Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Róże z masy cukrowej

Róża to najbardziej klasyczna dekoracja z masy cukrowej. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

  1. Najpierw należy przygotować masę cukrową korzystając z tego przepisu: "Masa cukrowa" (Masy wychodzi dużo. Wystarcza jej na obłożenie tortu o średnicy 30cm i zrobienie róż do dekoracji). Następnie należy pofarbować część masy na zielono (listki), a resztę na taki kolor, jaki mają mieć płatki róż.
  2. Różę tworzy się z ok. 6 krążków. W tym celu należy rozwałkować masę cukrową na posmarowanym delikatnie olejem blacie (lub posypanym mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem) i wyciąć z niej kieliszkiem krążki. Gotowe krążki można przykryć zwilżoną ściereczką, aby nie obsychały. Można również odrywać po kawałku masy i formować w dłoniach krążki. (Krążki nie muszą być wcale idealnie równe. Robiłam tym drugim sposobem).
  3. Róże bardzo dobrze formuje się na wykałaczce. Wykałaczkę można wbić np. w styropian, aby stała prosto. Na wykałaczkę należy nałożyć stożek zrobiony z masy cukrowej.

02

  1. Następnie wokół stożka przyklejamy po kolei krążki. (Stożek obkleiłam jednym krążkiem, w kolejnym „rzędzie” przykleiłam dwa, a w ostatnim 3 krążki). Krążki należy odchylać lekko na zewnątrz, formując ładne płatki róż. Przy formowaniu, gdy masa nie chce się skleić, można zwilżyć ją delikatnie wodą lub w przeciwnym wypadku, gdy za bardzo się klei, podsypać lekko cukrem pudrem.

03

  1. Spód róży odrywamy, bo będzie z pewnością za długi.
  2. Z zielonej masy należy uformować listki. Ja formowałam w dłoni, nadając im kształt, a w środku zrobiłam nacięcia plastikowym nożykiem.
  3. Tak przygotowane róże przyklejamy na tort, bądź inne ciasto. (Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu).

Przykład wykorzystania:

1. "Tort z masą cukrową"

Róże z masy cukrowej

Róże z masy cukrowej

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Beciu bardzo długo (parę miesięcy). Tylko nie wkładaj ich do lodówki, bo tam może być wilgotno, a przechowuj w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dobrze wysuszone ozdoby włóż do jakiegoś szczelnego pudełka, a pudełko np. do szafki.

  • Gość - Beata G

    Jak dlugo moge przechowac ozdoby z masy? i czy dac je szczelnie zamkniete do lodowki?

  • Gość - Joanna

    Magdo tak, możesz tak zrobić.

  • Gość - Magda

    Czy można użyć zywych kwiatów do dekoracji tortu z masa cukrowa? Probowalam róże zywe posmarowac samym białkiem ale niezbyt dobrze to wyszło a jednak wolalabym żywe ułożyć na wierzchu... Czy moge i czy nic się z nimi nie stanie(zrobie to w dniu wystawienia tortu na stol tylko czy mogą być przez jakis czas w lodowce na torcie przed podaniem) ?

  • Gość - Joanna

    Aniu można. Jedna weganka tak zrobiła, ale niestety nie podała ile agaru dodać. Może na opakowaniu pisze jak żelatynę przeliczyć na agar.

  • Gość - Ania

    Witam,

    Czy zelatyne move zastapic Agarem?

  • Gość - Joanna

    Ewelino barwnik dodajesz do gotowej masy i zagniatasz do uzyskania odpowiedniego, jednolitego koloru. Barwnik w proszku musisz rozpuścić uprzednio w minimalnej ilości wody. Ilość dodanego barwnika zależy od użytego barwnika. Jedne są bardziej intensywne, drugie mniej.
    Masę można zrobić również z pianek, ale to już inny przepis i sama jeszcze nie próbowałam.

  • Gość - Ewelina

    Czy to prawda,że taką masę cukrową mozna zrobić też z podgrzanych w mikrofalii gotowych pianek typu jojo??

  • Gość - Ewelina

    Witam!
    Nigdy jeszcze nic nie rozbiłam z masy cukrowej, ale zamierzam zrobić tort urodzinowy dla synka. Barwniki w proszku zakupiłam, myslę, że z masą też sobie dam radę, tylko nie wiem w jakim momencie, ile i jak trzeba dodać sam barwnik. Bardzo proszę o pomoc i cenne wskazówki. Pozdrawiam

  • Gość - maniusia

    gdzie można kupić barwniki, u mnie w markecie brak

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Bardzo lubię ciasto francuskie i cynamon, więc to jest ciasto idealne . Na pewno...
Małgosiu, myślę, że spokojnie.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony