Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Walentynkowe babeczki na Guinnessie

Ciężkie, dość zbite babeczki przygotowane na ciemnym piwie Guinness (lub na innym ciemnym). Wzbogacone o krem czekoladowy i przyozdobione czekoladowymi serduszkami. To propozycja na zbliżające się walentynki.

Składniki:

Krem czekoladowy:

  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 120g gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki. W garnku podgrzać bardzo mocno śmietanę i zalać nią czekoladę. Kolejno dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Całość pozostawić do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na co najmniej 2 godz.
  2. Przygotować czekoladowe serduszka do dekoracji.
  3. Przygotować ciasto według przepisu na „ciasto czekoladowe na Guinnessie”. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.  Ciasto wyłożyć do formy. (Uwaga: Ciasta jest trochę więcej niż na 12 babeczek. U mnie wyszło 17. Jak przy każdych muffinkach wyłożyć do ok. 2/3 wysokości).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C.
  5. Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić mikserem na puszystą masę. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i udekorować babeczki.
  7. Na środku wbić serduszko z czekolady.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 17
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Walentynkowe babeczki na Guinnessie

Walentynkowe babeczki na Guinnessie

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony