Krem czekoladowy z mascarpone
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
91 Komentarzy
Krem czekoladowy z mascarpone

Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.

Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.

Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.

Masa maślana z mlekiem skondensowanym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
44 Komentarzy
Masa maślana z mlekiem skondensowanym

Masa maślana tylko z dwóch składników: masła i słodzonego mleka skondensowanego. Jest stabilna, słodka, smaczna i nadaje się szczególnie do tynkowania i dekoracji tortów. Jest doskonałym podkładem pod masę cukrową. W lodówce twardnieje i dekoracje z niej przygotowane zachowują swój kształt.

Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy utrzeć masło i dalej miksując wlać powoli mleko skondensowane.

Masa orzechowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Masa orzechowa

Najprostsza i najszybsza do przygotowania masa orzechowa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i gotowe ;).

Taką masę orzechową można wykorzystać do różnych wypieków. Można zrobić rogaliki np. według przepisu: "Rogaliki krucho- drożdżowe" i użyć tej masy jako nadzienia. Można upiec drożdżówki z nadzieniem orzechowym, według przepisu: "Drożdżówki z makiem", zastępując masę makową masą orzechową według proporcji podanych poniżej. Można przygotować również "Wieniec orzechowy" lub "Orzechowe ślimaczki".

Zaczyn drożdżowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
7 Komentarzy
Zaczyn drożdżowy

Przygotowując ciasto drożdżowe ze świeżych drożdży, zaczynamy od przygotowania zaczynu. Dobrze wyrośnięty zaczyn wpłynie na lekkość i pulchność naszego ciasta. W przypadku suchych drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Do przygotowania zaczynu drożdżowego potrzebujemy: świeże drożdże, trochę cukru (lub miodu), mleka (lub wody) i mąki. Proporcje mogą się różnić w zależności od przepisu. Proszę postępować według przepisu na wybrane ciasto. Gdyby przepis był na drożdżach instant, a chcielibyście użyć świeżych, przygotujcie zaczyn według podanych poniżej proporcji. Składniki na zaczyn odejmujemy od składników podanych w wybranym przez Was przepisie.

Masa maślana
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
15 Komentarzy
Masa maślana

Klasyczna, podstawowa masa maślana do tortu. Masa maślana doskonale nadaje się do obłożenia tortu pod masę cukrową lub marcepanową, do dekoracji tortu, babeczek i innych wypieków oraz do przełożenia blatów.

Masa przygotowana jest z ubitych w kąpieli wodnej jajek z cukrem i oczywiście masła. Masa jest stabilna, maślana, ale smaczna i umiarkowanie słodka. Jako, że jest to masa maślana jest dość ciężka i pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Dawniej piekło się torty właśnie z masą maślaną i na mojej stronie znajdziecie pyszny tort, który przygotowywana moja mama na uroczystości rodzinne: "Tort z masą maślaną". Dekoracje z tej masy po schłodzeniu w lodówce długo się utrzymują i zachowują swój kształt. Torty obłożone i udekorowane tą masą nadają się do transportu.

Masę maślaną można przygotować w różnych smakach. Do waniliowej można dodać kakao, roztopioną czekoladę lub krem czekoladowo- orzechowy, aby otrzymać masę czekoladową. Można dodać trochę przetartego przez sitko puree np. z malin, aby nadać masie różowego koloru i owocowego posmaku. Można dodać trochę alkoholu, soku z cytryny, ekstraktu waniliowego, kawy, barwnik spożywczy itp.

Masa makowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
5 Komentarzy
Masa makowa

Domowa masa makowa z bakaliami. Jest pyszna, wilgotna, nieprzesłodzona i z dodatkiem naszych ulubionych bakalii. Do tego jest łatwa do przygotowania.

Możecie użyć suchego maku zarówno zmielonego lub też nie. Osobiście polecam kupić mak już zmielony. Zaoszczędzi nam to sporo pracy. Chyba, że posiadacie robot kuchenny typu Thermomix to nie ma różnicy jaki mak wybierzecie. Możecie go bowiem łatwo zmielić przy użyciu tego urządzenia. Można zmielić zarówno suchy mak, jak i już napęczniały.

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
50 Komentarzy
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej

Stabilny, gęsty, prawie jedwabisty krem maślany, idealnie nadający się do dekoracji tortów, babeczek i innych wypieków. Przygotowuje się go na bazie bezy szwajcarskiej, czyli na białkach podgrzanych razem z cukrem w kąpieli wodnej, a następnie ubitych.

Krem jest doskonały pod masę cukrową. Jest znakomity do robienia różnego rodzaju ozdób, ponieważ jest stabilny i utrzymuje swój kształt. W lodówce twardnieje i ozdoby z niego przygotowane długo się utrzymują i nie spływają. Torty obłożone i udekorowane tym kremem nadają się do transportu.

Krem jest dość ciężki, maślany (jak sama nazwa wskazuje), a co się z tym wiąże również tłusty, więc nie każdemu przypadnie do gusty. Jest jednak delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego, amerykańskiego i nie jest jak on tak bardzo słodki. Do dekoracji wypieków to jeden z najlepszych kremów.

Osobiście nie polecam go do przekładania blatów tortu, a jedynie do obłożenia i wykonania dekoracji. Chyba, że ktoś lubi ciężkie, maślane torty. Blaty według mnie najlepiej przełożyć lekkim kremem, a jedynie z zewnątrz zrobić piękną dekorację przy użyciu tego kremu maślanego.

Crème pâtissière- francuski krem cukierniczy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
18 Komentarzy
Creme patissiere- francuski krem cukierniczy

Waniliowy, aksamitny, budyniowy krem idealnie nadający się praktycznie do większości wypieków: do torów, ciast, babeczek, tart, pączków, makaroników, eklerków, czy profiterolek. Jest to jeden z klasycznych kremów. Krem jest bardzo smaczny sam. Można go jeść jak zwykły budyń na podwieczorek. Można wzbogacić go, dodając na przykład sok z cytryny, kawę, czekoladę lub trochę alkoholu. Można użyć go do przygotowania masy maślano- budyniowej, dodając go do utartego masła lub przygotować lżejszy krem dodając bitej śmietany.

Kremu wystarcza na przełożenie dwóch blatów tortu o średnicy 26 cm lub wypełnienie tarty o średnicy 28 cm.

Przed przystąpieniem do przygotowania kremu, przeczytaj wskazówki znajdujące się pod przepisem.

Mleko migdałowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
9 Komentarzy
Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to płyn powstały po odciśnięciu zmiksowanych migdałów z wodą. Jego przygotowanie jest bardzo proste, pod warunkiem, że mamy blender lub malakser, który poradzi sobie ze zmiksowaniem migdałów.

Mleko migdałowe to idealny zastępnik mleka krowiego. Polecane jest szczególnie dla osób nietolerujących laktozy i wegan.

Jeśli chcecie to można migdały obrać najpierw ze skórki. W tym celu należy migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na 5- 10 minut, a następnie je obrać, ściskając migdał palcami. Nie jest to konieczne i wymaga dodatkowej pracy. Przetestowałam raz wersję z obieraniem i nie widzę wielkiej różnicy, więc uważam, że szkoda zachodu.

Jeśli chcecie mleko migdałowe nieco osłodzić to polecam podczas jego przygotowania zmiksować razem z migdałami i wodą ok. 6 daktyli suszonych na porcję podaną poniżej.

Domowa masa krówkowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Domowa masa krówkowa

Masę krówkową, zwaną również kajmakową, kajmakiem lub dulce de leche wykorzystuje się do mas, kremów, dekoracji wypieków, jak również do naleśników, gofrów, przekładania wafli, jako sos do lodów itp. W najprostszy sposób można przygotować ją ze słodzonego mleko skondensowanego w puszce. Można oczywiście kupić już gotową masę krówkową w puszce i to obecnie również o różnych smakach np. kakaową, kokosową, orzechową, ale ja polecam przygotować ją samemu. Dlatego, że niektóre gotowe masy mają taki skład, że głowa boli (czytajcie koniecznie opakowania). Najlepiej, gdy zawiera tylko mleko i cukier. Drugim powodem dlaczego warto jest zrobić masę krówkową w domu jest jej smak. Najsmaczniejsza, według mnie, jest masa, którą otrzymamy ze słodzonego mleko skondensowanego. Może sami zauważyliście, że masy krówkowe różnych producentów różnią się od siebie smakiem.

Oczywiście korzystam od czasu do czasu również z gotowych mas, jeśli zależy mi na czasie, ale głównie przygotowuję ją sama. Chcąc, zaoszczędzić czas i pieniądze, można ugotować dwie lub więcej puszek naraz. Niewykorzystane przechować do następnego razu. Czasami gotuję dwie puszki równocześnie, jeśli za parę dni mam w planach kolejny wypiek z jej użyciem. Ugotowana puszka może leżeć długo, ale po jakimś czasie, mogą powstać grudki cukru (cukier zacznie się krystalizować). Wtedy, aby ją ratować (bo inaczej grudki będą wyczuwalne w cieście) pozostaje przetrzeć masę przez sitko, aby się ich pozbyć. (Oczywiście wagowo takiej masy będzie już mniej). Dlatego raczej nie polecam przechować ją za długo.

Poniżej przedstawiam Wam dwie metody, które ja stosuję, przygotowując masę krówkową. Pierwsza metoda najbardziej popularna to gotowanie puszki w garnku z wodą. Druga metoda, szybsza, do masa krówkowa z piekarnika.

Masa z pianek marshmallows
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
34 Komentarzy

Masa z pianek marshmallows

Masa z pianek marshmallows do dekoracji tortów, zwana w skrócie MMF (MarshMallow Fondant).

Masa budyniowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
30 Komentarzy

Masa budyniowa

Przepis na podstawową masę budyniową do tortów i ciast. Masa budyniowa przygotowana jest z masła i domowego budyniu ugotowanego z mleka, żółtek, cukru i skrobi lub mąki ziemniaczanej.

Masę można wykorzystać nie tylko do przełożenia tortów i ciast, ale również do dekoracji babeczek lub jako podkład pod masę cukrową, marcepanową, czy z pianek marshmallows, która dzięki niej dobrze przylega do tortu.

Przygotowując masę budyniową, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  1. Dobrze jest używać tylko i wyłącznie prawdziwego masła o zawartości tłuszczu mlecznego co najmniej 82%. Należy unikać miksów maślanych, ponieważ mogą one zepsuć masę, która może się zwarzyć lub nie stwardnieć wystarczająco nawet po długim chłodzeniu w lodówce. Nie polecam również margaryny. Z margaryną wprawdzie masa wyjdzie tak samo jak na maśle, ale jej smak będzie wyczuwalny i masa nie będzie smaczna. Oczywiście jeśli komuś to nie przeszkadza, może użyć margaryny.
  2. Masło musi mieć temperaturę pokojową. Dlatego należy wyciągnąć je co najmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem miksowania, aby zdążyło się ocieplić. (Zimnego masła nie utrzemy na puszystą masę i doprowadzi ono do zwarzenia się masy).
  3. Masło należy utrzeć porządnie na puszystą masę. W tym celu miękkie masło należy miksować mikserem (lub robotem kuchennym) na najwyższych obrotach, używając trzepaków. Miksować, aż zrobi się jasne i puszyste/ kremowe.
  4. Budyń należy gotować, aż zgęstnieje. Mąkę, żółtka i mleko należy wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Po dodaniu do gotującego się mleka należy mieszać cały czas najlepiej trzepaczką również, aby nie powstały grudki. (Gdyby ewentualnie powstały grudki, polecam przetrzeć gorący budyń od razu przez sitko).
  5. Gotowego, gorącego budyniu nie należy mieszać za dużo, aby go nie rozrzedzić. Najlepiej zaraz po ugotowaniu przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Budyń należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń powinien ostygnąć do temperatury pokojowej. Nie należy wkładać go do lodówki.
  6. Przy połączeniu masła z budyniem oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  7. Budyń należy dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, do utartego na puszystą masę masła. Nie należy miksować za długo. Za długie miksowanie może doprowadzić do przebicia masy i jej zwarzenia.

Przepis na masę budyniową:

Poniżej przedstawiam przepis na jasną masę budyniową. Chcąc uzyskać kakaową masę budyniową należy do gotowej masy wmiskować trochę kakao dla koloru. (Dla takiej proporcji jak poniżej dodaję 1- 2 łyżki kakao). Natomiast chcąc uzyskać czekoladową masę budyniową należy do gotowej masy wmiksować roztopioną, ale chłodną czekoladę.

Połowa porcji wystarcza na pokrycie tortu o średnicy 26cm.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g)
  • 250g masła

Sposób przygotowania:

  1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch).  Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Powody zwarzenia się masy budyniowej:
- zimne masło
- za zimny lub za ciepły budyń
- za rzadki budyń (gotowany za krótko)
- za szybkie dodanie budyniu
- za długie miksowanie masy

Smacznego.

Masa budyniowa

Creme fraiche
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
7 Komentarzy

Creme fraiche

Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze, tak samo jak słodka śmietana 30- 36 procentowa. Występuje czasami jako składnik zarówno w wypiekach, deserach jak również w przepisach o gotowaniu jak na przykład zupach, sosach, czy dipach.

Puree z dyni
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
13 Komentarzy
Puree z dyni

Czasami w przepisie pojawia się jako składnik puree z dyni. Puree z dyni można kupić w puszce lub przygotować samemu. Do zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Osobiście używam dynię hokkaido lub zwyczajną.

Istnieją różne sposoby przygotowywania puree z dyni. Dynię można ugotować na parze (krojąc ją na kawałki i gotując do miękkości), w garnku na piecu podlaną wodą lub w piekarniku. Preferują piekarnik i taki sposób przedstawię poniżej.

Mleczko kokosowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy

mleczko kokosowe

Próbowaliście zrobić kiedyś mleko kokosowe z orzecha kokosowego? Jeśli nie, to poniższy przepis pokaże Wam jak to zrobić.
Mleko kokosowe przygotowane domowym sposobem jest dużo rzadsze niż kupne z puszki. Konsystencję ma jak mleko krowie. To właśnie krowie mleko można nim zastąpić. Takie mleko kokosowe można wykorzystać zamiast śmietanki do kawy, do zup lub innych dań z dodatkiem mleka kokosowego. Natomiast nie należy go używać do wypieków, zawierających w przepisie mleko kokosowe z puszki, ponieważ jest za płynne.

Z jednego kokosa otrzymamy ok. 600ml mleka kokosowego.

Składniki:

  • 1 kokos
  • 500ml wody (lub lepiej woda z kokosa uzupełniona zwykłą wodą do 500ml)

Dodatkowo:

  • gaza lub ściereczka o luźnym splocie

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy otworzyć kokos. (Pomocny może okazać się artykuł: „Jak otworzyć kokos”).
  2. Wyciągnąć miąższ, obrać go z brązowej skórki i pokroić na małe kawałki.

2

  1. Kawałki miąższu zalać 500ml wrzątku i zmiksować jak najdrobniej, na puree robotem kuchennym z ostrym nożem (lub blenderem). (Miksować co najmniej przez 1min, albo dłużej). Pozostawić na 30 min. (Jeśli nie macie robota kuchennego z ostrym nożem, to możecie zetrzeć kawałki miąższu drobno na tarce i zalać wrzątkiem).

3

  1. Sitko, wyłożone gazą lub ściereczką, położyć na misce (garnku). Puree przelać na sitko i pozostawić na chwilę.
  2. Następnie należy wycisnąć mleko do miski, ściskając porządnie gazę ze zmiksowanym kokosem. (Najlepiej jest przełożyć zmiksowany kokos do innej miski i  porcjami przekładać go na gazę i mocno wyciskać. Łatwiej jest wyciskać mleko z mniejszych porcji).
  3. Mleko należy przechowywać w lodówce do 2 dni. (Gdy postoi w lodówce, to podzieli się na dwie warstwy: dolną płynną i górną białą, zbitą skorupkę. Przed użyciem mleka należy te dwie warstwy ponownie połączyć, dokładnie je mieszając i rozcierając białe części łyżką o bok naczynia. Można również mleko lekko podgrzać, ciągle mieszając).

Smacznego.

mleczko kokosowe

mleczko kokosowe

Przyprawa do piernika
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
6 Komentarzy

Przyprawa do piernika

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na większości stołach nie zabraknie z pewnością piernika, czy pierniczków. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na domową przyprawę do piernika. Może się ona przydać nie tylko do świątecznych wypieków, ale również do grzańca, likieru, zimowej konfitury, czy pralinek.

Cukier waniliowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy jest powszechnym składnikiem słodkich wypieków: wszelkiego rodzaju ciast, deserów, kremów itp. Jest bardzo prosty do wykonania w domu i na pewno zdrowszy od kupnego, biorąc pod uwagę, że kupny cukier waniliowy to najczęściej cukier wanilinowy wytwarzany ze sztucznego związku waniliny lub etylowaniliny.  Laska wanilii nie jest najtańsza, ale jedna wystarczy nam spokojnie na 2 szklanki cukru. Odkąd spróbowałam domowego cukru waniliowego, zawsze robię go sama.  Jest o niebo lepszy od kupnego.

Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
114 Komentarzy
Marcepan / masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie w młynku do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane, ale są one znacznie droższe od tych ze skórką.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
20 Komentarzy
Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Aromatyczna kandyzowana skórka czy to pomarańczowa, czy cytrynowa jest idealna do świątecznych wypieków. Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym wielu mazurków i bab wielkanocnych. Przyda się również przy wypiekach bożonarodzeniowych, do keksów, serników, makowców, a także pierników.

Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu, a zapach unoszący się w kuchni podczas jej przygotowania jest po prostu cudowny.

Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
178 Komentarzy
Biała masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.

Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Kutia (low carb, keto)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz
Kutia (low carb, keto)

Kutia niskowęglowodanowa, czyli pyszna masa makowa z migdałami, orzechami, aromatyzowana skórką pomarańczową, wanilią i przyprawą do piernika lub cynamonem. Wszystkie dodatki, poza podstawą, czyli makiem, śmietanką, wodą i masłem są dowolne. Jeśli czegoś nie lubicie, nie musicie dodawać.

Makro 1 porcji (ok. 80g): 357 kcal, B: 9,5g, T: 32,35g, W: 5,3g (W netto: 1,45g).

Crumble z jabłkami (wegańskie)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Crumble z jabłkami (wegańskie)

Słodkie, miękkie jabłka z cynamonem i rodzynkami jak z szarlotki, pokryte chrupiącą i aromatyczną granolą z płatków owsianych. Crumble przygotowałam w wersji wegańskiej, ale jeśli wolicie można zamiast oleju kokosowego użyć prawdziwego masła ;)

Deser korzenno- malinowy a'la Tiramisu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Deser korzenno- malinowy a'la Tiramisu

Szybki do wykonania deser a'la Tiramisu. Przygotowany z korzennych ciasteczek spekulatius, przełożonych lekkim kremem z serka mascarpone, sera białego i śmietanki oraz mrożonymi (lub świeżymi) malinami. Mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać. Po schłodzeniu deseru przez noc w lodówce, same się rozmrożą ;)

A'la Tiramisu z solonym karmelem i kisielem jagodowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
A'la Tiramisu z solonym karmelem i kisielem jagodowym

Deser z biszkoptów przełożonych solonym karmelem, domowym kisielem z jagodami i kremem z serka mascarpone. Deser przypominający wyglądem tiramisu, ale tylko biszkopty podłużne są wspólne dla obu deserów. Tutaj znajdziecie połączenie różnych smaków. Dolna połowa deseru jest owocowo- orzeźwiająca, a górna kremowa, słodko- karmelowa. Ten deser jest bez kawy, alkoholu, surowych jajek i bez pieczenia. Mogą spróbować go zatem również dzieci.

Omlet na słodko
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
25 Komentarzy
Omlet na słodko

Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a nie masz w lodówce ciasta, to możesz zrobić sobie na szybko ten oto słodki omlet. Dokładnie mówiąc, jest to biszkopt usmażony na patelni. Przepis ten znam od dzieciństwa, taki omlet robiły bowiem na podwieczorek moja babcia i moja mama. Najchętniej jadałam omlet z dżemem truskawkowym. Można go jednak posmarować ulubionym smarowidłem i nie musi to być dżem. Omlet można również podać na przykład z kisielem, polać zmiksowanymi owocami z cukrem, sosem waniliowym i udekorować owocami sezonowymi.

Crumble z morelami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Crumble z morelami

Słodkie morele zapiekane pod chrupiącą, owsiano- orzechową kruszonką. Prosty przepis na szybki, letni deser. Najsmaczniejszy na ciepło. Można podać go z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Crumble z truskawkami i rabarbarem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Crumble z truskawkami i rabarbarem

Szybki i łatwy, a do tego pyszny deser. Słodka, chrupiąca kruszonka, a pod nią słodko- kwaskowata warstwa truskawkowo- rabarbarowa oraz sok truskawkowo- rabarbarowy.

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz
Kwiaty czarnego bzu w cieście

Puszyste placki z kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym to szybki deser lub przekąska. Są smaczne, delikatne i mają przyjemny aromat. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodaję pianę z białek, aby nadać plackom większej puszystości.

Jaglanka na mleku kokosowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Jaglanka na mleku kokosowym

Kasza jaglana na mleku kokosowym to propozycja na wartościowe, sycące śniadanie. Można podać ją również jako deser. Szybko, tanio, smacznie i pożywnie ;)

Jabłka w cieście bezglutenowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Jabłka w cieście bezglutenowym

Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym, przygotowanym na mące kukurydzianej. Jabłka są pyszne. Przepis w niczym nie ustępuje wersji glutenowej.

Do tego przepisu polecam szczególnie jabłka słodkie i miękkie (ale oczywiście przepis wyjdzie z dowolną odmianą). Takie usmażone jabłka będą miękkie w środku i rozpłyną się w ustach.

Jabłka w cieście
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy
Jabłka w cieście

Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym to pomysł na smaczny i prosty podwieczorek, ale również śniadanie, czy kolację. Smakuje nie tylko dzieciom.

Do tego przepisu polecam szczególnie jabłka słodkie i miękkie (ale oczywiście przepis wyjdzie z dowolną odmianą). Takie usmażone jabłka będą miękkie w środku i rozpłyną się w ustach.

Domowa czekolada z dodatkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
3 Komentarzy
Domowa czekolada z dodatkami

Proste i szybkie do zrobienia czekolady trójkolorowe z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady z ulubionymi dodatkami. Jako dodatki użyłam karmelizowane migdały, wiórki kokosowe, migdały oraz suszone owoce tj. morele, figi, żurawina i daktyle.

Ilość i proporcje użytych czekolad zależą od Waszych potrzeb i preferencji smakowych. My lubimy najbardziej czekoladę gorzką, dlatego użyłam jej najwięcej.

Karmelizowane migdały
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy
Karmelizowane migdały

Słodkie, chrupiące migdały w cukrowej otoczce, pachnące cynamonem i karmelem. Pyszna przekąska, a także fajny pomysł na prezent. Do ich przygotowania potrzebne są tylko migdały i cukier oraz dla dodania im aromatu cynamon.

Łamańce z makiem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Łamańce z makiem

Łamańce z makiem to propozycja na stół wigilijny zamiast kutii, czy makówek. Pewnie niektórzy z Was powiedzą, że nie obejdzie się bez kutii, inni, że bez makówek, a ja kocham mak i powtarzam się co parę lat robiąc na zmianę kutię, makówki, łamańce z makiem i kluski z makiem.

Łamańce z makiem to nic innego jak pyszna masa makowa z orzechami, owocami suszonymi i miodem z powbijanymi w nią kruchymi ciasteczkami. Masę można nabierać na ciasteczko i chrupać ;)

W tym roku łamańce będą u nas w dwóch wersjach: jedna masa makowa z klasycznymi, maślanymi ciasteczkami, a druga z maślanymi ciasteczkami bezglutenowymi. Poniżej podaję obie wersje.

Deser arbuzowy a'la pizza
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz

Deser arbuzowy a'la pizza

Propozycja na zdrowy deser lub przekąskę nie tylko dla dzieci. Duży plaster arbuza udekorowany dowolnymi owocami sezonowymi lub z puszki i posypany startą, białą czekoladą. Prosty w wykonaniu, a jednak efektowny i cieszący oko dziecka.

Wytrawną wersję znajdziecie tutaj: „Przystawka arbuzowa a'la pizza

Chałwa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
22 Komentarzy

Chałwa

Domowa chałwa waniliowa, marmurkowa lub z bakaliami. Jaką lubicie? Moja jedyna, ulubiona to waniliowa. Nie ma dla mnie lepszej. Chałwę można zrobić w domu w bardzo łatwy i szybki sposób.

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.