Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

puree z dyni

Czasami w przepisie pojawia się jako składnik puree z dyni. Puree z dyni można kupić w puszce lub przygotować samemu. Do zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Osobiście używam dynię hokkaido lub zwyczajną.

Istnieją różne sposoby przygotowywania puree z dyni. Dynię można ugotować na parze (krojąc ją na kawałki i gotując do miękkości) lub w piekarniku. Preferują piekarnik i taki sposób przedstawię poniżej.

Składniki:

  • 1 dynia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze.
  2. Dynię pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30- 40min, w zależności od dyni. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
  2. Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
  3. Oddzielić miąższ od skórki i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree. (Hokkaido miksujemy ze skórką).
  4. Dla uzyskania gładkiej masy warto przetrzeć puree przez sitko (szczególnie puree z dyni hokkaido).
  5. Puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i odcisnąć sok. (Dotyczy to dyń o wodnistym miąższy jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie wyciskamy).

Smacznego.

Puree z dyni Hokkaido:

puree z dyni Hokkaido

Puree z dyni zwyczajnej:

Puree z dyni zwyczajnej

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony