Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladowa kawa mrożona

Czekolada połączona z kawą w proporcji pół na pół, schłodzona i połączona z likierem o smaku kawowym lub tiramisu. Do tego serwowana jest z gałką lodów waniliowych. Pyszna, słodka i kremowa. Taka kawa przyda się nie tylko w upalny dzień, ale również jest dobrą propozycją dla dwojga na Walentynki.

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 250ml mleka
  • 70g czekolady gorzkiej
  • 240ml zaparzonej kawy
  • 50ml likieru kawowego lub tiramisu
  • 2- 3 gałki lodów waniliowych

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. Mleko zagotować. Zdjąć z pieca, dodać posiekaną czekoladę i chwilę odczekać, aby czekolada zmiękła. Następnie dokładnie wymieszać trzepaczką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
  3. Przygotować kawę w ulubiony sposób (z ekspresu, rozpuszczalną, parzoną przecedzoną). Wlać do czekolady. Całość ostudzić w zimnej wodzie. Kolejno dodać likier.
  4. Gotową czeko- kawę rozlać do 2 lub 3 wysokich szklanek. Dodać po gałce lodów.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.

porcje

Liczba porcji:

2- 3
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Czekoladowa kawa mrożona

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony