Pralinki kokosowe

Pyszne pralinki kokosowe, bardzo przypominające w smaku batonik Bounty. Do tego przepisu potrzebna będzie silikonowa forma do czekoladek (pralinek) lub kostek lodów i nieduży pędzelek. W przypadku braku takich form można również zrobić pralinki ręcznie, formując kulki z masy kokosowej i obtaczając je w czekoladzie. Profesjonalnie przygotowane pralinki powinny być oblane utemperowaną kuwerturą. (Ja roztopiłam zwykłą czekoladę w kąpieli wodnej). O temperowaniu kuwertury i roztapianiu czekolady pisałam tutaj.

Składniki:

  • 120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
  • 25g wiórków kokosowych
  • 70g czekolady białej
  • 30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę mleczną utemperować).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
  3. Czekoladę białą razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przestudzoną masę kokosową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  4. Formę wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pralinki kokosowe

Pralinki kokosowe