Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Baileys - irlandzki likier

Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu  jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię Wink.  Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., chodź słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz Laughing. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¾ szklanki mleka
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka whisky (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
  2. Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego Smile.

Baileys - irlandzki likierBaileys - irlandzki likier

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Kasia

    Przepyszny!!!! Właśnie zrobiłam,uwielbiam likiery, a na nadchodzącą zimę i długie wieczory jak znalazł. :-)

  • Gość - Emil

    Dziś robiłem... Likier wychodzi niemal identyczny z oryginałem. Czekolada zmieszana z kawą troszkę się 'waży' w połączeniu z resztą i ja bym ją troszkę podgrzał do płynnej masy i potem po oziębieniu dodał do reszty. Dzięki temu lepiej się rozpuszcza i nie trzeba przesączać. Polecam jak najbardziej miłośnikom Bayleis :)

  • Gość - Ola

    Likier wyszedł pyszny, ale jest bardzo rzadki. Czy tak ma być ? :)

  • Gość - Aguś

    Uwielbiam ten likier ;) robię go raz na jakiś czas moim gościom bardzo smakuje.... sama potrafię wieczorkiem i popijać go na poprawę humoru ;)

  • Gość - Joanna

    Moniko tak długo to nie. W chłodzie można go trzymać do 2 miesięcy.

  • Gość - Monika

    Witam serdecznie :) Przepis wygląda smakowicie i ma bajkowy kolor. Ma tylko pytanie - czy utrzyma się w butelce w spiżarce przez około rok? Tak do następnej zimy? Bardzo chciałabym go zrobić, ale zazwyczaj takie wynalazki robi się na okres jesienno zimowy a tu wiosna za progiem... z góry dziękuję za odpowiedź

  • Gość - Nina

    Nie polecam przepisu, po wlaniu whisky mleko albo śmietanka się zważyły. W smaku w ogóle nie przypomina likieru Bayleis.

  • Gość - Joanna

    .mago kawę rozpuszczasz tylko razem z kakao w śmietanie. Po miksowaniu blenderem powinna wyjść jednolita konsystencja. Jeśli taka nie wyjdzie można przelać likier przez gazę.

  • Gość - .mago

    Joanno, czy kawę rozpuścić w wodzie? Nie rozpuściłam, wymieszałam z kakao i mój likier ma drobinki kawy :)

  • Gość - Joanna

    Jolu nie. Dajesz mleko skondensowane słodzone prosto z puszki :-)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony