Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Pyszna konfitura truskawkowo- rabarbarowa. Idealne połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem. Konfitura jest mocno owocowa i nie za słodka dzięki użyciu cukru żelującego 3:1.

Składniki:
  • 750g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
  • 750g truskawek
  • 500g cukru żelującego 3:1
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na ok. 2cm kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Rabarbar przełożyć do garnka. Dodać 50ml wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Kolejno ściągnąć pokrywkę i gotować dalej, na dużym ogniu, przez 5 minut.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Połowę pokroić w kostkę. Drugą połową zmiksować blenderem na gładką masę.
  3. Truskawki dodać do rabarbaru. Dodać sok z cytryny i cukier żelujący. Wymieszać i pozostawić na co najmniej 3 godziny.

02

  1. Następnie garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty., ciągle mieszając.
  2. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  3. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  4. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  5. Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury.
Smacznego. 

Zmodyfikowany przepis ze strony ww.zuhausewohnen.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

co najmniej 3 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura truskawkowo- rabarbarowa

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Powiązane przepisy