Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Klasyczny tort z masą maślaną

Tort klasyczny, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa maślana:

  • 9 jajek
  • 18 łyżek cukru
  • 800g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 20ml spirytusu

Poncz:

  • 500ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Do dekoracji:

  • bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka czekoladowe itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciemny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać kakao.
  4. Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Każdy biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały po dwa blaty.
  6. Jako pierwszy położyć na paterze ciemny blat. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć biały blat, nasączyć ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego blatu. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu. Tort wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin, aby masa stwardniała. (Według uznania można udekorować tort częścią masy lub zrobić polewę czekoladową jak poniżej).
  7. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Polewę pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody.
  8. Chłodną polewę wylać na tort i szybko ją rozprowadzić.
  9. Udekorować według uznania.

Uwagi:

  • Masy maślanej jest wystarczająco dużo, aby zrobić z niej również dekorację. Ja tym razem wykorzystałam całą masę do przełożenia i posmarowania góry i boków tortu, a górę polałam polewą czekoladową.
  • 1 szklanka = 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony