Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1godz i 15 min. w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C.

Smacznego Smile.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Kingo przelicznik jest następujący: 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.

  • Gość - Kinga

    Czy można użyć drozdży instant jeśli tak to w jakiej ilości??

  • Gość - Gosia

    Czy ciasto można przygotować sobie wieczorem i przetrzymac aż do rana w lodówce i dopiero rano piec? Jesli tak to czy uformowac buleczki juz wieczorem czy lepiej przetrzymac ciasto w jednym kawałku? Pytanie dotyczy tych buleczki jak i zarówno Kacperek. Pozdrawiam

  • Gość - Joanna

    Kiniu myślę, że tak.

  • Gość - kinia

    Może być zamiast mąki zytnej orkiszowa?

  • Gość - Aga

    Dziś dzień drugi- zaczynam. Dodam mniej wody trochę więcej mąki pszennej bo chyba żytniej za dużo dałam i kleiło się ciasto jak rozrabiałam. Zobaczymy co wyjdzie

  • Gość - Joanna

    Aga może za słabo wyrobione ciasto, a może za mocno ściskałaś ciasto przy formowaniu? Sama mąka żytnia jest raczej za ciężka dla drożdży. Na Twoim miejscu najpierw poćwiczyłabym na mące mieszanej. Takie bułki są lżejsze.

  • Gość - Aga

    Właśnie zjadłam. Nawet dobre ale troszke twarda skórka. Trafiło mi w dwóch bułkach mały zakalec- mogłam źle wyrobić czy coś innego może być przyczyną? Dodam że pierwszy raz w życiu robiłam bułki i mam zamiar jutro też zrobić więc proszę o radę. Czy mogę zrobić z samej mąki żytniej?

  • Gość - Ola

    Bułeczki wyszły idealnie. Pulchne i bardzo smaczne. Bardzo polecam przepis -nic nie zmienialam proporcjach.

  • Gość - Mariola

    Rzeczywiście dużo za dużo soli, za to mąki stanowczo za mało - i dlatego się kleją.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony