Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Likier jajeczny

Bardzo smaczny, domowej roboty likier. Spróbujcie go zrobić. Naprawdę smaczny. Polecam.

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 400ml mleka
  • 250g cukru
  • 8 żółtek
  • 250ml białego rumu (54% u mnie 37,5%)
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
  2. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
  3. Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
  4. Resztę cukru i żółtka ubić na parze na puszystą masę. (Ubijać co najmniej 5 min).
  5. Dalej miksując, dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Kolejno przecedzić przez sitko i pozostawić na 30min., aby masa ostygła.
  6. Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo rum.
  7. Gotowy likier przełożyć do butelek, zamknąć i wstawić do lodówki.

Uwaga: Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Likier jajeczny

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony