Pralinki z płatków kukurydzianych

Ekspresowe czekoladki z płatków kukurydzianych i migdałowych w mlecznej czekoladzie. Pralinki można dowolnie modyfikować. Można zrobić je z samych płatków kukurydzianych, można zamiast migdałów dodać trochę rodzynek lub innych suszonych owoców. Można również użyć gorzkiej lub białej czekolady.

W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane i bezglutenową czekoladę.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 200 g czekolady lub kuwertury mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Blachę lub deskę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. (Jak to zrobić można przeczytać tutaj).
  3. Dodać płatki kukurydziane i migdałowe. Wymieszać dokładnie łyżką, aby całe pokryły się czekoladą.
  4. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na papier do pieczenia.

2

  1. Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
  2. Pralinki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku lub puszce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pralinki z płatków kukurydzianych Pralinki z płatków kukurydzianych