Bułki z odżywką białkową bez mąki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Bułki z odżywką białkową bez mąki

Bułki białkowe upieczone z dodatkiem odżywki białkowej są bezglutenowe, zgodne z dietą niskowęglowodanową oraz ketogeniczną. Są pyszne, mocno chrupiące z zewnątrz, a ładnie porowate i miękkie w środku.

Makro 1 bułki: 374 kcal, B: 28g, T: 26g, W: 4,6g (węglowodany netto: 0,5g).

Bułki pszenne razowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy
Bułki pszenne razowe

Bułki pełnoziarniste na drożdżach, na bazie mąki pszennej i pszennej razowej. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką zaraz po upieczeniu. Najsmaczniejsze w dzień pieczenia.

Bułki hamburgerowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
18 Komentarzy
Bułki hamburgerowe

Miękkie i puszyste bułki hamburgerowe z sezamem. Nie tylko do hamburgerów, ale również do kanapek. Ciasto na bułki nie zawiera jajek, ani masła. Jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje.

Bułki bezglutenowe ze słonecznikiem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
12 Komentarzy
Bułki bezglutenowe ze słonecznikiem

Bułeczki bezglutenowe z ziarnami słonecznika w środku. Bardzo smaczne, miękkie, bezglutenowe bułki, smaczne na śniadanie jak i kolację. Ponieważ wychodzi 12 bułeczek, część mrożę i według potrzeb wyciągam i pozostawiam do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Świeże bułki przechowuję w woreczku, aby nie obsychały. Bardzo dobra kombinacja mąk. Nie zmieniam oryginalnego przepisu, a piekłam je już czterokrotnie. Jedynie dwa razy zamiast mąki sojowej użyłam pół na pół kukurydzianej i jaglanej.

Do przygotowania bułek używam zimnej wody. Przez to ciasto wymaga dłuższego czasu wyrastania, ale ma to wpływ na smak bułeczek.

Precle
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
9 Komentarzy
Precle

Smaczne, domowe precle z chrupiącą, ciemną skórką i miękkim miąższem. Wcale nie są trudne do przygotowania. Musimy im tylko poświęcić trochę czasu. To najlepsze precle produkcji domowej jakie jadłam. Można posypać je gruboziarnistą solą lub pozostawić bez soli. Klasyczne, bawarskie precle są z solą, ale dzieciom najczęściej ona przeszkadza i ją ściągają. W sklepach można już dostać obie wersje ;) Według podanego poniżej przepisu wychodzą dość małe precelki (ok. 9- 7cm). Spokojnie można zjeść po 2- 3 na śniadanie.

Typowe dla kupnych precli, jak również dla tych jest to, że najsmaczniejsze są świeże. Pyszne tylko w dzień przygotowania. Mam jednak dla was dobrą wiadomość. Spróbowałam przechować ciasto przez noc w lodówce. Połowę precli upiekłam na kolację, a połowę od razu po uformowaniu włożyłam do lodówki. Rano wyciągnęłam surowe precle z lodówki, zanurzyłam w wodzie z sodą i upiekłam świeżutkie precle na śniadanie :) Natomiast precle z dnia wczorajszego, aby były smaczniejsze można podgrzać w piekarniku, aż skórka będzie chrupiąca.

Bułki pszenne na drożdżach
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
13 Komentarzy
Bułki pszenne na drożdżach

Proste, zwykłe, domowe bułki pszenne. Bardzo proste do przygotowania. Pyszne na śniadanie lub kolację.

Bułeczki z rodzynkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
13 Komentarzy
Bułeczki z rodzynkami

Miękkie, maślane, drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Bułeczki są puszyste, pyszne i lekko słodkie w smaku. W sam raz na śniadanie lub przekąskę. Łatwe do przygotowania.

Bułeczki mleczne
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
28 Komentarzy
Bułeczki mleczne

Drożdżowe, miękkie, puszyste bułeczki mleczne. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy jako przekąska. Pyszne z masłem, dżemem, miodem, serkiem białym. Są tylko delikatnie słodkie. Zamiast cukru użyłam miodu. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień będą smaczne, jeśli zapakujemy je szczelnie. Można je również zamrozić.

Rustykalne bagietki bezglutenowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
13 Komentarzy
Rustykalne bagietki bezglutenowe

Swojskie, domowe bagietki bezglutenowe przygotowane z mieszanki trzech mąk bezglutenowych: ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Według mnie jest to dobra kombinacja mąk. Żadna z nich nie dominuje w smaku. Bagietki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i sprężyste. Pyszne przez pierwsze dwa dni. Na drugi dzień, po przechowaniu w woreczku foliowym, są mięciutkie. Na trzeci dzień już robią się suche, więc polecam zjeść je w dwa dni.

Bezglutenowe bułki gryczane z siemieniem lnianym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
19 Komentarzy
Bułki gryczane z siemieniem lnianym

Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.

Bułki ziemniaczane
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
23 Komentarzy

Bułki ziemniaczane

Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny.  Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.

Bagietki na zaczynie poolish
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
34 Komentarzy

Bagietki na zaczynie poolish

Poolish to dość luźny, drożdżowy zaczyn. Ten rodzaj zaczynu został przywieziony przez polskiego piekarza do Francji. Zaczyn poolish powstaje z wymieszania równej ilości mąki i wody oraz bardzo małej ilości drożdży. Resztę drożdży dodaje się w do ciasta właściwego. Bagietki z tego przepisu są bardzo smaczne, mają chrupiącą skórką i miękki środek.

Bułki z pomidorami, bazylią i mozzarellą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
15 Komentarzy
Bułki z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Duże bułki (lub mini chlebki) z pomidorami koktajlowymi, świeżą bazylią i mozzarellą. Powiedziałabym, że są one alternatywą dla mini pizzy. Podaję je pokrojone na grube kromki. Fajne, jako przekąska.

W przepisie zmieniłam tylko nadzienie. W oryginale są suszone w piekarniku pomidory koktajlowe, pieczony czosnek i bazylia. Zrobiłam szybszą wersję. Jeśli mielibyście ochotę na oryginalną wersję, na końcu przepisu podaję, jak zrobić suszone pomidory i pieczony czosnek. Wybierzcie sami odpowiadające Wam nadzienie. Z pewnością oryginalna wersja jest bardziej aromatyczna.

Fougasse
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
10 Komentarzy

Fougasse

Fougasse to obecnie bardzo modne, a w dodatku łatwe do wykonania pieczywo. Pochodzi z tej samej rodziny, co Focaccia. Ma specyficzny kształt, najczęściej w formie liścia, chrupiącą skórkę i przyjemnie mięciutki miąższ.

Bagietki jogurtowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
16 Komentarzy

Bagietki jogurtowe

Miękkie, puszyste, pszenne bagietki na drożdżach, upieczone z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Bułeczki delikatnie cytrynowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
15 Komentarzy

Bułeczki delikatnie cytrynowe

Bardzo puszyste i delikatne bułeczki. Cudownie pachnące cytryną. Bułeczki można odrywać i jeść same lub np. z masłem i konfiturą.

Bułki z suszonymi pomidorami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
9 Komentarzy
Bułki z suszonymi pomidorami

Drożdżowe bułki z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju. Bułki są miękkie, aromatyczne od pomidorów i mają ładną pomarańczową barwę. Najlepiej smakują z wędliną lub serem. Są również dobrym dodatkiem do sałatek.

Bułeczki otrębowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
13 Komentarzy

Bułeczki otrębowe

Puszyste bułeczki na drożdżach z dodatkiem otrębów o ładnym, nietypowym kształcie.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g otrębów lub płatków owsianych
  • 20g oleju roślinnego (= 2 łyżki)
  • 15g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 190g wody o temperaturze pokojowej

Bagietki na maślance
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy

Bagietki na maślance

Pszenne, drożdżowe bagietki przygotowane na maślance. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 2/3 szklanki maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • ewentualnie mak do posypania bagietek

Bułki pszenno- żytnie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
66 Komentarzy

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Kajzerki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
409 Komentarzy
Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Bułeczki z pesto
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Bułeczki z pesto

Wytrawne bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowanego jak na pizzę, nadziane klasycznym, zielonym pesto z bazylii. Kształtem przypominają "Hamburskie bułeczki cynamonowe". Ciasto z nadzieniem zwija się w ślimaka, kroi na części i przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej, co powoduje, że ciasto ze środka rozjeżdża się na boki i nadaje bułeczkom ich klasyczny kształt. Bułeczki pasują na śniadanie, kolację lub po prostu w międzyczasie jako przekąska.

Kwiaty z jadalnego papieru waflowego
Print Friendly, PDF & Email
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Kwiaty z jadalnego papieru waflowego

Szybkie do przygotowania ozdobne kwiaty z papieru waflowego do dekoracji tortów lub innych wypieków. Z jednej strony sposób przygotowania jest dość prosty. Z drugiej jednak strony papier waflowy po złożeniu ma tendencję do pękania, co utrudnia pracę tą metodą. Dlatego polecam zakupić cienki papier waflowy.

Polecam osobom, które lubią modelować. U mnie każdy kwiatek wyszedł trochę inny. Wszystko zależy od tego jak nam się ułożą płatki.

Kwiatuszki z granatu i tymianku
Print Friendly, PDF & Email
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Kwiatuszki z granatu i tymianku

Szybka i bardzo prosta dekoracja tortów, ciast lub babeczek. Ziarenka granatu i gałązki świeżego tymianku tworzą kwiaty przypominające róże. Taka dekoracja jest delikatna, a jednocześnie elegancka. Idealna np. w przypadku, gdy cały krem wykorzystaliśmy na pokrycie tortu, czy ciasta i nie mamy pomysłu, jak go ładnie i szybko ozdobić. Jest również trwała i utrzymuje się na torcie pokrytym dowolnym kremem (również na bazie śmietanki lub serka) przez kilka dni.

Róże z jadalnego papieru waflowego
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
2 Komentarzy
Róże z jadalnego papieru waflowego

Piękna, jadalna dekoracja tortów, jak również ciast i babeczek. Róże są lekkie i można je użyć do dekoracji praktycznie zaraz po przygotowaniu. W suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, można je długo przechowywać. Dekoracja nie jest skomplikowana, ale wymaga cierpliwości i czasu. Do przygotowania róż potrzebujemy tylko papier waflowy i barwnik spożywczy, najlepiej w proszku. Dodatkowo potrzebujemy wykałaczki, które będą pełnić funkcję łodygi i pomogą formować płatki oraz nożyczki do ich wycięcia.

Papier waflowy szybko wciąga wodę i od niej robi się miękki, dlatego należy uważać przy barwieniu płatków, aby ich za mocno nie namoczyć. Z tego względu, do barwienia płatków, najlepiej jest użyć barwnika w proszku. Można także wykorzystać barwnik w żelu, rozcieńczony z wodą, ale pędzel z takim barwnikiem należy dobrze osuszyć na ręczniku papierowym, aby był tylko lekko wilgotny. (Wszystko też zależy od grubości papieru waflowego. Mój ma 0,35 mm. Przy cieńszym papierze praca z barwnikiem w żelu będzie jeszcze trudniejsza. Sposób przygotowania róży z barwnikiem w żelu możecie zobaczyć na filmie na YouTube).

Uważajmy również na krem, w który wbijemy nasze róże. Nie powinien być to krem na bazie śmietanki, serka, galaretki, który jest wilgotny i spowoduje, że róże zaczną się rozpuszczać. Powinien to być raczej krem na bazie masła, ganache, czy masa cukrowa.

Koronka na tort
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Koronka na tort

Jadalna koronka doskonale nadaje się do ozdabiania tortów, ciast i ciasteczek. Jej przygotowanie jest proste i wymaga tanich składników, takich jak skrobia, woda, cukier oraz wybrany barwnik spożywczy do nadania koloru.

Jeśli chcesz uzyskać efekt błyszczący, możesz również dodać trochę złotego lub srebrnego barwnika spożywczego w formie proszku, choć nie jest to konieczne i zależy od pożądanego efektu.

Gotową jadalną koronkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechować w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, owiniętą w folię spożywczą. Przez kilka dni zachowuje swoją elastyczność, nie tracąc na jakości.

Inspiracja pochodzi od Karis Küche. Link do filmu na YouTube znajdziesz: tutaj.

Topper z czekolady
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Topper z czekolady

Topper na tort służy do jego przystrojenia. Może to być liczba ukończonych lat solenizanta, krótki napis/ logo lub jakiś wzór. Topper można zamówić gotowy w internecie, ale domowym sposobem można za pomocą roztopionej czekolady zrobić go samemu. Do jego przygotowania potrzebujemy szablon. Można poszukać wybrany wzór w internecie i go wydrukować lub według zdolności naszkicować samemu.

