Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak marcepan, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty, i formuje z niej różnego rodzaje kwiaty, bądź figury do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Z podanego poniżej przepisu, masy wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Korzystałam z przepisu z Galerii Potraw.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).

02

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła. (Masa na bazie masła umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej). Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

03

04

05

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta). Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby.

06

07

  1. Masę możne przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Choć uważam, że najłatwiej się ją rozwałkowuje od razu po zrobieniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo.
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. (Ja używam lukru).
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Ciasto (tort) obłożone taką masą wydaje się być bardzo stabilne. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier, ale jeśli rozwałkuje się ją dość cienko, to nie będzie jej dużo i jest całkiem zjadliwa ;). Jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej wcale jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Przykłady wykorzystania:

1. "Róże z masy cukrowej"

2. "Tort z masą cukrową"

3. "Tort Barbie"

4. "Tort samolot"

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - ewa

    Joasiu, nie mogę nigdzie znaleźć glukozy. Naprawdę byłam we wszystkich możliwych hipermarketach i aptekach, pech. Nie można jej zastąpić fruktozą?

  • Gość - Joanna

    Ewo logicznie myślać powiedziałabym, że można. Nie mam jednak 100% pewności. Jeśli jednak zdecydujesz się spróbować, to proszę daj znać, czy to na pewno działa.

  • Gość - ewa

    szok!!!! UDAŁO SIĘ!!! może trochę ciężko się gniotło, ale dla takiego efektu.
    Serdeczne podziękowania za przepis. wielbię Cię Joaśka

  • Gość - Joanna

    Ewo ja również się cieszę, że udało się na fruktozie. Całe szczęście tyle cukru pudru nie poszło na marne ;-) Dzięki wielkie za feedback.

  • Gość - em

    Masa wyszła perfekcyjna, dodając barwniki można z niej tworzyć cuda:)

  • Gość - Zuzia

    czy jeśli chce żeby masa miała kolor, np różowy, można dodać barwnika??

  • Gość - Joanna

    Zuziu tak

  • Gość - Julia

    Mi masa udała się z a pierwszym razem wyszła świetna, dzięki za przepis :-)

  • Gość - Goss

    Witam.
    Barwnik należy rozgnieść razem z masą już na samym końcu czy należy nim posypać masę, kiedy już będzie na cieście?
    Chciałabym żeby masa była niebieska, ale nie do końca wiem co z tym barwnikiem mam uczynić :)
    Pozdrawiam!

  • Gość - Joanna

    Goss do gotowej masy cukrowej dodaj barwnik i zagniataj jak plastelinę, tak długo, aż otrzymasz jednolity kolor.Ilość dodanego barwnika należy dostosować do intensywności koloru jaki chce się uzyskać.
    Gotową już pofarbowaną masę rozwałkuj i ułóż na torcie.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony