Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Café bombón

Café bombón to hiszpańska wersja serwowania kawy espresso. Espresso słodzone jest słodkim mlekiem skondensowanym, które wlewane jest na dno szklanki. Zaletą słodzonego mleka skondensowanego jest jego gęstość. Dzięki temu, po dolaniu espresso, warstwy się nie mieszają.

Kawa serwowana jest w szklaneczkach, aby obie warstwy były widoczne. Przed spożyciem, kawę należy wymieszać. Café bombón jest bardzo słodka, więc przepis polecam tylko osobom słodzącym kawę. Osobiście często robię tą kawę, ale po mojemu z dużą ilością kawy Wink Kawa jest bardzo prosta, szybka do zrobienie i smaczna. Polecam wypróbować ten przepis. Za kolejnym razem będziecie już indywidualnie wiedzieli, jaka ilość mleka jest dla Was odpowiednia.

Składniki:

  • gorące espresso
  • słodzone mleko skondensowane

Sposób przygotowania:

  1. Do niedużej szklaneczki wlać mleko skondensowane na szerokość palca. Kolejno wlać espresso. (Zaleca się wlewać espresso po tylniej ściance łyżeczki, aby warstwy się nie pomieszały. Espresso wlewam zawsze prosto z automatu do szklanki i nic się nie miesza Wink, ale może jest to zależne od strumienia z jakim wlewana jest kawa do szklanki).
  2. Przed spożyciem kawę należy wymieszać.

Smacznego Smile. 

Uwaga: W bogatszej wersji można na górę kawy dodać jeszcze pianę ubitą z mleka.

Przepis pochodzi z książki: „Kaffee”’ Elisabeth Bangert, Christine Mahrle.

zegarek

Czas przygotowania:

około 5 min.
porcje

Liczba sztuk:

1 szklaneczka
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Café bombón

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony