Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Churros

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawane są na śniadanie, same lub zanurzane w gęstej, płynnej, gorącej czekoladzie. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże, zresztą jak chyba wszystko, co smażone na głębokim oleju. Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Ewentualnie cukier można pomieszać z małą ilością cynamonu. Do churros przygotowałam polewę czekoladową (z połowy porcji) z przepisu na ciasto: Królewiec.

Składniki:

  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie czekolada, sos czekoladowy lub gęsta polewa czekoladowa np. z tego przepisu

Sposób przygotowania:

  1. 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
  2. Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko. (Ciasto będzie dość gęste).
  3. Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  5. Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. (Ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę). Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  6. Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  7. Podawać z rozpuszczoną czekoladą, sosem lub polewą.

Smacznego Smile.

Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Churros

Churros

Churros

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - jolaa

    zrobilam pierwszy raz zniknely bez sladu,synowie sie zajadali,wkladalam do woreczka z cukrem i cynamonem i potrzebujac one sie w nim obtoczyly,nie ma problemu z wyciskaniem,jesli ciasto jest bardzo geste dodac jeszcze jedno jajko ,wyciskac uzywajac worka cukierniczego z koncowka w ksztalcie gwiazdki,,w mexyku robia je na miejscu na sniadanie ale maja odpowiedni lejek do tego,,tam sie nimi zajadalismy ale w domu zrobione tez sa smaczne,,,tak dziekujemy pani joanno za super przepis

  • Gość - Martyna

    Najlepsze z polewą czekoladową i LODAMI MIĘTOWYMI!!

  • Gość - kaska

    Mam pytanie, ma Pani jakiś patent na wyciskanie ciasta ze szprycy lub urządzenia do ciastek? Zniszczyłam juz dwa urządzenia ponieważ gęste ciasto ciężko wycisnąć i wymaga dużo siły.

  • Gość - Joanna

    Samanto może być tortowa.

  • Gość - Samanta

    Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką tortową?

  • Gość - Ela

    Świetne i w smaku i w kwestii wyglądu. Co ważne całkiem łatwo się robi. Jedyny minus to super gęste ciasto (a w moim przypadku w parzez tym idzie bałagan), które przyprawiło mnie o ból głowy, no ale tak już musi być :) Z polewą czekoladową smakuje baaardzo dobrze, choć można jeść też samo, jest wystarczająco słodkie.

  • Gość - Dominik

    Churrosy pychota, ale z czekoladą po prostu niebo w gębie jak to się mówi naprawdę polecam palce lizać zrobię taki na urodzinki :lol:

  • Gość - ela

    witam jak przeczytalam ten przepis odrazu przypomnialy mi sie Swieta Bozego Narodzenia na Korsyce bylam tam rok temu i Korsykanie jedza ten przysmak wlasnie tylko w okresie swiat mozna go kupic na kazdym niemal targu podawany jak u nas kiedys frytki w papierowych rozkach:)
    z plynna mleczna czekolada lub cukrem poprostu pychotka:)))i nazywa sie tak samo;)jak milo ze znalazlam ten przepis na pewno zrobie :)

  • Gość - Zuza

    Przepis jest świetny! Robiłam je już kilka razy, ale ostatnim razem coś poszło nie tak i przy smażeniu churro strasznie puchły :-?

  • Gość - Joanna

    Klaudio może masz szprycę z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub wyciskarkę do ciastek? W ostateczności możesz użyć grubego woreczka do mrożenia.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony