czekoladowe liście

Bardzo łatwy sposób na samodzielnie przygotowaną dekorację z czekolady. Do zrobienia listków z czekolady nie są potrzebne żadne umiejętności plastyczne ;) Należy właściwie przestrzegać tylko dwóch wskazówek. Po pierwsze należy wybrać liście w miarę sztywne, o wyraźnych żyłkach i nie trujące np. liście róży,  cytryny, wiśni. Najlepiej, aby liście miały ogonek. Ułatwi on później ściągnięcie liścia z czekolady.

Po drugie warstwa czekolady musi być gruba, aby przy ściąganiu liścia czekolada się nie połamała.

Czekoladowe liście można wykorzystać do dekoracji tortów, ciast, deserów. Ja użyłam ich do dekoracji ciasta: Bûche de Noël.

Przy przygotowywaniu czekoladowych liści pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Składniki:

  • liście
  • czekolada lub kuwertura

Sposób przygotowania:

  1. Liście umyć i dokładnie osuszyć.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Liście ułożyć w odstępach np. na desce dolną stroną do góry. Trzymając liścia za ogonek, należy przy pomocy małego pędzelka posmarować czekoladą dolną stronę liścia. Należy nałożyć grubą warstwę czekolady.
  4. Gotowe liście wstawić do lodówki na 15- 20min., aby czekolada stwardniała.

2

  1. Trzymając liścia za ogonek delikatnie oddzielać liścia od czekolady. Ważne jest, aby ręce były w miarę zimne. W przeciwnym wypadku czekolada zacznie się topić i możemy zrobić dziurę w czekoladowym liściu. (Można ręce w miarę potrzeby zamoczyć w zimnej wodzie).

3

Smacznego.

Czekoladowe liście