Topper z czekolady jest dość prosty do przygotowania. Jego wadą jest to, że w ciepłe dni jest nietrwały, ponieważ czekolada się topi. Ja takie toppery przygotowałam na komunię świętą i wbiłam je w torty zaraz przed podaniem. Można je przygotować wcześniej i do użycia mogą leżeć w lodówce. Należy również uważać, aby wzór nie miał za cienkich części, aby czekolada nie pękła. Należy wybrać wzór prosty, nie za mały, aby kontury się nie zlały po wypełnieniu czekoladą i w miarę szeroki, aby zastygnięta czekolada się nie połamała.

Patyczek można przykleić z przodu lub z tyłu toppera. Jeśli przeszkadza z przodu to można wypełnić wzór czekoladą, posypać posypką, a gdy zastygnie odwrócić i od tyłu przykleić patyczek, jak np. w tym przepisie: "Tort na roczek z misiem".

Sugar sheet - ozdoba cukrowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy
Sugar sheet

Ozdoba tortu z cukru zabarwionego barwnikiem spożywczym na dowolny kolor z dodatkiem syropu glukozowego, który łączy kryształki cukru w całość i nadaje masie giętkości. Dekoracja jest łatwa do przygotowania, a tort nią udekorowany przepięknie się prezentuje. Papier cukrowy błyszczy się i mieni w świetle.

Do przygotowania sugar sheet polecam użyć kupnego syropu glukozowego. Można owszem zrobić syrop glukozowy samemu, ale według mnie ryzyko niepowodzenia przy tworzeniu papieru cukrowego jest bardzo duże. Nawet jeśli ugotujemy sami syrop glukozowy to przygotowany z niego sugar sheet może być mniej plastyczny i bardziej łamliwy niż ten z syropu kupnego. Dlatego polecam zaopatrzyć się w syrop glukozowy, bo jest on wydajny i użyjecie go kilkakrotnie, a przygotowanie sugar sheet będzie przyjemne i szybkie.

Sugar sheet przyklejamy do tortu otynkowanego jakimś kremem maślanym lub ganache. (Obowiązuje taka sama zasada jak przy masie cukrowej lub marcepanowej, czyli powinien to być krem, który nie jest mocno wilgotny). Nie polecam kremów na bazie śmietany, czy serka (chyba, że będziecie serwować tort w krótkim czasie po nałożeniu dekoracji), ponieważ wilgoć z kremu zacznie rozpuszczać cukier. Sugar sheet przykładam do tortu otynkowanego i schłodzonego.

Dekoracja z papieru ryżowego
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Dekoracja z papieru ryżowego

Bardzo prosta i efektowna dekoracja tortu. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko papier ryżowy i barwnik spożywczy o dowolnym kolorze. Kolorowy, pofalowany papier ryżowy pięknie prezentuje się na torcie lub przyklejony do jego boku.

Lizaki z izomaltu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Lizaki z izomaltu

Lizaki z izomaltu to prosta i szybka jadalna dekoracja tortu dziecięcego. Na ich widok uśmiechnie się każda dziecięca buzia :). Lizaki można zrobić przezroczyste lub zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym. Dodatkowo można ozdobić je kolorową posypką cukrową, którą należy od razu posypać gotowego lizaka, zanim zdąży zastygnąć. Jeśli macie dodatkowo foremki silikonowe do lizaków to dopiero wyjdą ładne i kształtne.

Miś z masy cukrowej
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Miś z masy cukrowej

Miś przygotowany z masy cukrowej sprawdzi się jako dekoracja tortu dla najmłodszych. Miś z sercem będzie również idealną dekoracją walentynkową. Miś jest nieskomplikowany w przygotowania, ale trzeba mu poświęcić chwilę na jego uformowanie, a następnie odczekać co najmniej 1 dzień, aby mógł wyschnąć.

