Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

trufle kakaowo-rumowe

Przepyszne, domowe trufle kakaowe z herbatnikami, o intensywnym posmaku rumu. Obtoczone są w drobnych wiórkach kokosowych lub kakao. Małe słodkości, które robi się bardzo łatwo i szybko. Ładnie zapakowane nadają się również jako prezent.

Składniki:

  • 70g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 35g kakao
  • 250g herbatników
  • aromat rumowy
  • 30ml rumu
  • 30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania kulek

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Herbatniki pokruszyć bardzo drobno. (Można w tym celu włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka je potłuc).
  3. Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę.
  4. Do ubitego jajka dodać masło, parę kropel aromatu rumowego, rum, kakao, śmietanę i herbatniki. Zagnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  5. Formować kulki z masy i część obtaczać w kokosie, a część w kakao.
  6. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 35- 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

trufle kakaowo-rumowe

trufle kakaowo-rumowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony