Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Marcepanowe marchewki

Jak zrobić marchewki z marcepanu, instrukcja krok po kroku. Przygotowanie marcepanowych marchewek jest proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości ;). Można wykorzystać je do dekoracji ciasta marchewkowego lub babeczek.

Składniki na 24 sztuki:

  • 200g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze: zielony, czerwony, żółty
  • 50g cukru pudru + trochę do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową zagnieść z 50g cukru pudru. Podzielić ją na dwie części (jedną trochę większą od drugiej).
  2. Do mniejszej części dodać trochę zielonego barwnika. (Barwnika należy dodać tyle, aby uzyskać pożądany kolor). Masę marcepanową zagniatać razem z barwnikiem na lekko posypanym cukrem pudrem blacie. Do większej część dodać trochę żółtego i czerwonego barwnika. Zagniatać, aż powstanie jednolita, pomarańczowa masa.

2

  1. Pomarańczową masę marcepanową podzielić na 24 części. (Najłatwiej zrobić z masy marcepanowej wałek i przeciąć go na pół, następnie powstałe kawałki znowu na pół i znowu na pół. Gdy otrzymamy 8 kawałków, każdy należy przeciąć na trzy mniejsze. W taki sposób uzyskamy równe 24 kawałki).
  2. Z każdego kawałka uformować stożek, tworząc korzeń marchewki.

3

  1. W podstawie stożka zrobić dość dużą dziurę np. patyczkiem do szaszłyków.

6

  1. Z zielonej masy marcepanowej zrobić listki. (Najpierw uformować „łezki”, następnie zgiąć je wzdłuż na pół i pozawijać).

4

5

  1. Po dwa listki włożyć do każdej dziury korzenia i dobrze skleić.

7

  1. Nożyczkami ponacinać brzegi liści.

8

  1. Na końcu zrobić ostrym nożem nacięcia na korzeniu.

9

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Marcepanowe marchewki Marcepanowe marchewki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Karolino marcepan przyklei się do czekolady, jesli będzie ona jeszcze lekko płynna.

  • Karolina

    Mam pytanie Niedawno kupiłam gotową mase marcepanową i chciałabym obłożyć nią tort tylko że tort ma być pokryty czekolada czy nie odpadnie od niego masa?? Bardzo prosze o szybka odpowiedz tort robie już jutro :(

  • Joanna

    Agnieszko nie. Marcepan nie powinien mieć kontaktu z bitą śmietaną. Będzie się rozpuszczał. Możesz ewentualnie położyć ozdoby na tort przed samym podaniem, ale żeby taki tort stał np. przez noc w lodówce to nie polecam.

  • Agnieszka

    czy dekoracje z marcepanu (figurki, kwiatki) moge polozyc na torcie wysmarowanym bita smietana?

  • Joanna

    Ewo bardzo mi miło :-)

  • EWA

    Przepisy sa absolutnie doskonale.Nie doliczylabym sie komplementow, ktore otrzymalam za moje wypieki, wykonane zgodnie z Twoimi, Joanno, instrukcjami. Wiele osob prosilo mnie o przepisy,podaje wiec link doTwojej strony ale, poniewaz mieszkam w Stanach nikt z nich nie zna polskiego, wiec musze je wszystkie tlumaczyc. Ale to nic. Ciesze sie, ze moge sie nimi podzielic. Codziennie zagladam czy nie przybyl jakis nowy przepis. Nigdy nie bylam dobra w pieczeniu, ale dzieki Tobie moje umiejetnosci znacznie wzrosly.Dziekuje za wspaniale przepisy i doskonale instrukcje wzbogacone zdjeciami. To duza pomoc. Jeszcze raz dziekuje i bardzo serdecznie pozdrawiam. Ewa

  • Joanna

    Magdo ozdoby z marcepanu nie twardnieją. Przygotuj najpierw tort, wstaw go do lodówki, a następnie zrób ozdoby z marcepanu i gotowe ułóż na torcie. Możesz też najpierw zrobić ozdoby, położyć je na desce i przechować w lodówce. Ozdoby marcepanowe są jak plastelina. Trzymają się, ale gdy naciśniesz np. palcem to się zniekształcą. Twardnieją natomiast ozdoby z masy cukrowej.

  • magda

    Dzień dobry,
    Jestem zielona jeśli chodzi o wypieki, ale marzy mi się piękny tort i do tego potrzebuję figurki z masy marcepanowej. Czy po zrobieniu marchewek trzeba je zostawić , żeby wyschy ? Inaczej ujmując - jak zrobić , żeby byly twarde i nie rozpaday się ?
    pozdrawiam serdecznie
    Magda

  • Joanna

    Madziu Używam niemieckich barwników spożywczych w tubkach firmy Schwartau. Na pewno znajdziesz je na allegro, czy są w sklepach to nie wiem.

  • madzia

    Hey, Ciekawe, oryginalne pomysły. Gratuluje.
    Ja mam pytanko: co to za barwinki i gdzie można je kupić?
    dziekuje i pozdrwiam

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony