Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Aromatyczna kandyzowana skórka czy to pomarańczowa, czy cytrynowa jest idealna do świątecznych wypieków. Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym wielu mazurków i bab wielkanocnych. Przyda się również przy wypiekach bożonarodzeniowych, do keksów, serników, makowców, a także pierników.

Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu, a zapach unoszący się w kuchni podczas jej przygotowania jest po prostu cudowny. 

Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody lub sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru

Kandyzowana skórka cytrynowa:
Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze (cytryny) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Ze skórek usunąć trochę białej części. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. (Jedną ćwiartkę skóry z pomarańczy kroję na 4 paski, a z cytryny na 3. Nie kroję od razu w kostkę, bo paski jest później łatwiej osuszyć).

02

  1. Tak przygotowane paski zalać wodą i gotować przez ok. 10min. (Oczywiście, jeśli przygotowujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową na raz, gotujemy skórki oddzielnie w dwóch garnkach). Wodę wylać.

03

04

  1. Skórki zalać po 1 szklance wody i dodać po jednej szklance cukru. (Pomarańcze można zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy uzupełnionym o wodę tak, aby razem była 1 szklanka płynu). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40-60min).
  2. Kolejno rozłożyć skórki, pojedynczo, na kratce. Pozostawić na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Syrop można zużyć np. do słodzenia herbaty.

05

06

  1. Na drugi dzień można pokroić skórki w kostkę.
  2. Przechowywać w lodówce zamknięte w słoiku.

Smacznego Smile.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Agata

    Widziałam taki sam przepis w wiem co jem ale moja mama i ja też tak robie z jej przykładu poprostu kroi skórkę pomarańczy w kosteczki dość drobne i zasypuje cukrem wystarczy odstawić do szafki i czekać nie pamietam jak długo wyatarczy zaglądać ale wiem że jest bardzo trwała robiłam z pomarańczy w czasie Bożego Narodzenia a użyłam do ciasta na następne Boże Narodzenie więc po roku nadawało sie do jedzenia i pachniało cudownie

  • Gość - Monika

    Nie wiem jak skórka może nie wyjść... Robiłam ją wczoraj szykując się na tlustłusty czwartek, i wyszła super:) Będzie piękną ozdobą do pączków

  • Gość - Joanna

    Michale widocznie przesadziłeś z gotowaniem.

  • Gość - Michał

    Ja też robiłem według przepisu, ale skórka wyszła raz, że twarda jak diabeł, a dwa, że syrop po ostygnięciu tak stwardniał, że był zupełnie twardy. Nie było mowy o słodzeniu nim np. herbaty.

    Nie rozumiem tego.

  • Gość - Ania

    Witam,
    wczoraj przyrządziłam w ten sposób skórkę, ale cytrynowa po wyschnięciu okazała się być twarda. Jednak podgotowałam ją jeszcze w wodzie z dodatkiem cukru i jest ok! Polecam!

  • Gość - Kasia

    Po kilku próbach w końcu sukces! Skórka doskonała, szczególnie w gorzkiej czekoladzie. Dziękuję za przepis.

  • Gość - Anet

    Dzięki za przepis! wyszła mi wspaniała skórka pomarańczowa i cytrynowa :)

  • Gość - D.

    Świetny przepis. Robię już kolejny raz, są kruche i bardzo aromatyczne i ładnie się przechowują, a trzymam je już w lodówce ponad wspomniany wyżej miesiąc;]

  • Gość - Urszula

    Kasiu jak możesz to podeślij mi przepisz na moja pocztę gustaw123j@wp.pl

  • Gość - Kasia

    Monikaa z 2 pomarańczy wyjdzie ok 200 g. Ja robiłam innym sposobem (nie suszylam) i 100g zuzylam do placów i zostało mi jeszcze tyle samo.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony