Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać  w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie młynkiem do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane Wink, ale są one znacznie droższe od tych w łupinkach.

Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru pudru
  • 30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać).

2

  1. Obrane migdały należy dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga: Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru
  • 30g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać).
  3. Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 7.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Smacznego Smile.

Przykłady wykorzystania:

1. "Kartofelki marcepanowe"

2. "Marcepanowe marchewki"

3. "Marcepanowe kurczaczki"

Masa marcepanowa

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Aga można.

  • Gość - Aga

    Czy można zapiec marcepan w piekarniku (mam na myśli ciasto francuskie zawijane w spiralki więc prawdopodobnie gdzieniegdzie będzie nie zakryty)?

  • Gość - Joanna

    Marto tak.

  • Gość - Marta

    Witam,
    czy masa z podanych proporcji wystarczy na pokrycie tortu smoka z Twojego przepisu?
    Pozdrawiam serdecznie

  • Gość - Anna

    Tak jak zaplanowałam, marcepan zrobiony. W Thermomixie z likierem Amaretto. Jest BOSKI! Najlepszy jako robiłam, a zdecydowanie najszybszy i najłatwiejszy do zrobienia. Doskonały. Aż musiałam dorobic druga porcje, bo domownicy zaczęli wyjadac! Dziękuję za przepis i wszystkim go polecam. :)

  • Gość - Marta

    W zeszłym roku robiłam ten marcepan z amaretto, a dzisiaj zrobiłam z syropem barmańskim o smaku amaretto i wyszedł przepyszny :) tak jak w zeszłym roku zastosuje go do Piernika Staropolskiego
    Pozdrawiam :)

  • Gość - Joanna

    Katarzyno tak.

  • Gość - Katarzyna

    Witam mam pytanie czy po tej masie można malować barwnikami w żelu? I czy tą masą można pokryć cały tort ?

  • Gość - Anna

    Ale super, że jest wersja na Thermomix. Na pewno wypróbuję ten przepis na Święta. W zeszłym roku robiłam według przepisu z innego bloga, ale smak był mocno średni. W tym roku wypróbuję ten przepis i dodam Amaretto, czuję, że będzie super :)

  • Gość - Basia

    Muszę jeszcze dodać, że ten marcepan świetnie nadaje się do nadziewania ciasteczek. Właśnie wczoraj upiekłam takie ciasteczka z marcepanem i są pyszne.Kiedyś dawałam do takich ciasteczek tzw. sztuczny marcepan, ale podczas pieczenia wyciekał, natomiast z tym marcepanem nic się nie dzieje, jeszcze raz dzięki za wspaniały przepis.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony