Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Róże z masy maślanej

Róże z masy nadają się doskonale do dekoracji tortów, ciast, czy muffinek. Nie można uformować ich bezpośrednio na cieście (jeśli ktoś ma wprawę, to jest w stanie zrobić je bezpośrednio na muffinkach :). Róże muszą zostać przygotowane wcześniej. Schłodzone można dopiero przenieść na ciasto.


Do formowania róży potrzebna jest podstawka i rękaw cukierniczy z końcówką do formowania róży i końcówką do formowania liści.

końcówka do formowania róży i podstawka:

02

końcówka do formowania liści:

03

Róże wykonuje się z masy maślanej. Ja użyłam masy z tego przepisu: „Tort klasyczny”, robiąc ją z ½ porcji. Większą część masy, przeznaczoną na róże, pofarbowałam barwnikiem czerwonym, a mniejszą, przeznaczoną na listki, barwnikiem zielonym.

Wykonanie róży z masy:

  1. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadrat o wielkości ok. 5x 5cm.
  2. Przygotowaną masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego. Nałożyć końcówkę do formowania róży.
  3. Na podstawce zrobić małego kleksa z masy i położyć wycięty kwadrat z papieru. (Dzięki masie papier będzie trzymał się na podstawce).
  4. Na środku wycisnąć z masy stożek. (Właściwie powinno się to zrobić dodatkową okrągłą końcówką, ale ja robiłam wszystko jedną końcówką, nie bawiąc się w ich przekładanie).
  5. Rękaw należy ustawić tak, aby szersza część końcówki była skierowana do dołu a cieńsza do góry. Obracając podstawką o 360° i jednocześnie wyciskając masę z rękawa, należy uformować pierwszy płatek.
  6. W kolejnym obrocie należy zrobić 3 płatki.
  7. Teraz należy zacząć w połowie dowolnego, uformowanego płatka i ponownie utworzyć kolejny rząd płatków. Końcówkę należy odchylać coraz bardziej do tyłu, aby róża miała rozwinięte płatki.
  8. Tak postępować, aż róża będzie gotowa.
  9. Gotową różę razem z papierem ściągnąć z podstawki i przełożyć na deskę lub płaski talerz i wstawić do lodówki, aby stwardniała.
  10. W ten sam sposób przygotować pozostałe róże.

{youtube}QTyvbtuFxrc{/youtube}

Listki do róży przygotowuje się bezpośrednio na cieście, na którym znajdują się już ułożone róże. Przy robieniu liści nie jest potrzebna żadna wprawa. Należy użyć tylko odpowiedniej końcówki. Wyciskając masę z rękawa, listki formują się dosłownie same.

{youtube}2yfyD2g31nI{/youtube}

Róże z masy maślanej

Róże z masy maślanej

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • ewa

    witam gdzie moge kupic taka podstawke do formowania roz? nigdzie nie moge znależć. pozdrawiam P.S.roze przesliczne

  • Joanna

    Anno użyłam masę maślaną z tego przepisu: Kliknij na ten link

  • Anna

    Proszę o przepis jak zrobić taką masę na róże, mam urodziny wnuczka i chciał bym spróbować zrobić róże. z góry dziękuję za podpowiedź. :-)

  • Jagoda

    Moja mama robiła takie róże na tort jak byłam mała. Miała taką końcówkę spłaszczoną, którą tata jej zrobił z konserwy, a zamiast rękawa używała papieru śniadaniowego. Do listków sam papier, odpowiednio przycięty. Żadnego fachowego sprzętu, a efekt - równie urzekający :)

  • Joanna

    Anno tak, jak najbardziej. One są bardzo pracochłonne, więc najlepiej jest przygotować je wcześniej.

  • Anna

    witam ;))
    mam do zrobienia 50 babeczek w krótkim czasie, stad moje pytanie :
    czy takie róże można zrobić wieczorem a kolejnego dnia dać je na tort ? czy będą wtedy dalej ,,jadalne " ?

  • Joanna

    Kubo linka podałam w komentarzu nr. 10 a kupiłam cały zestaw na ebayu niemieckim.

  • Kuba

    Czy mogłaby Pani zdradzić gdzie kupiła Pani rękaw cukierniczy i końcówki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

  • Joanna

    Olgo a próbowałaś włożyć masę na chwilę do lodówki? od początku miałaś masę za rzadką? jeśli tak to wydaje mi się, że jajka nie były dobrze ubite. Możesz utrzeć trochę miękkiego masła i do niego wmiksowywać po trochu tą rzadszą masą.

  • OLGA

    a co zrobić w momencie jak masa jest za bardzo leista, dodawałam już o wiele więcej cukru to nie pomogło. Przy robieniu różyczek masa nieładnie osiada. Nie jestem w stanie zrobić wysokich kwiatów bo opadają.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki ...
Polecam zdecydowanie ten przepis - babka wyrosła, jest mega puszysta i bardzo ad...
Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do m...
Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony