 3M

Krem 3M to krem z mascarpone, masła i mleka skondensowanego słodzonego. Jak widzicie jego nazwa pochodzi od pierwszych liter składników. Krem używany jest najczęściej do tynkowania i dekoracji tortów. Jest to krem maślany, ale przez dodatek serka mascarpone jest lżejszy i mniej maślany niż inne kremy na bazie masła. Pod masę cukrową raczej nie zdecydowałabym się go położyć, bo staje się szybciej miękki niż inne kremy maślane. Natomiast można ułożyć na nim dekoracje z masy cukrowej, nawet dzień przed podaniem tortu.

Żelka malinowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
10 Komentarzy
Żelka malinowa

Żelka malinowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych lub mrożonych malin, żelatyny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie malinowa w smaku, ma piękny intensywny kolor, jest orzeźwiająca i mało słodka. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę przełożyłam na talerz TYLKO na potrzeby zdjęć. Proszę tego nie robić, tylko umieścić żelkę od razu na blacie posmarowanym kremem, ponieważ żelka przyklei się do talerza.

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.

Poniżej podaję sposób przygotowania dla malin świeżych i mrożonych. Mrożone rozmrażam, podgrzewając je w garnku z cukrem, aż się rozmrożą i rozpadną. Natomiast świeże też można podgrzać z cukrem, aż się rozpadną, ale uważam, że lepiej je tylko zblendować bez ogrzewania, aby zachować pełnię witamin.

Przykładowe torty z żelką malinową: "Tort ajerkoniakowo- kawowy", "Tort komunijny z dekoracją z izomaltu", "Tort cytrynowy z lemon curd (w stylu fault line cake)", "Tort czekoladowo- malinowo- krówkowy".

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.