Gofry - Przepisy
Pyszny, domowy, zdrowy mus jabłkowy o słodko- kwaśnym smaku. Mus jabłkowy można wykorzystać do ciast (szczególnie szarlotki), deserów, naleśników, ryżu na mleku, placków ziemniaczanych, czy po prostu wyjeść łyżeczką prosto ze słoika. Do musu nie dodaję cukru, ale jeśli jabłka są bardzo kwaśne możecie go oczywiście dodać do smaku. Ja w przypadku kwaśnego musu dodaję ksylitol.
Poniżej podaję przykładowe proporcje. Ilość jabłek może być dowolna (mieszcząca się w garnku ;).
Dżem z rabarbaru z nutą pomarańczową. Bardzo smaczny, słodko- kwaśny, ale nie przesłodzony i łatwy do przygotowania. Jeśli wolicie słodkie dżemy, dajcie więcej cukru (ok. 500g).
Na powidła najlepiej nadają się takie śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć. Tak słodkie śliwki nie wymagają dodawania cukru do powideł. Jeśli śliwki nie są mocno słodkie to można pod koniec gotowania dodać do nich trochę cukru. Zaleca się dodać na 1kg śliwek nie więcej niż 150g cukru. Dodatkowo dla wzbogacenia aromatu można dodać trochę cynamonu lub parę goździków.
Z 1 kg śliwek otrzymamy zaledwie jeden słoiczek powideł o pojemności 300ml. Jeśli dysponujecie większą ilością śliwek, warto przygotować powidła już na zimę. Sposób przygotowania będzie taki sam jak podaje przepis. Wydłuży się jedynie czas gotowania.
Powidła można przygotować w garnku na piecu lub w piekarniku. Poniżej przedstawiam oba sposoby. Sposób przygotowania powideł w piekarniku wydaje mi się wygodniejszy. Nie trzeba ich tak często mieszać, jak w garnku. Oczywiście, czy robimy powidła na piecu, czy w piekarniku z czasem częstotliwość mieszania zwiększa się, gdy płynu jest coraz mniej i powidła gęstnieją.
Smak aronii i ananasa tworzy całkiem nową kombinację. Ananas jest wyczuwalny, jednak jego smak jest wymieszany ze smakiem aronii. Pomimo dodania papryki chili konfitura nie jest wcale ostra, jest łagodna w smaku. Nie bójcie się dodać chili. Bez niej konfitura mogłaby być mdła.
Pyszna konfitura śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest zarówno śliwka jak i czekolada. Konfitura jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów czy po prostu do chleba.
W momencie dodania czekolady można dodać również 1- 2 łyżki likieru pomarańczowego.
Pyszna konfitura truskawkowo- rabarbarowa. Idealne połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem. Konfitura jest mocno owocowa i nie za słodka dzięki użyciu cukru żelującego 3:1.
Konfitura ze świeżego rabarbaru i suszonych fig. Jest słodka i wcale nie kwaskowa od rabarbaru. W smaku mocno dominują figi. Rabarbar jest raczej składnikiem pobocznym. Myślę, że konfitura przypadnie do gustu osobom lubiącym klasyczne konfitury (dżemy), nie niskosłodzone. Mnie najlepiej smakuje na pieczywie w połączeniu z serem białym.
Konfitura ze smażonych jabłek, pachnąca cynamonem i wanilią jest idealna na zimową porę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów również do przełożenia ciasta. Łyżeczka takiej konfitury będzie także bardzo dobrym dodatkiem do jogurtu naturalnego, podanego na śniadanie. Słoiczek konfitury może służyć również jako bożonarodzeniowy podarunek. Przepis pochodzi od Buntköchin.
Jest to przepis na dżem jabłkowo- limonkowy bez owoców, sama galaretka jedynie z dodatkiem skórki z limonek. Galaretka zrobiona jest z soku z ugotowanych jabłek, soku i skórek z limonek. Galaretka jest klarowna i nie za słodka. Jeśli lubicie dżemy, konfitury niskosłodzone o orzeźwiającym smaku,to ta galaretka jest dla Was. Smak limonki jest tutaj dominujący.
Bardzo oryginalna konfitura i do tego bardzo smaczna. Nie bójcie się dodać rozmarynu, ani nie zmniejszajcie ilości podanej w przepisie. Dzięki niemu konfitura jest orzeźwiająca i ma ciekawy smak. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki „Einmachen” Cornelia Schinharl.
W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).
Bardzo szybki do przygotowania dżem z kiwi i bananów. Substancją żelującą jest agar. Pokrojone owoce gotuje się z cukrem i agarem przez 15 minut i już dżem prawie gotowy. Wystarczy poczekać, aż ostygnie i stężeje.
Owocowy krem z mango, który ma wielorakie zastosowanie. Można wykorzystać go jako krem do tortu, babeczek, ciasteczek, deserów, bez, makaroników, czy naleśników.
Krem pomarańczowy przygotowany ze świeżych pomarańczy, jajek, masła i cukru. Jest kremowy i mocno pomarańczowy. Nada się jako krem do tortu, ciast, czy kruchych babeczek. Polecam wybrać sprawdzone, ekologiczne pomarańcze, które mają skórkę przeznaczoną do spożycia, ponieważ ją również dodajemy do kremu.
Krem pomarańczowy jest smaczny i wzbogaca wypiek o dodatkowy aromat i smak pomarańczy, lecz według mnie nie pobije smakowo kremu cytrynowego "Lemon curd" ;)
Zdrowy, czekoladowy krem z ciecierzycy na kanapki, dip do owoców, krem do babeczek, naleśników lub jako deser podany w miseczce z posiekanymi orzechami i świeżymi owocami. Krem z ciecierzycy jest smaczny, wegański, łatwy i szybki do przygotowania. Zamiast sięgać po gotowy krem czekoladowo- orzechowy, lepiej wybrać zdrową alternatywę. Taki krem zaspokoi łaknienie na słodkie ;)
Tahini (Tahina) to pasta powstała ze zmielenia nasion sezamu. To po prostu masło sezamowe. Do jej przygotowania potrzebne są tylko ziarna sezamu. Można dodać trochę oleju, ale jeśli blender radzi sobie bez niego, to lepiej go nie dodawać. Najdelikatniejsza tahini powstaje ze zmielenia ziaren sezamu łuskanego. (Tak zwana biała tahini, bo jest jaśniejsza od pasty z sezamu niełuskanego). Z sezamu niełuskanego pasta jest ciemniejsza i bardziej gorzka.
Do wypieków polecam białą tahini z sezamu łuskanego. Nie będzie wówczas posmaku goryczki.
Smaczny krem czekoladowy z bananów i kakao. Szybki i łatwy do przygotowania. Krem nie jest mocno gęsty i bardzo dobrze nadaję się jako polewa do ciasta lub do posmarowania pieczywa.
Zdrowa wersja kremu orzechowo- czekoladowego. Składa się przede wszystkim z orzechów. Do tego kakao, dowolne mleko, które decyduje o gęstości kremu i dowolna substancja słodząca. Krem jest łatwy do przygotowania, ale wymaga posiadania malaksera o dużej mocy. Ja przygotowuję go w Thermomixie. Krem można przygotować w wersji wegańskiej. Jest również bezglutenowy. U nas w domu tylko takiego typu kremy mogą dzieci dostać do chleba, ponieważ są zdrowsze od sklepowych odpowiedników, które owszem są smaczne, ale zawierają za dużo cukru i zbędnego tłuszczu.
Podany przepis to przepis podstawowy, który możecie sami zmieniać dostosowując go do własnych upodobań. Można dodać więcej mleka, jeśli chcecie uzyskać krem o rzadszej konsystencji. Ilość substancji słodzącej również należy dostosować do własnych wymagań i preferencji smakowych.
Smaczny krem z czekolady i orzechów laskowych do pieczywa, naleśników i wypieków. Bardzo dobry i nieprzesłodzony. Poza czekoladą nie zawiera dodatkowego cukru. Krem robiłam już kilkakrotnie. Testowałam dodatek masła i oleju. Z masłem krem jest troszkę twardszy i może smaczniejszy, choć różnica nie jest duża.
Czekoladowe smarowidło do chleba, przygotowane z awokado i kakao. Posłodzone jest suszonymi daktylami i syropem z agawy (lub inną substancją słodzącą według uznania). Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. W wersji wegańskiej lub light należy przygotować krem tylko z tych składników. Chcąc otrzymać krem bardziej kremowy i czekoladowy można dodać jeszcze czekoladę gorzką. (W wersji wegańskiej można dodać czekoladę wegańską). Krem stanie się smaczniejszy, a smak awokado nie będzie w ogóle wyczuwalny. Dzieciaki go uwielbiają.
Masło migdałowe zwane również musem migdałowym to zmiksowane na mus migdały. Jego zastępnikiem jest masło orzechowe. Konsystencja podobna, ale smak jednak inny. Wiadomo jedno jest z migdałów, a drugie z orzechów ;).
Można zrobić tzw. biały mus, miksując obrane ze skórki migdały lub zmiksować je ze skórką, wówczas mus będzie ciemny.
Słodko- kwaśny krem z porzeczek. Można wykorzystać go jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart, bez lub makaroników. Można użyć go zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów.
Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.
Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).
Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)
Uwaga! Bardzo uzależnia. Jeśli ktoś lubi np. Nutellę, to wie o czym mówię :). Krem jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Można przechowywać go dość długo w lodówce, jeśli oczywiście będzie taka potrzeba.