Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

trufle tiramisu

Pyszne, mięciutki, aksamitne trufle o smaku deseru Tiramisu.

Składniki:

  • 250g podłużnych biszkoptów
  • 250g serka mascarpone
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek amaretto
  • 100g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
  3. Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  4. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
  3. Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
  4. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  5. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony: www.rezeptwelt.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

trufle tiramisu

trufle tiramisu

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • miłka

    witam. takie pytanie; czy trufle nadają się do foremek typu "ule" czy raczej są za mięciutkie. jakie masy by Pani poleciła zamiast orzechowej i kokosowej do takich foremek? pozdrawiam

  • Kerstin

    Kulki zrobione wg Pani przepisu były dziś bardzo miłym przerywnikiem w żmudnej pracy:)Dziękujemy!

  • Michau

    a propos podmieniania amaretto:
    kiedy moja żona karmiła i nie pisał alkoholu (nawet w tak szczątkowej formie) robiłem tak:
    2 łyżki kawy rozpuszczałem w 6 łyżkach wody i dodawałem do tego aromat migdałowy.
    Nie jest to to samo, ale daje radę :)

  • Joanna

    Natky niekoniecznie muszą być w zamkniętym pojemniku, chociaż lepiej, żeby nie przeszły zapachami z lodówki :roll: Ważniejsze jest, aby nie wrzucić ich np. do małej miseczki, gdzie będą ściśle poukładane i do tego jedna na drugiej 8)

  • Natky

    Tak chodzi mi o kakao. Pierwszy raz robilam i nie trzymalam ich w zamknietym pojemniku w lodowce, czyli to zrobilam zle. Bede wiedziala na nastepny raz:) Dziekuje bardzo :)

  • Joanna

    Natky ale co ściemniało? domyślam się, że z zewnątrz kakao. Ja je przechowywałam co najmniej przez tydzień w plastikowym opakowaniu w lodówce. Dobrze, aby leżały pojedyńczo jedna koło drugiej. Jeśli będą poukładane jedna na drugiej wówczas kakao ściemnieje w miejscach, w których się dotykały. Tak się dzieje ze wszystkim co jest posypane kakao. Nawet dotknięcie palca widać ;-)

  • Natky

    Witam serdecznie, uwielbiam Pani stronke, tyle wspanialych pomyslow! Ostatnio zrobilam te trufle, bardzo dobrze wyszly tylko jedno pytanie, zaraz pow stawieniu do lodowki strasznie sciemnialy a tutaj na obrazku wygladaja na bardzo swieze. Jak je zrobic zeby mialy taki sliczny, swiezy wyglad? Dziekuje i pozdrawiam

  • Joanna

    Moniko Możesz spróbować z biszkoptami okrągłymi. Jednak te okrągłe różnią się trochę od tych podłużnych. Są mniej kruche, a raczej gąbczaste. Nie wiem, czy będzie łatwo je rozkruszyć. Te trufle powinny mieć alkohol. Jeśli koniecznie nie chcesz go użyć to musisz pokombinować. Rozpuść kawę w jak najmniejszej ilości wrzątku i zwiększ trochę ilość masła lub serka.

  • Monika

    Dzień Dobry.
    Chciałabym wypróbować ten przepis, ale dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami, dlatego proszę o radę :) Mianowicie: w czym mogę rozpuścić kawę, jeżeli nie chcę stosować amaretto ani żadnego innego alkoholu? Oraz czy mogę użyć do tego przepisu zwykłych okrągłych biszkoptów?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

  • Ewa

    Zrobiłam i polecam. Trufle są pyszne i rozpływają się u ustach. Jednym słowem miodzio :lol:

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Polecam przeczytać artykuł "Jak upiec makaroniki" i obejrzeć film podany na dole...
Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole maka...
Możesz dać nutellę.
Witam. Czy ciasto mogę posmarować nutellą, zamiast masą budyniową i na to przykl...
Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony