Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura ze świeżego rabarbaru i suszonych fig. Jest słodka i wcale nie kwaskowa od rabarbaru. W smaku mocno dominują figi. Rabarbar jest raczej składnikiem pobocznym. Myślę, że konfitura przypadnie do gustu osobom lubiącym klasyczne konfitury (dżemy), nie niskosłodzone. Mnie najlepiej smakuje na pieczywie w połączeniu z serem białym.

Składniki:

  • 150g suszonych fig
  • 500g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
  • 500g cukru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • ewentualnie 2 łyżki rumu lub whisky

Sposób przygotowania:

  1. Figi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Rabarbar umyć i pokroić na małe, ok. 1cm kawałki. (Rabarbar dodatkowo obrałam).
  3. Figi i rabarbar przełożyć do garnka. Wymieszać z cukrem i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok. 
  4. Na następny dzień dodać sok z cytryny i ewentualnie alkohol. Zagotować. Gotować na średnim ogniu ok. 15 min. (u mnie 20min), aż masa zgęstnieje.
  5. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  6. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  7. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  8. Z podanych składników otrzymamy ok. 900ml konfitury. Konfiturę można przechowywać do roku.
Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees” GU.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 12 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura figowo- rabarbarowa

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony