Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort z masą maślaną

Tort klasyczny, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.

Masy maślanej jest wystarczająco dużo, aby zrobić z niej również dekorację. Ja tym razem wykorzystałam całą masę do przełożenia i posmarowania boków i góry tortu, a górę polałam polewą czekoladową i ozdobiłam wiśniami kandyzowanymi i płatkami czekoladowymi.

Jeśli jesteście zainteresowani przepisem na polewę czekoladową to znajdzie ją w przepisie na: Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami.

Składniki:
Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Biszkopt ciemny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 9 jajek
  • 18 łyżek cukru
  • 4 kostki  masła (= 800g)
  • 2 łyżki kakao
  • ½ kieliszka spirytusu

Poncz:

  • 500ml mocnej czarnej herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 28cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.
  2. Przygotować ciemny biszkopt.  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 28cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.
  3. Przygotować masę. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem na parze. (Ubijać ok. 10min.). Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kakao.
  4. Składniki na poncz dokładnie wymieszać.
  5. Każdy biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  6. Jako pierwszy położyć na paterze ciemny krążek. Delikatnie łyżką polać krążek zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć następnie biały krążek, polać ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego krążka. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu oraz udekorować przy pomocy szprycy.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 18
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort z masą maślaną

Tort z masą maślaną

Tort z masą maślaną

Tort z masą maślaną

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Beciu nadaje się bardzo dobrze.

  • Beata G

    Czesc Joanno czy ta masa maslana dobrze nadaje sie na ozdobienie Tortu? czy polecasz jakas inna?

  • Caroline

    Witam, Robiłam pierwszy raz taki tort i wyszedł wspaniały. Dziękuję za przepis.

  • Jola

    Mam małe pytanko odnośnie masy maślanej. Chciałabym przyozdobić inny torcik różyczkami, ale tej masy z przepisu jest na cały tort, a ja potrzebuję na samą dekorację. Ma Pani może jakiś przelicznik ile dać poszczególnych składników?

  • Agnieszka

    Tort jest przepyszny i bardzo prosty.polecam

  • Joanna

    Gosiu wydaje mi się, że zrobiłaś wszystko prawidłowo. Masa jajeczna musi być dobrze ostudzona. (Ja ubijam i sprawdzam po prostu palcem, dotykając, aż do dna garnka, czy masa jest chłodna. Nie może być ciepła). Jeśli masa się zwarzy to można ją uratować podgrzewając ją na parze i mieszając, aż powstanie jednolita masa. Później należy ją przez pewien czas schłodzić, bo będzie za rzadka po podgrzaniu.

  • Gosia

    Witam serdecznie, właśnie zrobiłam tą masę i mi nie wyszła..., ubijałam jajka na parze z cukrem pudrem 10 min, potem wystudziłam nadal ubijając, ok 5 min, potem zabrałam się za ubijanie masła-10 min, było wcześniej w temp pokojowej ok 3 godz., ładnie się ubiło, ale jak kończyłam dodawać masę jajeczną (powolutku wlewałam ją do masła, trwało to ok 4 min), to mi się wszystko zważyło i przerwałam...Jak to należy zrobić, żeby wyszło ok? (temp jaj była powiedzmy pokojowa, nie były zimne, ale też nie ciepłe, może przez to? ile trzeba tą masę studzić?)

  • Joanna

    Magdo ta masa jest idealna pod masę cukrową, więc spokojnie możesz zrobić.

  • magda

    Pani Joanno tort przepyszny robie go juz kolejny raz i zastanawiam sie czy mozna go pokryc masa cukrowa czy ta masa maslana nie rozpusci jej ?

  • Beata G

    Ahh to super dziekuje bardzo

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony