Trufle migdałowe z białą czekoladą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
7 Komentarzy
Trufle migdałowe z białą czekoladą

Miękkie pralinki z białej czekolady, z kawałkami migdałów.

Upraszczając sposób przygotowania użyłam gotowych, posiekanych jak również zmielonych migdałów. Można oczywiście przygotować je samemu zaczynając od sparzenia migdałów wrzątkiem. Następnie należy je obrać ze skórki i drobno posiekać, a do obtoczenia zmielić.

Galaretki w czekoladzie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy

galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie w wersji najprostszej, czyli przygotowane na galaretce w proszku. Do zrobienia tych czekoladek można użyć dowolnej galaretki i ulubionej czekolady. U mnie była to zielona galaretka i mleczna czekolada.

Śliwki w czekoladzie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
9 Komentarzy
Śliwki w czekoladzie

Jedne z najprostszych do przygotowania pralinek. Jeśli lubicie kupne śliwki w czekoladzie to domowymi będziecie na pewno zachwyceni. Śliwki są soczyste, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady.

Trufle karmelowo- orzechowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy

Trufle karmelowo- orzechowe

Przepyszne czekoladowe trufle z karmelowym orzeszkiem laskowym w środku, obtoczone w chrupiącym krokancie.

Pralinki z płatków kukurydzianych
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
7 Komentarzy
Pralinki z płatków kukurydzianych

Ekspresowe czekoladki z płatków kukurydzianych i migdałowych w mlecznej czekoladzie. Pralinki można dowolnie modyfikować. Można zrobić je z samych płatków kukurydzianych, można zamiast migdałów dodać trochę rodzynek lub innych suszonych owoców. Można również użyć gorzkiej lub białej czekolady.

W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane i bezglutenową czekoladę.

Tęczowe galaretki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
45 Komentarzy

Tęczowe galaretki

Kolorowe kosteczki przygotowane z sześciu galaretek w kolorach tęczy: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona.

Pralinki z nadzieniem malinowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy

pralinki z nadzieniem malinowym

Proste pralinki składające się tylko z dwóch składników: malin i czekolady. Nadzienie jest miękkie, ale nie wypływa z czekoladki i ma ładny, intensywny kolor. Do nadzienia nadaje się tylko biała czekolada, natomiast czekolada, która okrywa nadzienie może być dowolna, według smaku. Do przygotowania pralinek najlepsza jest kuwertura, ale w zastępstwie można użyć również czekolady.

Trufle kakaowo- rumowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy
Trufle kakaowo- rumowe

Pyszne, domowe trufle kakaowe z herbatnikami, o intensywnym posmaku rumu. Obtoczone są w drobnych wiórkach kokosowych lub kakao. Małe słodkości, które robi się bardzo łatwo i szybko.

Trufle tiramisu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
19 Komentarzy

trufle tiramisu

Pyszne, mięciutki, aksamitne trufle o smaku deseru Tiramisu.

Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
45 Komentarzy

Petits fours

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka. Przygotowane są z ciasta biszkoptowego i marcepanu i przełożone kremem (u mnie dżemem). Mogą być pokryte lukrem lub bez niego. Lukier można ozdobić według uznania i zdolności. Aczkolwiek są pracochłonne, ich wygląd i smak rekompensuje poświęcony czas. Przygotowałam je na spotkanie rodziców w przedszkolu i ciasteczka cieszyły się dużym powodzeniem. Takie kolorowe słodkości nadadzą się również jako świąteczny podarunek.

Pralinki bananowo- orzechowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
19 Komentarzy

Pralinki bananowo-orzechowe

Powszechnie wiadomo, że banany, orzechy i czekolada wpływają na poprawę humoru. Co zatem  lepiej polepszy nam humor niż czekoladki bananowo- orzechowe? Czekoladki są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne.

Kartofelki marcepanowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
17 Komentarzy
Kartofelki marcepanowe

Kartofelki marcepanowe to nic innego jak małe kuleczki uformowane z masy marcepanowej i obtoczone w niewielkiej ilości kakao (lub kakao wymieszanym z cynamonem). Pralinki te przygotowuje się najczęściej w okresie bożonarodzeniowym.

Pralinki kokosowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
19 Komentarzy

Pralinki kokosowe

Pyszne pralinki kokosowe, bardzo przypominające w smaku batonik Bounty. Do tego przepisu potrzebna będzie silikonowa forma do czekoladek (pralinek) lub kostek lodów i nieduży pędzelek. W przypadku braku takich form można również zrobić pralinki ręcznie, formując kulki z masy kokosowej i obtaczając je w czekoladzie. Profesjonalnie przygotowane pralinki powinny być oblane utemperowaną kuwerturą. (Ja roztopiłam zwykłą czekoladę w kąpieli wodnej). O temperowaniu kuwertury i roztapianiu czekolady pisałam tutaj.

Pralinki z Baileys
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
11 Komentarzy

Pralinki z Baileys

Pyszne pralinki z dużą ilością likieru Baileys. Są mięciutkie i delikatne. Rozpływają się dosłownie w ustach.

Trufle piernikowo- migdałowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
8 Komentarzy
Trufle piernikowo- migdałowe

Smaczne, czekoladowe trufle z kawałkami migdałów. Aromatyczne dzięki masie marcepanowej i przyprawie korzennej.

Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
13 Komentarzy
Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem

Suszone śliwki kalifornijskie i daktyle z migdałem w środku, owinięte masą marcepanową i oblane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Są bogate smakowo i łatwe do przygotowania.

Od Was zależy ile owoców chcecie przygotować. Poniżej podaję orientacyjną ilość składników na 40 sztuk.

Kulki kokosowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
29 Komentarzy

Kulki kokosowe

Kokosowe pralinki w mlecznej czekoladzie. Domowa wersja znanego batoniku kokosowego. Pralinki są smaczne, słodkie, proste do przygotowania.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 70g cukru pudru
  • 70g masła
  • 200g mlecznej czekolady
  • kilka kropli aromatu rumowego lub łyżeczka rumu

Pralinki karmelowo- czekoladowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
16 Komentarzy

pralinki karmelowo-czekoladowe

Pyszne, słodkie, uzależniające pralinki o smaku czekoladowym i karmelowym. Rozpływają się z ustach.

Składniki:
Masa karmelowa:

  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 125g cukru
  • 1 łyżka masła

Masa czekoladowa:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • dowolna czekolada (dałam 100g białej czekolady i trochę gorzkiej)

Pralinki z likierem jajecznym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy

Pralinki z likierem jajecznym

Pyszne i łatwe do przygotowania pralinki z likierem jajecznym i migdałami.

Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 25g masła
  • 150g zmielonych migdałów lub orzechów
  • 75ml likieru jajecznego
  • do obtoczenia: mielone migdały lub roztopiona w kąpieli wodnej czekolada (co najmniej 200g).

Rafaello z rumem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz

Rafaello z rumem

Pyszne pralinki kokosowe z białą czekoladą. Bardzo smaczne i delikatne.

Składniki:

  • 300g białej czekolady
  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • ¾ szklanki płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać drobno..
  2. Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Pozostawić na 15 minut.
  3. Śmietanę z wiórkami podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut. Nie doprowadzić do wrzenia.
  4. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
  6. Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
  7. Do miski wsypać 100g wiórków kokosowych.
  8. Ręce maczać w wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych.
  9. Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Rafaello z rumem

Rafaello z rumem

Mus jabłkowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
5 Komentarzy
Mus jabłkowy

Pyszny, domowy, zdrowy mus jabłkowy o słodko- kwaśnym smaku. Mus jabłkowy można wykorzystać do ciast (szczególnie szarlotki), deserów, naleśników, ryżu na mleku, placków ziemniaczanych, czy po prostu wyjeść łyżeczką prosto ze słoika. Do musu nie dodaję cukru, ale jeśli jabłka są bardzo kwaśne możecie go oczywiście dodać do smaku. Ja w przypadku kwaśnego musu dodaję ksylitol.

Poniżej podaję przykładowe proporcje. Ilość jabłek może być dowolna (mieszcząca się w garnku ;).

Dżem rabarbarowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
3 Komentarzy

Dżem rabarbarowy

Dżem z rabarbaru z nutą pomarańczową. Bardzo smaczny, słodko- kwaśny, ale nie przesłodzony i łatwy do przygotowania. Jeśli wolicie słodkie dżemy, dajcie więcej cukru (ok. 500g).

Powidła śliwkowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
22 Komentarzy

Powidła śliwkowe

Na powidła najlepiej nadają się takie śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć. Tak słodkie śliwki nie wymagają dodawania cukru do powideł. Jeśli śliwki nie są mocno słodkie to można pod koniec gotowania dodać do nich trochę cukru. Zaleca się dodać na 1kg śliwek nie więcej niż 150g cukru. Dodatkowo dla wzbogacenia aromatu można dodać trochę cynamonu lub parę goździków.

Z 1 kg śliwek otrzymamy zaledwie jeden słoiczek powideł o pojemności 300ml. Jeśli dysponujecie większą ilością śliwek, warto przygotować powidła już na zimę. Sposób przygotowania będzie taki sam jak podaje przepis. Wydłuży się jedynie czas gotowania.

Powidła można przygotować w garnku na piecu lub w piekarniku. Poniżej przedstawiam oba sposoby. Sposób przygotowania powideł w piekarniku wydaje mi się wygodniejszy. Nie trzeba ich tak często mieszać, jak w garnku. Oczywiście, czy robimy powidła na piecu, czy w piekarniku z czasem częstotliwość mieszania zwiększa się, gdy płynu jest coraz mniej i powidła gęstnieją.

Konfitura z ananasa i aronii
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
3 Komentarzy

Konfitura z ananasa i aronii

Smak aronii i ananasa tworzy całkiem nową kombinację. Ananas jest wyczuwalny, jednak jego smak jest wymieszany ze smakiem aronii. Pomimo dodania papryki chili konfitura nie jest wcale ostra, jest łagodna w smaku. Nie bójcie się dodać chili. Bez niej konfitura mogłaby być mdła.

Konfitura śliwkowa z czekoladą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
13 Komentarzy

Konfitura sliwkowa czekolada

Pyszna konfitura śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest zarówno śliwka jak i czekolada. Konfitura jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów czy po prostu do chleba.
W momencie dodania czekolady można dodać również 1- 2 łyżki likieru pomarańczowego.

Konfitura truskawkowo- rabarbarowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Pyszna konfitura truskawkowo- rabarbarowa. Idealne połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem. Konfitura jest mocno owocowa i nie za słodka dzięki użyciu cukru żelującego 3:1.

Konfitura figowo- rabarbarowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura ze świeżego rabarbaru i suszonych fig. Jest słodka i wcale nie kwaskowa od rabarbaru. W smaku mocno dominują figi. Rabarbar jest raczej składnikiem pobocznym. Myślę, że konfitura przypadnie do gustu osobom lubiącym klasyczne konfitury (dżemy), nie niskosłodzone. Mnie najlepiej smakuje na pieczywie w połączeniu z serem białym.

Konfitura ze smażonych jabłek
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
15 Komentarzy

Konfitura ze smażonych jabłek

Konfitura ze smażonych jabłek, pachnąca cynamonem i wanilią jest idealna na zimową porę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów również do przełożenia ciasta. Łyżeczka takiej konfitury będzie także bardzo dobrym dodatkiem do jogurtu naturalnego, podanego na śniadanie. Słoiczek konfitury może służyć również jako bożonarodzeniowy podarunek. Przepis pochodzi od Buntköchin.

Galaretka jabłkowa z limonką
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
9 Komentarzy

Galaretka jabłkowa z limonką

Jest to przepis na dżem jabłkowo- limonkowy bez owoców, sama galaretka jedynie z dodatkiem skórki z limonek. Galaretka zrobiona jest z soku z ugotowanych jabłek, soku i skórek z limonek. Galaretka jest klarowna i nie za słodka. Jeśli lubicie dżemy, konfitury niskosłodzone o orzeźwiającym smaku,to ta galaretka jest dla Was. Smak limonki jest tutaj dominujący.

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
6 Komentarzy

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Bardzo oryginalna konfitura i do tego bardzo smaczna. Nie bójcie się dodać rozmarynu, ani nie zmniejszajcie ilości podanej w przepisie. Dzięki niemu konfitura jest orzeźwiająca i ma ciekawy smak. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki „Einmachen” Cornelia Schinharl.

Konfitura z brzoskwiń z amaretto
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
18 Komentarzy

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).

Dżem z kiwi i bananów
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
10 Komentarzy

Dżem z kiwi i bananów

Bardzo szybki do przygotowania dżem z kiwi i bananów. Substancją żelującą jest agar. Pokrojone owoce gotuje się z cukrem i agarem przez 15 minut i już dżem prawie gotowy. Wystarczy poczekać, aż ostygnie i stężeje.

Krem z mango - Mango Curd
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Mango Curd

Owocowy krem z mango, który ma wielorakie zastosowanie. Można wykorzystać go jako krem do tortu, babeczek, ciasteczek, deserów, bez, makaroników, czy naleśników.

Krem pomarańczowy- Orange Curd
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy
Krem pomarańczowy- Orange Curd

Krem pomarańczowy przygotowany ze świeżych pomarańczy, jajek, masła i cukru. Jest kremowy i mocno pomarańczowy. Nada się jako krem do tortu, ciast, czy kruchych babeczek. Polecam wybrać sprawdzone, ekologiczne pomarańcze, które mają skórkę przeznaczoną do spożycia, ponieważ ją również dodajemy do kremu.

Krem pomarańczowy jest smaczny i wzbogaca wypiek o dodatkowy aromat i smak pomarańczy, lecz według mnie nie pobije smakowo kremu cytrynowego "Lemon curd" ;)

Cieciorella
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Cieciorella

Zdrowy, czekoladowy krem z ciecierzycy na kanapki, dip do owoców, krem do babeczek, naleśników lub jako deser podany w miseczce z posiekanymi orzechami i świeżymi owocami. Krem z ciecierzycy jest smaczny, wegański, łatwy i szybki do przygotowania. Zamiast sięgać po gotowy krem czekoladowo- orzechowy, lepiej wybrać zdrową alternatywę. Taki krem zaspokoi łaknienie na słodkie ;)

Pasta Tahini
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Pasta Tahini

Tahini (Tahina) to pasta powstała ze zmielenia nasion sezamu. To po prostu masło sezamowe. Do jej przygotowania potrzebne są tylko ziarna sezamu. Można dodać trochę oleju, ale jeśli blender radzi sobie bez niego, to lepiej go nie dodawać. Najdelikatniejsza tahini powstaje ze zmielenia ziaren sezamu łuskanego. (Tak zwana biała tahini, bo jest jaśniejsza od pasty z sezamu niełuskanego). Z sezamu niełuskanego pasta jest ciemniejsza i bardziej gorzka.

Do wypieków polecam białą tahini z sezamu łuskanego. Nie będzie wówczas posmaku goryczki.

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.