Miś jest na tyle wdzięczną figurką, że nawet jeśli trochę wyjdzie koślawy np. przechyli mu się lekko głowa lub rozjedzie trochę tułów od ciężaru masy to i tak powinien wyglądać dobrze. W efekcie końcowym każda niedoskonałość może wyglądać, jakby była zamierzona. Oczywiście mam na myśli niewielkie niedociągnięcia ;)

Dekoracja tortu z izomaltu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
14 Komentarzy
Dekoracja tortu z izomaltu

Dekoracja z izomaltu (ang. isomalt splash, czyli plusk, rozprysk) przypomina jakby koszyczek z wystającymi, nieregularnymi soplami. Sama w sobie stanowi piękną ozdobę tortu. Według upodobań można ją dodatkowo ozdobić np. wkładając do środka kwiaty, owoce, czy pralinki, a jej brzegi pomalować pędzelkiem np. na złoty lub srebrny kolor.

Do przygotowania takiej dekoracji na tort potrzebny jest tylko izomalt i mała ilość wybranego barwnika spożywczego. Izomalt należy zamówić przez internet. Niestety w sklepach nie jest dostępny. Jest to substancja słodząca w postaci białego granulatu, który należy przełożyć do garnka i razem z odrobiną barwnika roztopić. Roztopiony izomalt wylewamy na matę silikonową (którą niestety nie można niczym innym zastąpić), a matę z kolei układamy np. na stabilnie stojącej butelce, aby izomalt mógł spłynąć w dół, tworząc te ozdobne sople.

Izomalt można zabarwić na wybrany kolor. Bez dodatku barwnika dekoracja będzie przezroczysta. Barwnik można dodać bezpośrednio do granulatu lub po jego roztopieniu. Po dodaniu barwnika, dekoracja będzie jak kolorowe szkiełko (np. na zdjęciu dekoracja niebieska i zielona. Do zielonego dodałam jeszcze trochę srebrnego barwnika w proszku). Jeśli chcecie uzyskać kolor nieprzezroczysty np. jak u mnie różowy to należy dodać trochę białego barwnika i np. różowego. Można zrobić też szlaczki, nie mieszając barwnika dokładnie z roztopionym izomaltem.

Uwaga przy pracy, aby się nie poparzyć (podobnie jak przy pracy z karmelem).

Czekoladowe szyszki z płatków śniadaniowych
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy
Czekoladowe szyszki

Bardzo prosta, a jakże urokliwa dekoracja wypieków. Szyszki zrobione są z zabarwionej na brązowo masy marcepanowej oraz czekoladowych płatków śniadaniowych. Będą śliczną dekoracją stołu, jak również idealną dekoracją jesiennych i bożonarodzeniowych wypieków.

Porzeczka w cukrze do dekoracji
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Porzeczka w cukrze do dekoracji

Porzeczkę można wykorzystać nie tylko do ciast, kremów, ale również do dekorowania wypieków tj. babeczki, torty, ciasta z porzeczką w środku, czy desery. W zależności od wypieku, można do dekoracji użyć samych gałązek porzeczki lub też obtoczonych w cukrze gałązek albo pojedynczych kulek. Jeśli wypiek nie jest za słodki, a chcemy ozdobić go porzeczką to wykorzystajmy porzeczkę w cukrze. Ten kontrast biało- czerwony prezentuje się bardzo ładnie na wypieku.

Przygotowanie takiej dekoracji jest bardzo proste. Wystarczy porzeczki umyć i jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Taka dekoracja utrzyma się na wypieku przez kilka dni.

Truskawki w czekoladzie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Truskawki w czekoladzie

Truskawki oblane słodką czekoladą. Mogą stanowić samodzielny deser w sezonie truskawkowym lub być śliczną, a do tego bardzo smaczną dekoracją wypieków, szczególnie tortów i babeczek.

Najlepiej wybrać ładne truskawki, z ładnymi szypułkami, a jeśli mają jeszcze dodatkowo ogonek to tym lepiej. Ułatwi on obtoczenie truskawki w czekoladzie.

Gniazdka wielkanocne z paluszków
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Gniazdka wielkanocne z paluszków

Czekoladowe gniazdka wielkanocne z kolorowymi jajeczkami w środku. Doskonała i prosta do przygotowania dekoracja wielkanocnych wypieków. Gniazdka zrobione są z paluszków, obtoczonych w czekoladzie. Paluszki można użyć słone lub nie. Sól akurat pasuje do czekolady ;).

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.