Konfitura z brzoskwiń z amaretto

W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).

Składniki:

  • 2kg brzoskwiń
  • 500g cukru żelującego 3:1
  • 14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5 kg.
  2. Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
  3. Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3 minut, ciągle mieszając.
  4. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  5. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
  6. Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Konfitura z brzoskwiń z amaretto