Kulki kokosowe

Kokosowe pralinki w mlecznej czekoladzie. Domowa wersja znanego batoniku kokosowego. Pralinki są smaczne, słodkie, proste do przygotowania.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 70g cukru pudru
  • 70g masła
  • 200g mlecznej czekolady
  • kilka kropli aromatu rumowego lub łyżeczka rumu

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Śmietanę podgrzać z masłem, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować.
  3. Śmietanę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać kilka kropelek aromatu rumowego lub łyżeczkę rumu.
  4. Z masy formować pralinki. (Ściskać mocno masę i formować z niej kulki).

02

  1. Kulki układać na papierze do pieczenie. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia.
  3. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z blogu: acatinthekitchen.com

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Kulki kokosowe

Kulki kokosowe