Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bagietki jogurtowe

Miałam w planach zrobić chleb jogurtowy Gosi99, ale zapomniałam kupić miód ;). Mając jogurt postanowiłam, że upiekę mimo wszystko jakieś pieczywo z niego. Tak oto powstał pomysł na bagietki jogurtowe. Bagietki wyszły pyszne. Następnym razem zrobię z tego ciasta bułeczki.

Składniki:

  • 250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
  • około 400g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10min.

02

  1. Po wyrośnięciu delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto i posmarować rozkłóconym jajkiem.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.25 min.
porcje

Liczba sztuk:

2
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

bagietki jogurtowe

Bagietki jogurtowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony