Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makówki

Makówki to słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Nie znam ich od dzieciństwa, bo u mnie w domu makówek nigdy nie było, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża. Uwielbiam takie specjały. Nie dość, że są bardzo proste do przygotowania to na dodatek mogą być potraktowane jako prosta wersja makowca ;)

Składniki:

  • ok. 1 litr mleka
  • 250g suchego, zmielonego maku
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 120g rodzynek
  • ok. 80g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • parę kropli olejku migdałowego
  • bułki pszenne, chałka, sucharki (dałam 4 nieduże bułki)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Bułki pokroić na cienkie plasterki. Odstawić na bok.
  3. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i dodać masło. Zagotować. Dalej gotować ok. 15 min. na małej temperaturze, ciągle mieszając. Kolejno dodać miód, cukier do smaku (daję tyle co podane w składnikach), parę kropli olejku migdałowego, orzechy i rodzynki. (Gotowa masa nie powinna być za gęsta. Ewentualnie dolać jeszcze trochę mleka).

2

  1. W misce ułożyć pierwszą warstwę bułki. (Moja miska ma pojemność 2,5l). Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową. Ułożyć kolejną warstwę bułki i na nią wyłożyć masę makową. Na przemian układać plasterki bułki i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa maku. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Następnie przykryć miskę (np. folią spożywczą) i wstawić do lodówki na całą noc, aby bułka zmiękła od masy makowej.
  2. Z góry udekorować posiekanymi bakaliami. Gotowe makówki powinny mieć gęstą i zwartą konsystencję.

Smacznego.

Makówki

Makówki

Makówki

Makówki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Anna

    Ja zrobilam dokladnie wedlog przepisu. Wyszlo idealnie :lol:

  • Pe

    Polecam gotowe masy makowe. Odpada mielenie maku i długie gotowanie. Wystarczy dodać mleko i jednokrotnie zagotować. Jednak należy uważać z miodem i bakaliami żeby nie przesłodzić. Choć nie wiem czy to w ogóle możliwe w przypadku makówek.

  • Joanna

    makówko najpierw gotujesz mak z masłem i mlekiem przez 15 min, a potem dodajesz resztę.

  • makówka

    Witam, mam pytanie czy mak jak się już zagotuje z mlekiem i masłem i potem na małym ogniu gotować jeszcze 15 minut to czy pozostałe dodatki dodać już po tych 15stu minutach gotowania czy to ma byc razem gotowane w tych 15stu minutach ???

  • olka

    Makówki musza być na światecznym stole !!! u mnie w rodzinnym domu mama robiła makówki na wodzie a nie na mleku , a to ze względu na ilość bo jak zjeżdzała sie cała rodzina to każdy chciał choć troche spróbować a i po świętach też chętnie by się zjadło, mleko szybko kwaśnieje a takie makówki na wodzie były nawet i przez 5-7 dni

  • Ania

    Bogusiu używasz maku suchego, zmielonego. (Jeśli nie jest zmielony należy to zrobić przed przystąpieniem do pracy). Taki mak wsypujesz do garnka, dodajesz mleko itd.

    Witam,
    Ja używam maku zmielonego dwukrotnie, jak na makowiec. Pierwszy raz zrobilam po obejrzeniu programu Okrasy z Michałem Ogórkiem- tam podał przepis. Od tamtej pory nie mam spokoju, na każde święta rodzina skanduje"makówki, makówki..."i trzeba robić, nie ma wyjścia:)Z tej strony też korzystam z przepisów i zawsze ciasta się udają.

  • Joanna

    Bogusiu używasz maku suchego, zmielonego. (Jeśli nie jest zmielony należy to zrobić przed przystąpieniem do pracy). Taki mak wsypujesz do garnka, dodajesz mleko itd.

  • Bogusia

    Chce zrobic takie makowki na swieta,czy ten mak wsypuje sie do garnka suchy,czy trzeba go najpierw namoczyc,przekrecic przez maszynke i dopiero dodac do mleka i gotowac?

  • Menia59

    Ja tak jak i ty nauczyłam się robić makówki w domu męża.Zawsze robię z chałkami i wtedy dodaję tylko miód bez cukru.Nie wyobrażam sobie świąt bez makówek Ale do dziś nie przekonałam się do moczki.Wolę piernik z powidłami i oblany czekoladą.Pozdrawiam serdecznie

  • Kasia

    Witam! U mnie też makowki zawsze królują na świata i nawet pojawiają się na Wielkanoc.Ja z kolei zawsze do mleka dodaję masło,bakalie oczywiście mak,a po ugotowaniu u mnie koniecznie musi być chałka i pokrojone na kawałki ananasy z puszki. W niezwykły sposób przełamują smak maku. Polecam również takie!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony