Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pralinki z nadzieniem malinowym

Proste pralinki składające się tylko z dwóch składników: malin i czekolady. Nadzienie jest miękkie, ale nie wypływa z czekoladki i ma ładny, intensywny kolor. Do nadzienia nadaje się tylko biała czekolada, natomiast czekolada, która okrywa nadzienie może być dowolna, według smaku. Do przygotowania pralinek najlepsza jest kuwertura, ale w zastępstwie można użyć również czekolady.

Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Jeśli wybierzecie czekoladę (kuwerturę) bezglutenową, otrzymacie pralinki bezglutenowe :)

Składniki:
Nadzienie:

  • 70g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 70g białej czekolady (lub kuwertury)

Dodatkowo:

  • 150- 170g dowolnej czekolady (lub kuwertury)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy maliny mrożone, to po odważeniu 70g należy zostawić je do rozmrożenia.
  2. 150- 170g czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
  3. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  4. Rozmrożone maliny (razem z sokiem, który puściły) przetrzeć przez sitko do garnka, aby pozbyć się ziarenek.
  5. Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  6. Maliny zagotować i dodać do roztopionej czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Przestudzoną masę malinową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  8. Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15- 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

pralinki z nadzieniem malinowym

pralinki z nadzieniem malinowym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony