Kutia bezglutenowa

Kutia przygotowana na kaszy jaglanej. Zrobiłam ją w wersji bezglutenowej dodając zamiast pszenicy kaszę jaglaną. Do sparzenia maku można użyć wody zamiast mleka, a w wersji wegańskiej zamiast miodu syropu z agawy lub klonowego. Kutia w takiej wersji jest pyszna. Smakuje równie dobrze jak klasyczna kutia na pszenicy, a może nawet lepiej. Mnie osobiście dodatek kaszy jaglanej do masy makowej bardziej smakuje niż kutia z pszenicą.


1 szklanka= 250ml

Składniki na ok. 1100 ml:

  • 150g maku (może być zmielony)
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki syropu z agawy lub klonowego (lub więcej według uznania)
  • 1 laska wanilii
  • 130g orzechów, najlepiej mieszanych (= 1 szklanka)
  • 60g posiekanych migdałów bez skórki (= ½ szklanki)
  • 60g rodzynek (½ szklanki)
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 suszone figi

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Mak zalać wrzątkiem (trochę więcej wody niż do przykrycia). Garnek z makiem przykryć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Kaszę przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować kaszę do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Odcedzić i ostudzić.
  4. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli jest nie zmielony należy go zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  5. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie z orzechów laskowych ściągnąć skórkę pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać.
  6. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  7. Do maku dodać syrop, ziarenka z wanilii i wymieszać. Dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Na końcu wmieszać kaszę. W razie potrzeby dodać więcej syropu do smaku.
  8. Kutię schłodzić w lodówce przed podaniem.

Kutia bezglutenowa

Powiązane przepisy