Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Królewiec

Królewiec to dość popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawieniu go na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 150g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

  • 0,5l  mleka
  • 200g  masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny,
  • 50g kakao,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka.

dodatkowo:

  • 100g orzechów włoskich

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości (Najlepiej wziąć formę prostokątną  o wymiarach około 35cm x 24cm. Spód formy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
    2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
    3. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
    4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
    5. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
    6. Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi.

    Smacznego Smile.

    zegarek

    Czas przygotowania:

    około 50 min.
    zegarek3

    Czas pieczenia:

    około 60 min.
    trudnosc Trudność: średnie
    koszt Koszt: średni

    Królewiec

    Obserwuj Domowe-Wypieki na:

    Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

    Udostępnij przepis znajomym na:

    Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
    Dodaj komentarz

    Biorą udział w konwersacji

    Pokaż więcej
    English French German Italian Russian Spanish

    Fani Na Google+

    Zdjęcia Użytkowników

    Fani Na Facebook'u

    Ostatnie Komentarze

    Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
    Dziękuję za odpowiedź
    Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
    To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
    Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
    Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
    Początek strony