Baranek wielkanocny na budyniach

Baranek wielkanocny do koszyczka i na stół wielkanocny. Ciasto na baranka przygotowane jest na budyniach waniliowych w proszku. Dzięki temu baranek jest bezglutenowy i ma piękną, żółtą barwę. Jest smaczny, miękki i puszysty.

Składniki:

Ciasto:

  • 90g masła (lub margaryny)
  • 45g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru* (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra- dół).
  3. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
  4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
  5. Dodać budynie z proszkiem i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. (Można również zmiksować mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
  6. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
  7. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
  8. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką (w wersji bezglutenowej: dowolną mąką bezglutenową). Formę złożyć i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka.
  10. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć od dołu kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  11. Baranka posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * W wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe budynie i proszek do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Baranek wielkanocny na budyniach