Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kajzerki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 225°C.

Smacznego Smile.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 17 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kajzerki

Kajzerki

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Bogusia

    nie mam masla i co teraz :(

    Użyj margaryny

  • Kasia

    Moje wyszły tak:
    http://www.imagebam.com/image/947ee3478960729

    Za duże urosły, więc mi się zlepiły. ;)

  • Anna

    REWELACJA! Idealne bułeczki w smaku i do formowania.
    Dobrze, że w sklepie zabrakło kajzerek i musiałam sama upiec. :)

    Jedyne co zmieniłam to swoje uformowałam z wałeczków i posmarowałam jajkiem z mlekiem.

  • Dagmara

    Swietny przepis dla alergikow

    Przy trzecim razie troszke go zmodyfikowalam i wyszlo prawdziwe niebo w gebie

    Nie dalam jajka bo moja corcia nie moze. Porcje wody podanej w przepisie polowe zastapilam mlekiem ryzowym. Przy koncu wypieku rokroilam mocniej bulki i wlozylam maselko czosnkowe - ktore sie pieknie roztopilo i potkresliwo smak domowych mini bagietek

  • Gosia

    Niestety nie wiem jak zachowują się następnego dnia, bo zostały zjedzone jeszcze ciepłe :)

    Nastepnego dnia tez sa pyszne :)

  • monika

    nie mam masla i co teraz :(

  • Ania

    Zrobiłam bułeczki według przepisu. Wyszły mi bardzo dobrze. Jak na mój pierwszy raz. Polecam przepis.

  • Kasia

    Fajny przepis i bardzo prosty! Zrobię niedługo następne - tylko dodam więcej soli, bo jak dla mnie za mało była wyczuwalna, ale poza tym to rewelacja!
    [img]http://www.imagebam.com/image/b1e32b458092695[/img]

  • Ewa

    Bułeczki wyszły przepyszne! :roll:

  • Natalia

    Od jakiegoś tygodnia piekę w domu chleb, postanowiłam zrobić też bułki i natknęłam się na ten przepis. Bułki wychodzą idealne, lekko chrypiące na wierzchu i mięciutkie w środku. Niestety nie wiem jak zachowują się następnego dnia, bo zostały zjedzone jeszcze ciepłe :) Wszystkim polecam ten przepis! Dzisiaj robię drugą porcję, mniam.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki ...
Polecam zdecydowanie ten przepis - babka wyrosła, jest mega puszysta i bardzo ad...
Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do m...
Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony