Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1godz i 15 min. w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony