Kutia bezglutenowa, bezmleczna i wegańska
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz

Kutia bezglutenowa

Kutia przygotowana na kaszy jaglanej. Zrobiłam ją w wersji bezglutenowej dodając zamiast pszenicy kaszę jaglaną. Do sparzenia maku można użyć wody zamiast mleka, a w wersji wegańskiej zamiast miodu syropu z agawy lub klonowego. Kutia w takiej wersji jest pyszna. Smakuje równie dobrze jak klasyczna kutia na pszenicy, a może nawet lepiej. Mnie osobiście dodatek kaszy jaglanej do masy makowej bardziej smakuje niż kutia z pszenicą.


1 szklanka= 250ml

Składniki na ok. 1100 ml:

  • 150g maku (może być zmielony)
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki syropu z agawy lub klonowego (lub więcej według uznania)
  • 1 laska wanilii
  • 130g orzechów, najlepiej mieszanych (= 1 szklanka)
  • 60g posiekanych migdałów bez skórki (= ½ szklanki)
  • 60g rodzynek (½ szklanki)
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 suszone figi

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Mak zalać wrzątkiem (trochę więcej wody niż do przykrycia). Garnek z makiem przykryć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Kaszę przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować kaszę do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Odcedzić i ostudzić.
  4. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli jest nie zmielony należy go zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  5. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie z orzechów laskowych ściągnąć skórkę pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać.
  6. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  7. Do maku dodać syrop, ziarenka z wanilii i wymieszać. Dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Na końcu wmieszać kaszę. W razie potrzeby dodać więcej syropu do smaku.
  8. Kutię schłodzić w lodówce przed podaniem.

Kutia bezglutenowa

Kutia
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy

Kutia

Kutia to jedno z najbardziej popularnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia, słowiańska tradycja na stole wigilijnym. To połączenie pszenicy i maku z bakaliami, osłodzone miodem.

Osobiście wolę, gdy w kutii przeważa ilość maku nad pszenicą. Przy jej przygotowaniu można poeksperymentować i dodać ulubione swoje dodatki. Mogą się w niej znaleźć różne owoce suszone. Można dodać także troszkę rumu lub likieru np. pomarańczowego dla zapachu.

Crumble z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
9 Komentarzy

Crumble z jabłkami

Szybki deser z jabłkami na ciepło. Miękkie, słodkie jabłka pod grubą warstwą chrupiącej kruszonki z płatków owsianych. Coś łatwego, mogącego zastąpić szarlotkę lub jabłecznik.
Deser najlepiej jest podawać lekko ciepły sam lub w towarzystwie bitej śmietany, sosu waniliowego lub gałki lodów waniliowych.

Ananas w cieście francuskim
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
6 Komentarzy

Ananas w cieście francuskim

Szybki pomysł na deser ze świeżego ananasa. Skarmelizowane plastry ananasa zapiekane w cieście francuskim. Deser najlepiej serwować z gałką lodów, którą można polać ulubionym sosem, frużeliną lub Rote Grütze (kisielem z owoców czerwonych) np. według tego przepisu: „Kisiel z owoców leśnych”.

Tiramisu z czarnego lasu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz

Tiramisu z czarnego lasu

Tiramisu w stylu schwarcwaldzkim. Zawiera czekoladę, kakao i wiśnie w alkoholu. Krem zrobiony jest z serka mascarpone i bitej śmietany. Natomiast nie ma w nim, jak w przypadku klasycznej wersji tiramisu, surowych jajek. Biszkopty nasączone są kawą z nalewką wiśniową. Smaczne, kremowe, alkoholowe.

Tiramisu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
126 Komentarzy
Tiramisu klasyczne

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy

A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych

Orzeźwiający deser a'la tiramisu z owocami leśnymi. Właściwie deser nie ma nic wspólnego z prawdziwym tiramisu poza sposobem przełożenia. Biszkopty przełożone są kremowym serkiem i kwaskowatym kisielem. Całość posypałam prażonymi migdałami. Bardzo smaczna i lekka kompozycja.

Makówki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
37 Komentarzy
Makówki

Makówki to słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Nie znam ich od dzieciństwa, bo u mnie w domu makówek nigdy nie było, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas swiąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam takie specjały. Nie dość, że są bardzo proste do przygotowania to na dodatek mogą być potraktowane jako prosta wersja makowca ;).

Zapiekany deser lodowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy

zapiekany deser lodowy

Bardzo atrakcyjny deser, a do tego jaki smaczny. Ulubione lody na cienkim biszkopcie pokryte są grubą warstwą bezy. W sam raz na upały, chociaż nie tylko. W chłodniejsze dni jeszcze łatwiej się go przygotowuje, gdy lody szybko nie topnieją ;)

Crème brûlée
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy

Crème brûlée

Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Jajeczno- śmietankowy, aksamitny krem pokryty jest cienką, słodką warstwą skarmelizowanego cukru. Karmel tworzy skorupkę, przez którą należy przebić się łyżeczką, aby dostać się do kremu. Pyszny, a do tego jakże prosty w przygotowaniu.

Zapiekanka rabarbarowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Zapiekanka rabarbarowa

Zapiekanka ze świeżego rabarbaru, pokryta cienką, serową pierzynką. Idealna na szybki poobiedni deser. Jest bardzo smaczna i lekka.

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
13 Komentarzy

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Szybki, prosty i efektowny deser z brzoskwiń. Świeże, dojrzałe brzoskwinie (lub nektarynki) nadziewane są słodką masą marcepanową z herbatnikami i zapiekane w cieście francuskim. Bardzo smaczny, lekki i tak prosty deser, że na pewno nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Polecam podawać na ciepło.

Crumble z rabarbarem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy

Crumble z rabarbarem

Przepis na crumble z rabarbarem, czyli jeden z najprostszych deserów z wykorzystaniem rabarbaru. Jak nie przepadam za kwaśnym rabarbarem, to  połączenie słodkiej kruszonki i zapiekanego rabarbaru smakuje mi wyśmienicie. Choć crumble z rabarbarem (właściwie to chyba każde crumble) nie zalicza się do eleganckich deserów, to jednak smakuje świetnie i do tego jest bardzo proste. Musicie koniecznie spróbować.

Crumble można serwować z łyżką bitej śmietany, słodkiego jogurtu lub lodami.

Smażone banany w cieście
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
15 Komentarzy
Smażone banany w cieście

Banany w gęstym cieście naleśnikowym z nutą kokosową. Bardzo smaczna i szybka przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.

Banany na patyku z masłem orzechowym, orzeszkami i czekoladą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Banany na patyku z masłem orzechowym, orzeszkami i czekoladą

Banan na patyku w maśle orzechowym, orzeszkach ziemnych i czekoladzie. Wyborny deser, a'la lody.

Próbowaliście już przepisu na "mrożone banany w czekoladzie"? To super przekąska szczególnie na upały. Ten przepis to rozszerzenie tamtego. Deser wzbogacony jest dodatkowo o masło orzechowe i solone orzeszki ziemne, które idealnie pasują smakowo zarówno do czekolady jak i bananów.

Robiłam ten deser kilkakrotnie z mrożonym bananem, jak i ze świeżym. Jeśli nie chcecie mrozić banana, to wybierzcie gęste masło orzechowe, które dobrze pokryje banana i utrzyma na nim orzeszki. W przypadku "lejącego" się masła orzechowego trzeba banany zamrozić, aby całość się trzymała. Z resztą mrożone banany są bardzo smaczne, kremowe i smakują jak lody ;)

Ilość użytych orzeszków zależy od waszego upodobania. Można obtoczyć banana w orzeszkach tak, że cały będzie nimi pokryty (jak na zdjęciach, ale na 2 banany zużyjemy aż puszkę orzeszków) lub można posypać go orzeszkami gdzieniegdzie.

Lody z solonym karmelem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lody z solonym karmelem

Domowe lody o smaku solonego karmelu. Kremowe, słodkie, a dodatek soli do karmelu "podkręca" jego smak i sprawia, że lody są tak pyszny, że nie można się od nich oderwać.

Nice cream (lody na bazie bananów)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
3 Komentarzy
Nice cream (lody na bazie bananów)

Pyszne, kremowe, zdrowe i wegańskie lody tylko z dwóch składników. Podstawowym składnikiem są zamrożone banany. Wystarczy zmiksować same banany, aby otrzymać lody. Można dodać do nich również dowolne owoce mrożone lub zrobić wersję czekoladową. Takie lody nie zawierają laktozy, glutenu, tłuszczu, ani dodatkowego cukru (tylko ten zawarty w owocach). Na stronie znajdziecie już przepis na kremowe lody bananowe z dodatkiem masła orzechowego: "Kremowe lody bananowe (Nice cream)" oraz czekoladową wersję: "Lody czekoladowo- bananowe". Poniżej kilka przykładów na lody owocowe. Na zdjęciach możecie zobaczyć lody malinowe, ananasowe i borówkowe.

Kremowe lody bananowe (Nice cream)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Kremowe lody bananowe (Nice cream)

Wegańskie lody na bazie mrożonych bananów, tym razem w najprostszej wersji, czyli bez dodatku innych mrożonych owoców. Same zmiksowane, mrożone banany z dodatkiem masła orzechowego, które nadaje im jeszcze większej kremowości. Pyszne, zdrowe, delikatne i naturalnie słodkie. Można oczywiście zmiksować tylko banany, ale jeśli lubicie masło orzechowe to warto go dodać dla smaku i jeszcze większej kremowości lodów.

Lody czekoladowo- bananowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Lody czekoladowo- bananowe

Czekoladowe lody na bazie bananów tylko z dwóch składników, do przygotowania bez maszyny do lodów. Lody są łatwe i szybkie do wykonania, a do tego kremowe, bez dodatku cukru i przede wszystkim zdrowe.

Owocowe lody jogurtowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy
Owocowe lody jogurtowe

Pyszne, domowe lody jogurtowe dla ochłody w upalne dni. Lody przygotowane są na bazie jogurtu greckiego i mrożonych owoców. Dzięki użyciu zamrożonych owoców, lody można przygotować dosłownie w 5 minut. Wystarczy zmiksować owoce z jogurtem, dosładzając je według uznania cukrem pudrem, miodem, ksylitolem itp. Jedynym istotnym warunkiem jest posiadanie mocnego blendera, który poradzi sobie ze zmiksowaniem zamrożonych owoców.

Lody truskawkowe z mascarpone
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
3 Komentarzy
Lody truskawkowe z mascarpone

Mocno kremowe lody o smaku truskawkowym przygotowane z serka mascarpone, słodkiej śmietanki i świeżych truskawek. Lody można przygotować bez maszyny do lodów i nie trzeba ich mieszać podczas mrożenia. Można oczywiście zrobić je również w maszynie do lodów. Będą wówczas jeszcze bardziej aksamitne i kremowe.

Lody orzechowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lody orzechowe

Domowe lody orzechowe na żółtkach. Do wyboru można przygotować lody o smaku orzechów laskowych lub włoskich. Które lepsze? Trudno powiedzieć. U mnie w domu zdania są podzielone ;).

Lody kawowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Lody kawowe

Klasyczne lody kawowe na żółtkach, kremowe, o intensywnym smaku kawy. Można zaserwować je dorosłym zamiast popołudniowej kawy. Bardzo smaczne.

Lody malinowe bez jajek
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lody malinowe bez jajek

Pyszne, domowe lody o smaku malinowym. Orzeźwiające, kremowe, mocno malinowe i bez dodatku jajek. W ich skład wchodzi tylko puree malinowe, słodka śmietanka i cukier do smaku. Krótko mówiąc miód- malina ;)

Lody brzoskwiniowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lody brzoskwiniowe

Kremowe, domowe lody na żółtkach o smaku brzoskwiniowym. Lody są smaczne, orzeźwiające i delikatnie brzoskwiniowe. Jeśli pozostanie Wam brzoskwiń, możecie pokroić je na kawałki i podać do lodów.

Lody miętowe z kawałkami czekolady
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lody miętowe z kawałkami czekolady

Pyszne, zielone lody o smaku miętowym z kawałkami czekolady gorzkiej lub czekoladek z nadzieniem miętowym "After Eight". Lody są bardzo smaczne, kremowe, orzeźwiający i wyraźnie miętowe. Różnica w smaku między lodami z czekoladą gorzką, a z czekoladkami After Eight jest taka, że z czekoladkami lody są troszkę słodsze i jeszcze bardziej miętowe. Oba warianty są smaczne ;).

Lody truskawkowe bez jajek
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy
Lody truskawkowe bez jajek

Mocno truskawkowe, pyszne, aromatyczne, domowe lody z maszyny bez dodatku jajek. Są orzeźwiające. Składają się ze świeżych truskawek słodzonych cukrem i bitej śmietany. Idealne na upały.

Lody Amaretto
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Lody Amaretto

Kremowe lody z likierem Amaretto i kawałkami słodkich, migdałowych ciasteczek Amaretti. Lody są pyszne, aksamitne, słodkie i o wyraźnym smaku zarówno Amaretto, jak i ciasteczek Amaretti.

Lody stracciatella
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lody stracciatella

Śmietankowe lody z kawałkami czekolady bez dodatku jajek. Lody przygotowane są wyłącznie ze słodkiej śmietany, mleka, cukru i kawałków gorzkiej czekolady.

Lody czekoladowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy
Lody czekoladowe

Pyszne, kremowe, domowe lody o smaku czekoladowym. Do ich przygotowania możecie wybrać czekoladę o mniejszej lub większej zawartości kakao, według uznania.

Lody jogurtowe o smaku chałwowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lody jogurtowe o smaku chałwowym

Lody chałwowe przygotowane z jogurtu greckiego i pasty tahini. Dobrze jest wyczuwalny smak zarówno chałwowy jak i jogurtowy. Lody można przygotować przy użyciu maszyny do lodów lub bez.

Lody waniliowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy
Lody waniliowe

Pyszne, kremowe, domowe lody o smaku waniliowym. Klasyka wśród lodów.

Mrożone banany w czekoladzie na patyku
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Mrożone banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie na zimno. Smakują niczym lody ;). Zdrowa przekąska na upały.

Lody jogurtowo- truskawkowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Lody jogurtowo- truskawkowe

Proste lody na patyku z naturalnego jogurtu i świeżych truskawek. Bardzo lubiane przez dzieci.

Lody truskawkowe z nerkowców
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lody truskawkowe z nerkowców

Wegańskie lody bez nabiału i glutenu z foremek. Przygotowane są z truskawek, banana i orzechów nerkowca. Bardzo smaczne, zdrowe i lubiane przez dzieci.

Granita truskawkowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz

Granita truskawkowa

Chłodząca, pyszna, małokaloryczna truskawkowa słodycz. Można podawać ją samą, z kawałkami truskawek lub bitą śmietaną.

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.